Acht mannen en twee vrouwen, allemaal studenten bij Ural Polytechnic, trokken in 1959 op expeditie in de noordelijke Oeral om de Dead Mountain te beklimmen. De groep, onder leiding van Igor Dyatlov, hoopt de Otorten, een berg in de regio, te bereiken. Het Siberische noodweer, in combinatie met de moeilijke route die ze nemen, maakt een categorie III van de expeditie. Elk van hen was een ervaren skiër en had al eerder aan lange skitochten en moeilijk expedities deelgenomen. Negen van hen komen op mysterieuze wijze om het leven en tot op heden is er nog steeds geen zinnige verklaring voor het mysterieuze incident.

Dyatlov%20Pass%20mysterie

De groep begint aan zijn reis in Ivdel, een stad in de provincie van Sverdlovsk, waar ze de trein nemen. Daarna reizen ze per vrachtwagen naar Vizhai waar ze aan de voorbereiding van hun avontuur beginnen. Yoeri Yoedin, een van de expeditieleden, wordt ziek en moet afhaken. De groep vertrekt uiteindelijk zonder Yoedin, waarbij Dyatlov meegeeft dat de expeditie langer zou kunnen duren dan verwacht. Niemand moet zich dus direct ongerust maken als ze later dan voorzien terugkomen.

Aan de hand van teruggevonden dagboeken en foto's van de groep kan men hun route reconstrueren. De expeditieleden willen een kamp opzetten aan de andere kant, maar dwalen door de slechte weersomstandigheden af naar de top van de Kholat Syakhyl. Wanneer de groep zich realiseert dat ze te veel naar het westen afwijken, besluiten ze een kamp op te zetten. Ze weten niet dat amper een kilometer verderop zich een bosrijke en dus beschutte omgeving bevindt.

Dyatlov%20Pass%20mysterie

Twee weken na hun vertrek heeft de groep zich nog steeds niet gemeld. Het is duidelijk dat er iets mis is gegaan. Een onderzoeksteam vindt een verlaten tent, de temperatuur is op dat ogenblik 24 graden onder nul. De tent is van binnenuit opengereten, en hun kleding en schoenen liggen er nog. Een paar meter verder worden in de sneeuw 6 dode lichamen van het team gevonden. Drie maanden later worden de 3 andere teamleden gevonden op de bodem van een ravijn. Hun schedels zijn gebroken en ze hebben nog talrijke andere verwondingen. Het gebied van onheil werd naar Dyatlov Pass, de leider van de groep, genoemd

Dyatlov%20Pass%20mysterie

Hoewel de definitieve uitspraak van het onderzoek het had over een 'dwingende natuurlijke kracht', bijvoorbeeld een sneeuwlawine, is bij gebrek aan bewijzen de reden waarom 9 ervaren skiërs in vreemde omstandigheden stierven meer dan 50 jaar later nog steeds een mysterie, maar er zijn theorieën genoeg. 

Volgens de toen 12-jarige Yoery Kuntsevich, die aanwezig was op de begrafenissen van de skiërs, hadden de zichtbare lichaamsdelen van de slachtoffers een diep donkergele kleur. De kleren van de slachtoffers zouden ook een hoge dosis radioactiviteit bevatten. Dat allemaal zou kunnen wijzen op een nucleaire explosie. Anderen hebben het over militaire activiteiten omdat er zich grote hoeveelheden schroot in het gebied bevinden, het resultaat van militaire experimenten. 

Ook nog even meegeven dat het Baikonur Cosmodrome, waar de R7 raketten getest werden, zich niet ver van het laatste kampement van de groep bevindt. De R7 was een onbemande Russische lanceerraket die voor de lancering van de eerste kunstmatige satelliet Spoetnik in 1957 gebruikt werd. Het was de eerste intercontinentale ballistische raket, maar oorspronkelijk werd de R7 ontworpen om kernbommen naar de andere kant van de wereld te sturen.

Dyatlov%20Pass%20mysterie

Nog in de omgeving van de Dyatlov Pass bevindt zich de Nova Zembla archipel, de grote nucleaire proeftuin van de toenmalige Sovjet-Unie. Van september 1955 tot oktober 1990 zijn in de Nova Zembla archipel in totaal 132 kernbommen tot ontploffing gebracht (87 in de atmosfeer, 3 onder water en 42 ondergronds). Van alle radioactieve straling die in de Sovjet-Unie is vrijgekomen bij kernproeven is 94% afkomstig van proeven op of nabij Nova Zembla.

Donnie Eichar, een Amerikaans schrijver die het Dyatlov Pass mysterie 5 jaar lang heeft onderzocht, denkt dat een 'Kármán vortex street' verantwoordelijk is voor de dood van de 9 expeditieleden. Een Kármán vortex street is een herhalend patroon van windwervelingen die door het produceren van infrasoon geluid mensen dodelijk ziek zou kunnen maken. Het fenomeen zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat bovengrondse elektrische leidingen gaan 'zingen'.

In 2003 lieten onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk bij een Kármán vortex street experiment 700 mensen luisteren naar muziek waarin ultrasoon geluid verweven was. Ongeveer een kwart van de proefkonijnen rapporteerde angst, verdriet, onbehagen en een druk op de borst. Volgens Eichar hebben deze effecten er voor gezorgd dat de 9 studenten hun tent in paniek ontvluchtten, onderkoeld raakten en wat later stierven aan de extreme koude.

En dan is er nog het verhaal van een andere groep bergbeklimmers die zich ongeveer 50 km ten zuiden van de plaats van het ongeluk bevond. Zij zagen in de nacht waarop het ongeluk plaatsvond merkwaardige oranjekleurige bollen aan de noordelijke hemel. Tussen februari en maart 1959 werden gelijksoortige 'bollen' in Ivdel en aangrenzende gebieden door verschillende, afzonderlijke ooggetuigen waargenomen, waaronder de meteorologische dienst en het leger.

Het gerechtelijk onderzoek werd in mei 1959 officieel beëindigd omwille van "het ontbreken van een schuldige partij". Het eindoordeel was dat alle groepsleden door een "overheersende, onbekende kracht" gestorven waren. De processtukken werden in een geheim archief opgeborgen en de fotokopieën, waarvan een aantal pagina’s ontbrak, werden pas in de jaren 90 beschikbaar gesteld. De toegang tot het gebied werd tot drie jaar na het ongeluk versperd.
 
Joeri Joedin, de enige overlevende van de expeditie, zei later in een interview: "Als ik de mogelijkheid had om God één enkele vraag te stellen, dan zou dat zijn: Wat is er die nacht met mijn vrienden gebeurd?".
lm: Intrigerend verhaal. Vooral het in het geheim bewaren van het dossier waar pagina's uit missen en het versperren van de toegang tot het gebied is vreemd en zou kunnen wijzen op een bekende schuldige partij, al dan niet indirect, waarvan het onwenselijk geacht wordt dat die in de openbaarheid komt. Iets met een doofpot. Maar hoe dan ook, het blijft vreemd dat een groep ervaren mensen op een dergelijke wijze het leven laat.
Mooi blog Thomas
Don't take life so seriously, it's not like you're going to get out alive.
Op 10-03-2014 8:18:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: ja Im een intrigerend verhaal, ik heb er al verschillende filmpjes op youtube over bekeken en al wat over gelezen,misschien ligt er een geheime militaire basis, want de groep is dus uit een dorp vertrokken en de inwoners daar vertelden dat zij absoluut niet naar die berg mochten gaan, de studenten waren echt wel gewaarschuwd voor gevaar maar welk konden die inwoners ook niet zeggen, triestig wel voor de jonge mensen
Change the being by being the change
Op 10-03-2014 8:55:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Ik zeg 1 woord :"BIGFOOT"
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 10-03-2014 9:05:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Ik herinner me niet dat er een overlevende was.
Die herinnert zich allicht ook iets meer?
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 10-03-2014 9:06:42 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
hugo:
Ik herinner me niet dat er een overlevende was.
Die herinnert zich allicht ook iets meer?

Jawel de ene die ziek was en op het laatste moment niet mee ging
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 10-03-2014 9:08:56 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry: Sasquatch
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 10-03-2014 9:37:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Mooi artikel

Alleen één ding begrijp ik niet:
Thomas R.:
. . . De groep begint aan zijn reis in Ivdel, een stad in de provincie van Sverdlovsk, waar ze de trein nemen. Daarna reizen ze per vrachtwagen naar Vizhai waar . . .

Thomas R.:
. . . Ook nog even meegeven dat het Baikonur Cosmodrome, waar de R7 raketten getest werden, zich niet ver van het laatste kampement van de groep bevindt. . . .

Ivdel en Vizhai liggen bijna 1700km noordelijker dan Baikonur.(bericht gewijzigd op 10/3/2014 10:9)
It's all a figment of imagination!
Op 10-03-2014 10:04:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Niet zo mysterieus als het lijkt.
Ze werden gewaarschuwd omdat de betreffende berg als heilige grond wordt gezien door de lokale stammen. Een aanval van die stam is nog in overweging genomen als oorzaak.
De verkleuring is niet abnormaal als een lijk in de zon ligt. De radioactiviteit werd gemeten bij een student die in een nucleair laboratorium werkte, niets bijzonders dus.
De vraag blijft waarom zij de tent verlieten, maar ook het verhaal van paniek heeft zijn twijfels. Negen mensen die de tent verlaten door een opening wijst niet op grote paniek.
Gezien de Russische voorliefde voor het eten van paddestoelen en drinken van vodka is er nog een verklaring te bedenken, maar ik neem aan dat men dat zou hebben gerapporteerd....
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 10-03-2014 10:08:35 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
psixty4:
Mooi artikel

Alleen één ding begrijp ik niet:
Thomas R.:
. . . De groep begint aan zijn reis in Ivdel, een stad in de provincie van Sverdlovsk, waar ze de trein nemen. Daarna reizen ze per vrachtwagen naar Vizhai waar . . .

Thomas R.:
. . . Ook nog even meegeven dat het Baikonur Cosmodrome, waar de R7 raketten getest werden, zich niet ver van het laatste kampement van de groep bevindt. . . .

Ivdel en Vizhai liggen bijna 1700km noordelijker dan Baikonur.Op de kaart van Rusland is dat niet ver
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 10-03-2014 10:09:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vailixi:
Sinbad:
Ik zeg 1 woord :"BIGFOOT"

Ik ga voor Foo Fighters
Niemand buiten onszelf kan over ons innerlijk heersen. Wanneer we dit weten worden we vrij.
Op 10-03-2014 11:07:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael: Die oranje ballen zouden bolbliksems kunnen zijn. Ik ben dit verhaal wel vaker tegengekomen, erg intrigerend.
the more things change, the more they stay the same
Op 10-03-2014 12:15:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Dat de lichamen die gevonden zijn waarschijnlijk allen een probe in hun aars hadden wordt nergens vermeld. Raar.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 10-03-2014 16:14:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha: Kernexplosies geven ook een infrasoon geluid zegt wikipedia.
Op 10-03-2014 16:35:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: History Channel houdt het op een close encounter met aliens.
In deze korte documentaire komt naar voren dat de lijken veel zwaardere en merkwaardige trauma's vertoonden dan in het blog van Thomas vermeld wordt.

If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 10-03-2014 17:58:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Bij het vorige artikel had ik beloofd om een website op te zoeken die gedetailleerde informatie geeft over het incident en waar ik het enkele jaren geleden heb bestudeerd.
Eindelijk gevonden:http://www.aquiziam.com/dyatlov_pass_1.html
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 10-03-2014 18:16:04 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: De website waar deSchaduw naar linkt is inderdaad gedetailleerd. Interessante theorieën ook daar. Vreemd blijft dat gesteld wordt (in de pagina "Answers" dat in 1959 al zou zijn vastgesteld dat de verdwenen tong was "gedegradeerd door flora en fauna" maar in een diepvries rot vlees niet weg. Waarom hadden alle andere lijken hun tong nog wel?
Ook gaat het er bij mij niet in dat een val van een helling van 30-40 graden tot een lullige 5 meter diep een mens alleen maar gebroken ribben en totaal gekraakte schedel bezorgt maar geen andere fracturen. De lijken zouden ook tegen de rotsblokken moeten liggen waar ze tegen gekraakt waren. Daar wordt niet over gerept, het blijft bij vage uitlatingen als: "zou kunnen hebben". Enig rekenwerk leert dat een val langs een helling van 30 graden tot 5 meter diep een virtuele val van 4,33 meter inhoudt. Mechanica leert dat de eindsnelheid dan 33,1 km/uur uur is, zonder wrijving of obstakels. Bij een helling van 40 graden en een diepte van 3 meter is de eindsnelheid nog maar 24,1 km/uur. Tel daarbij op dat een wandelaar met de benen vooruit in een afgrond valt en iemand die kruipt niet in een afgrond valt. Leg dan maar eens uit hoe je alle ribben kan breken en de schedel gekraakt wordt als een walnoot? Ook valt een schedelfractuur van 17cm door uit een boom in een laag sneeuw te vallen zich lastig verklaren. Met 36 jaar medische ervaring zet ik daar heel grote vraagtekens bij.
(bericht gewijzigd op 10/3/2014 21:24)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 10-03-2014 21:09:10 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Albert Onestone:
De website waar deSchaduw naar linkt is inderdaad gedetailleerd. Interessante theorieën ook daar. Vreemd blijft dat gesteld wordt (in de pagina "Answers" dat in 1959 al zou zijn vastgesteld dat de verdwenen tong was "gedegradeerd door flora en fauna" maar in een diepvries rot vlees niet weg. Waarom hadden alle andere lijken hun tong nog wel?
Ook gaat het er bij mij niet in dat een val van een helling van 30-40 graden tot een lullige 5 meter diep een mens alleen maar gebroken ribben en totaal gekraakte schedel bezorgt maar geen andere fracturen. De lijken zouden ook tegen de rotsblokken moeten liggen waar ze tegen gekraakt waren. Daar wordt niet over gerept, het blijft bij vage uitlatingen als: "zou kunnen hebben". Enig rekenwerk leert dat een val langs een helling van 30 graden tot 5 meter diep een virtuele val van 4,33 meter inhoudt. Mechanica leert dat de eindsnelheid dan 33,1 km/uur uur is, zonder wrijving of obstakels. Bij een helling van 40 graden en een diepte van 3 meter is de eindsnelheid nog maar 24,1 km/uur. Tel daarbij op dat een wandelaar met de benen vooruit in een afgrond valt en iemand die kruipt niet in een afgrond valt. Leg dan maar eens uit hoe je alle ribben kan breken en de schedel gekraakt wordt als een walnoot? Ook valt een schedelfractuur van 17cm door uit een boom in een laag sneeuw te vallen zich lastig verklaren. Met 36 jaar medische ervaring zet ik daar heel grote vraagtekens bij.

Aangezien haar hoofd in of nabij een beekje lag was het een andere situatie als de andere lijken.
Daarnaast werden ze gevonden onder vier meter sneeuw, dus nit in een vier meter diep ravijn, de berekeningen kloppen waarschijnlijk niet. Verder is het zo dat tijdens een val puntige rotsen aardig wat schade kunnen veroorzaken. Vraag dat maar aan Michael Schumacher (als dat ooit weer kan).
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 10-03-2014 21:45:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
hugo:
Ik herinner me niet dat er een overlevende was.
Die herinnert zich allicht ook iets meer?

Maar gelukkig hebben we de foto's nog.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 10-03-2014 22:52:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
DeSchaduw:

Aangezien haar hoofd in of nabij een beekje lag was het een andere situatie als de andere lijken.
Daarnaast werden ze gevonden onder vier meter sneeuw, dus nit in een vier meter diep ravijn, de berekeningen kloppen waarschijnlijk niet. Verder is het zo dat tijdens een val puntige rotsen aardig wat schade kunnen veroorzaken. Vraag dat maar aan Michael Schumacher (als dat ooit weer kan).


Die info heb ik niet gezien op Aquiziam. Een beekje bij -17 tot -24 vind ik al merkwaardig, dat moet wel heeeeeel hard stromen om niet te bevriezen. Dubinina werd wel degelijk gevonden op 4 Mei in het ravijntje, de tabel met slachtoffers vermeldt: Forest Ravine 75m from main pine Tree.
Schumacher knalde met waarschijnlijk 80 km/u frontaal op een rots, dus niet glijdend en spartelend over een hobbelige sneeuwlaag met waarschijnlijk de voeten vooruit, wat normaal is als je in een afgrond stapt.
Het merkwaardige is dat als je in een ravijn stapt en met de voeten vooruit naar beneden glijdt alle ribben breekt.
En daarna de tong zomaar verdwijnt bij diepvries-temperatuur.
Bij Thibeaux was de schedel totaal verbrijzeld na een glijpartij die vergelijkbaar is met van je fiets vallen in het park.
Slobodin had een schedelfractuur van 17 cm, een totaal gespleten schedel dus, volgens de website door vallen uit de boom waar de groep schuilde, maar wordt verondersteld daarna nog bij bewustzijn te zijn geweest en een stuk teruggelopen te zijn naar de tent. Bel eens een neuroloog en vraag of dat mogelijk is?
Hoezeer de website ook probeert op natuurlijke fenomen berustende verklaringen te geven voor de absurditeiten bij de Dyatlov Pass in 1959, er blijven teveel onmogelijkheden en onwaarschijnlijkheden spelen.
Wat heeft die mensen ertoe gebracht om in hun bijna blote kont die tent uit te rennen?
Lawine-angst is uitgesloten, na een paar minuten stilte besef je dat het vals alarm is en ga je terug naar de (kapotte) tent.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 10-03-2014 23:23:25 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: In navolging van vorige reactie:
Waarom waren de meeste expeditieleden zo goed als naakt bij temperaturen van bijna -20?
Wat bedreigde hen zo dat ze door de wanden van de tent sneden of rukten om weg te komen?
Kwam die dreiging van buiten of verscheen er iets in hun tent?
Buiten konden zij immers niet kijken want de tent was gesloten.
De menselijke psychologie is niet zo ingewikkeld. als er buiten een schuilplaats vreemde geluiden of lichtverschijselen optreden zal de mens onderzoeken. Zeker de intelligente groep in de Dyatlov Pass zou dat doen. Toch zijn deze gehaaide wetenschappers, skiërs en gidsen als kippen zonder kop die tent uitgevlucht. Niet eens door de deur maar door de wanden. Het lijkt wel of dat wat ze de doodstuipen opjoeg zich niet buiten maar binnen de tent bevond. Daarom gingen ze ook niet meer terug naar de tent, behalve toen ze de dood in de ogen zagen door onderkoeling en wie weet wat nog meer. De trauma's die de lijken vertoonden zijn slechts voor een klein deel te verklaren volgens de courante theses. De trauma's staan in geen verhouding tot de natuurlijke omstandigheden en de tijdlijn. Je kan met een barst van 17 cm in je schedel niet bij bewustzijn blijven en een wandeling door de sneeuw maken. Van 3 meter naar beneden glijden over een hellinkje van 40 graden kan je schedel niet verbrijzelen of je hele ribbenkast vergruizelen.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 10-03-2014 23:59:42 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Daarom wordt het 'een mysterie' genoemd.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 11-03-2014 9:03:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Klinkt leuk maar je vergeet toch een aantal zaken.
1. Het geluid van een laag overvliegende straaljager kan iemand behoorlijk in paniek doen raken.
Ik heb twee maal zoiets meegemaakt, de eerste keer toen ik op een oude Romeinse toren in Duitsland stond en een F-16 zo laag overvloog dat ik de onderkand goed kon bestuderen terwijl ik plat op de grond lag.
De tweede keer op Brands Hatch toen een WW2 "Volcano" van achter een heuveltje opdook en een paar duizend man van schrik in elkaar dook. Als zo een ding midden in de nacht langs de bergen vliegt kan ik me voorstellen dat je in paniek raakt.
2. Als medicus, hoe lang kan je zonder kleding met -24 en wind overleven?
3. Vraag die neuroloog even of de extreme kou vertragend effect kan hebben op de gevolgen. Bij een kunstmatig coma wordt de lichaamstemperatuur laag gehouden omdat op die manier het brein beter functioneert en minder snel zwelt.
4. Tussen 2 februari en 4 mei is de temperatuur niet het zelfde gebleven daar. Een van de redenen dat deze lichamen pas later gevonden werden is dat de sneeuw gedeeltelijk was gesmolten.
\
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 12-03-2014 0:39:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: @DeSchaduw
1. Als de expeditieden in paniek door de tentwanden vluchtten vanwege straaljagerlawaai, waarom keerden ze na enkele minuten dan niet terug naar de tent?
Waarom zijn ze in hun blote kont die tent uitgeraasd als je zelf al stelt dat je bij een overvliegende straaljager op de grond duikt of ineen krimpt?
2. Hangt af van conditie, windsnelheid, vochtigheidsgraad, alcoholgebruik, adrenaline-gehalte, etcetera. In koud water gaat een mens heel snel dood, soms al binnen minuten, maar in lucht is de overlevingstermijn een ruimere variabele, het kan enkele uren duren.
3. Hoe kom je aan die stelling? Bij een pentobarbitol-coma is de lichaamstemperatuur gewoon 37° C. Hersenoedeem wordt tegengegaan door het intraveneus toedienen van manitol.
Een impact die een schedel over vrijwel de gehele lengte splijt doet het slachtoffer het bewustzijn onmiddellijk verliezen voor onbepaalde tijd. Het gevolg zal geen commotio cerebri (hersenschudding) zijn maar contusio cerebri (hersenkneuzing) of nog veel zwaardere trauma als epidurale, subdurale of intra-cerbrale bloedingen. Het is volkomen onmogelijk dat iemand die zojuist de schedel heeft gespleten bij bewustzijn is, binnen korte tijd weer bij bewustzijn komt en dan ook nog rationeel gedrag vertoont.
4. De door jou gelinkte website vermeldt toch echt het volgende: Second group is found buried in a ravine under 4 metres of snow. Die was dus niet gesmolten op 4 Mei.

Ik meen geen zaken vergeten te zijn maar juist logisch benaderd te hebben. Geen enkele theorie die op de website aquiziam wordt gelanceerd is houdbaar in mijn opinie. De gebeurtenis is zoals Hugo al stelt "een mysterie". Ik blijf van mening dat de reden voor de paniek niet buiten de tent maar binnen de tent lag. Dat zou verklaren waarom die mensen in alle richtingen door de wanden zijn gebroken om halfnaakt de vrieskou in te vluchten. Waarom ze ook mordicus niet terugkeerden naar die tent. Waarom ze in die boom klommen om die tent te observeren.
(bericht gewijzigd op 12/3/2014 1:55)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 12-03-2014 1:47:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Albert Onestone:

1. Het plat op de grond gaan is bij een plotseling geluid. Afhankelijk van de vliegrichting kan het geluid voor de machine uit gaan. Zoals gesteld is het mogelijk dat het geluid verward is met het geluid van een lawine.
2. het kan, maar het kan ook bijvoorbeeld een half uur zijn. Vergeet niet dat ze eerst door de kou naar de bosrand zijn gerend en pas toen ze zich realiseerden dat het vuur niet genoeg warmte gaf om te overleven de weg terug probeerden. Er is geen beschrijving hoe veel tijd dit heeft gekost.
3. Recente berichten omtrent het ongeval van Michael Schumacher gaven aan dat bij hem de lichaamstemperatuur werd verlaagd om het brein beter te laten herstellen.
4. Er is inderdaad nog een andere website waar ik in het verleden gegevens van het gehaald, met nog meer gedetailleerde beschrijving en behandeling. Zal nogmaals op zoek moeten.
Wat daarbij overigens opvalt is dat de lichamen met verwondingen onder sneeuw gevonden zijn, maar rond de tent voetsporen bewaard waren gebleven. Vier meter sneeuw valt niet plaatselijk uit de lucht.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 12-03-2014 8:40:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: @DeSchaduw

1. Als je een lawine denkt te horen naderen en er als een haas vandoor gaat, ben je er na een minuut of 2 wel achter dat er geen lawine is en ga je meteen terug naar de tent met je kleding. Ik vind de lawine-theorie beslist niet aannemelijk.
2. De time line tabel op jouw web-link gaat uit van 2 uur onder de pine tree voordat de vluchters een voor een overlijden.
Zeer vreemd ook dat men er blijkbaar onder die pine tree in geslaagd is een vuurtje aan te maken. Vrijwel iedereen was zo goed als naakt dus waarmee werd het vuur ontstoken? En in sneeuw vindt men geen droog hout. Hout van levende bomen brandt absoluut niet.
3. Merkwaardig, als de lichaamstemperatuur lager is dan normaal gaan alle processen, dus ook genezing, langzamer. Ik heb naast aardig wat kunstmatig comapatiënten gestaan op de IC maar die werden nooit gekoeld.
4. Ik hoop dat je die andere website weer terugvindt, dit mysterie is nog intrigerender dan dat van het skelettenmeer in de Andes. Op Aquiziam wordt trouwens wel degelijk uitgelegd dat windcirculaties rond bergen zeer ongelijkmatige sneeuwophopingen kunnen veroorzaken. Sneeuw hoeft niet per sé te liggen waar het uit de lucht gevallen is, het kan verwaaien en zeker in een ravijn zal het zich dan ophopen.
(bericht gewijzigd op 12/3/2014 22:29)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 12-03-2014 22:28:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Albert Onestone:

3. Merkwaardig, als de lichaamstemperatuur lager is dan normaal gaan alle processen, dus ook genezing, langzamer. Ik heb naast aardig wat kunstmatig comapatiënten gestaan op de IC maar die werden nooit gekoeld.

Artsen brengen een patiënt in coma met een verdoving of door zijn lichaamstemperatuur beneden de 33 °C te brengen.

http://wibnet.nl/hoe-zit-dat/wat-is-een-kunstmatig-coma

Schijnt toch gebruikelijk te zijn.
Ook bij Schumacher hebben ze dit toegepast. Die overigens niet met 80km/u (zoals je eerder beweerde) maar met 25km/u gecrashed is.

It's all a figment of imagination!
Op 12-03-2014 22:48:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: @P64,

Interessante link maar in de praktijk ben ik dat nog nooit tegengekomen. Bij hersentrauma wordt doorgaans pentobarbitol toegediend als verdoving en manitol om oedeem te bestrijden.
Ik kan me overigens niet voorstellen dat Schumi maar 25 km/u ging bij zijn aanvaring met de rots. Waar wordt dit "beyond reasonable doubt" bewezen? Die gast leeft voor snelheid en gevaar. Bovendien een zeer ervaren skiër die niet snel het tempo drukt bij mogelijk risico. ik ga er nog steeds vanuit dat Schumi verdomde hard ging toen zijn kop tegen een rots sloeg. Bij 25 km/u raak je de controle ook niet snel kwijt.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 1:32:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dutchdl: Ik zet mn geld op manie veroorzaakt door loodvergiftiging. Als ze blikvoer hadden gegeten dat met loodsoldeer of andere zware metalen besmet was kan dat zorgen voor waanideen.
Si le vin te gêne dans ton travail, supprime le travail.
Op 13-03-2014 2:14:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Albert Onestone:
@P64,

Interessante link maar in de praktijk ben ik dat nog nooit tegengekomen. Bij hersentrauma wordt doorgaans pentobarbitol toegediend als verdoving en manitol om oedeem te bestrijden.
Ik kan me overigens niet voorstellen dat Schumi maar 25 km/u ging bij zijn aanvaring met de rots. Waar wordt dit "beyond reasonable doubt" bewezen? Die gast leeft voor snelheid en gevaar. Bovendien een zeer ervaren skiër die niet snel het tempo drukt bij mogelijk risico. ik ga er nog steeds vanuit dat Schumi verdomde hard ging toen zijn kop tegen een rots sloeg. Bij 25 km/u raak je de controle ook niet snel kwijt.

Dan moet je de toedracht maar eens lezen. Verder had hij een helmcamera dus het staat zelfs op beeld.
Geeft overigens wel aan dat jouw medische kennis op dit gebied mogelijk niet accuraat is.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 13-03-2014 8:04:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Albert Onestone:
@DeSchaduw

1. Als je een lawine denkt te horen naderen en er als een haas vandoor gaat, ben je er na een minuut of 2 wel achter dat er geen lawine is en ga je meteen terug naar de tent met je kleding. Ik vind de lawine-theorie beslist niet aannemelijk.
2. De time line tabel op jouw web-link gaat uit van 2 uur onder de pine tree voordat de vluchters een voor een overlijden.
Zeer vreemd ook dat men er blijkbaar onder die pine tree in geslaagd is een vuurtje aan te maken. Vrijwel iedereen was zo goed als naakt dus waarmee werd het vuur ontstoken? En in sneeuw vindt men geen droog hout. Hout van levende bomen brandt absoluut niet.
3. Merkwaardig, als de lichaamstemperatuur lager is dan normaal gaan alle processen, dus ook genezing, langzamer. Ik heb naast aardig wat kunstmatig comapatiënten gestaan op de IC maar die werden nooit gekoeld.
4. Ik hoop dat je die andere website weer terugvindt, dit mysterie is nog intrigerender dan dat van het skelettenmeer in de Andes. Op Aquiziam wordt trouwens wel degelijk uitgelegd dat windcirculaties rond bergen zeer ongelijkmatige sneeuwophopingen kunnen veroorzaken. Sneeuw hoeft niet per sé te liggen waar het uit de lucht gevallen is, het kan verwaaien en zeker in een ravijn zal het zich dan ophopen.

1. Niet als het pikdonker is en je niet weet wat je hebt gehoord.
2. We hebben het hier over Russen, die zijn iets vindingrijker in zulke dingen als wij. Mogelijk had er een de tentlamp mee weten te nemen.
3. Inmiddels al bevestigd.
4. Inderdaad een mogelijkheid.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 13-03-2014 8:11:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
DeSchaduw:

1. Niet als het pikdonker is en je niet weet wat je hebt gehoord.
2. We hebben het hier over Russen, die zijn iets vindingrijker in zulke dingen als wij. Mogelijk had er een de tentlamp mee weten te nemen.

1. Die stelling staat tegenover je stelling in 2. dat er mogelijk een tentlamp was. Sowieso ga je terug na een lawine om te kijken wat de schade is. Zeker als je in je blote gat in -24 zit. Na 2 uur stilte (daar ga ik maar van uit, geen enkele lawine duurt zo lang) zouden ze toch echt wel de prikkel hebben hun kleding en de beschutting van de tent terug te zoeken. Ik kan me voorstellen dat iemand schrikt van een geluid maar de totale paniek en het vertwijfeld wegblijven van de tent doet vermoeden dat niet een (onbegrepen) geluid de paniek heeft veroorzaakt maar iets dat ze gezien hebben. Aangezien ze in een dichte tent verbleven is dat mijn focus in het mysterie. Zoals ik al eerder stelde: waarom zijn ze dwars door de tentwanden in alle richtingen gevlucht? Pas 300 meter verderop zijn ze weer gehergroepeerd volgens de voetsporen. Dat doet inderdaad vermoeden dat er 1 persoon licht bij zich had en die ook nog in de goede richting naar bosrand liep. In het stikkedonker had men elkaar anders nooit kunnen vinden om als groep naar de pine tree te gaan. Tenzij de hemel verlicht werd door ander licht, zoals de oranje bollen waarover gerept wordt. Dat zou weer een ander licht op het mysterie werpen, letterlijk en figuurlijk.
2. Vindingrijkheid is altijd een pré maar wat kan je aansteken in een ondergesneeuwd bos bij -24? Oud hout ligt onder een dikke sneeuwlaag en levend hout brandt absoluut niet. Ze waren allen zo goed als naakt, zouden ze hun kleding hebben verbrand? Ik kan me, net als de Aquiziam website, niet indenken dat ze in die tent bij -24 in hun onderbroek verbleven. De gangbare theorie is dat ze halfnaakt zijn gevlucht maar als ze nu eens in hun kleding zijn gevlucht en die om een of andere reden hebben verbrand onder de pine tree?
(bericht gewijzigd op 13/3/2014 19:55)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 19:44:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Good point.
Bij -24 zit/lig je in een tent ook nog altijd met heel wat lagen kleding.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 13-03-2014 19:47:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
hugo:
Good point.
Bij -24 zit/lig je in een tent ook nog altijd met heel wat lagen kleding.


Klopt! Ik heb vroeger vaak skitochten gemaakt in de Dolomieten en bij vriendelijkere temperaturen dan -24 de kleding aangehouden in de tent en slaapzak. En zelfs dan bestierf ik het nog bijna van de kou. Wat ik mij afvraag is of hun kleding in die tent teruggevonden is of dat die verdwenen is. Daar is geen info over te vinden. Dat soort details kan een totale ommezwaai betekenen in de analyse van de gebeurtenissen.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 20:07:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael:
hugo:
Good point.
Bij -24 zit/lig je in een tent ook nog altijd met heel wat lagen kleding.

Tenzij je in je (fatsoenlijke) slaapzak ligt natuurlijk. Het is een goed punt hoor, maar weegt een vuur op tegen kleding bij -24? Daarbij vraag ik me af of je nat hout kunt aansteken met kleding en het vuur ook gaande kunt houden. Wel is het zo dat bomen in de winter een stuk minder vocht bevatten dan in de zomer, de sapstromen komen normaal pas in de lente op gang. Ik kan me goed voorstellen dat levend hout bij -24 "gevriesdroogd" word.
(bericht gewijzigd op 13/3/2014 20:10)
the more things change, the more they stay the same
Op 13-03-2014 20:09:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Bij -24 is een slaapzak niet voldoende om je in blote gat warm te houden, in 1959 had men nog geen NASA-technologie om super-isolatie te bereiken.
Wie zegt dat ze hout verbrand hebben? Er zijn sporen van een vuurtje gevonden maar waaruit dat bestond en hoe lang dat gebrand heeft is ook een raadsel. Naaldbomen als de "pine tree" hebben antivries in hun sap in de vorm van suikers. Die drogen dus niet uit in de winter.
Het is beter te verklaren dat ze hun kleren aanhadden bij hun vlucht dan dat ze in hun blote gat in een ouderwets slaapzakje lagen. Bovendien kan het dragen van kleding ook verklaren hoe ze het vuur hebben aangestoken.
De groep zal ongetwijfeld een aantal rokers hebben geteld met aanstekers of lucifers in hun zakken. Zijn die gevonden onder de pine tree?

Jammer dat ik pas 7 weken later werd geboren dan het incident want ik had dit mysterie dolgraag persoonlijk onderzocht.
(bericht gewijzigd op 13/3/2014 20:54)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 20:53:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Albert Onestone:
. . . .

Jammer dat ik pas 7 weken later werd geboren dan het incident want ik had dit mysterie dolgraag persoonlijk onderzocht.

Wie weet ben je een reïncarnatie van één van die negen.
Hebben we gelijk een volgend mysterie: Waar was je die zeven tussenliggende weken?

It's all a figment of imagination!
Op 13-03-2014 21:02:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: @Michael,
Ten overvloede: als ze hun kleding droegen bij de vlucht en verbrand hebben dan was dat niet om warm te blijven, integendeel.
Als ze gekleed zijn gevlucht, hebben ze in frustratie hun kleding wellicht verbrand omdat die door iets gecontamineerd was. Iets afgrijselijks heeft ze in paniek die tent uitgedreven, in alle richtingen. Het lijkt erop dat het schrikbeeld dus in de tent verscheen, ondanks dat die zo goed gesloten was dat er geen tijd was om de flap te openen. Dat is uiteraard maar een theorie, een van de vele maar ik kan logisch gezien geen vrede hebben met het ondergoedverhaal en het vuurtje.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 21:03:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
psixty4:
Albert Onestone:
. . . .

Jammer dat ik pas 7 weken later werd geboren dan het incident want ik had dit mysterie dolgraag persoonlijk onderzocht.

Wie weet ben je een reïncarnatie van één van die negen.
Hebben we gelijk een volgend mysterie: Waar was je die zeven tussenliggende weken?Lijkt me logisch: in mama's uterus.

Trouwens geloof ik niet in reïncarnatie. Dat is lastig te verklaren als in het begin er slechts een paar mensen waren en nu 7 miljard. Waar zijn die de reïncarnatie van?
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 21:08:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Albert Onestone:
psixty4:
Albert Onestone:
. . . .

Jammer dat . . .

Wie weet . . .
Lijkt me logisch . . .

Was geintje
Zou op zich interessante discussie kunnen zijn maar niet relevant voor dit topic.

It's all a figment of imagination!
Op 13-03-2014 21:17:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo:
michael:
hugo:
Good point.
Bij -24 zit/lig je in een tent ook nog altijd met heel wat lagen kleding.

Tenzij je in je (fatsoenlijke) slaapzak ligt natuurlijk. Het is een goed punt hoor, maar weegt een vuur op tegen kleding bij -24? Daarbij vraag ik me af of je nat hout kunt aansteken met kleding en het vuur ook gaande kunt houden. Wel is het zo dat bomen in de winter een stuk minder vocht bevatten dan in de zomer, de sapstromen komen normaal pas in de lente op gang. Ik kan me goed voorstellen dat levend hout bij -24 "gevriesdroogd" word.

Moet je echt eens proberen. vb. bij -5: 2 slaapzakken en kleren aan. Veel kans dat je nauwelijks kan slapen van de kou.
(Hadden ze luchtmatrassen? Bedden? Dat helpt wat.)
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 13-03-2014 21:28:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
psixty4:
Albert Onestone:
psixty4:
Albert Onestone:
. . . .

Jammer dat . . .

Wie weet . . .
Lijkt me logisch . . .

Was geintje
Zou op zich interessante discussie kunnen zijn maar niet relevant voor dit topic.


Klopt, "pun taken".
Heb jij nog gedachtenspinsels over het mysterie in dit topic? Ik vind dit mysterie echt ongelooflijk interessant en denk dat de onderzoekers in het Rusland van 1959 totaal de plank hebben misgeslagen. Ook de overige informatie op internet gaat voorbij aan ogenschijnlijk onbelangrijke details die echter veel zouden kunnen verklaren.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 21:29:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Albert Onestone:
psixty4:Heb jij nog gedachtenspinsels over het mysterie in dit topic?

Ik denk dat, doordat ze afgedwaald waren, ze per ongeluk getuigen zijn geweest van een of ander militair experiment en dat ze daarom moesten verdwijnen. Het hele verhaal eromheen was een coverup.

It's all a figment of imagination!
Op 13-03-2014 21:47:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Je wil zo graag dat het iets onverklaarbaars is dat je daardoor de logica uit het oog verliest.
1. Het gaat hier om Russen die aan het trainen waren voor een Poolexpeditie. Zeker in 1959, maar ook vandaag de dag nog, is -24C een temperatuur die in Rusland als normaal wordt ervaren.
Slapen doet met in ondergoed in een Russische slaapzak, meer dan warm genoeg.
Bij -24C gaat het leven in Moskou door alsof er niets aan de hand is, en in Siberie trekken ze hun jas uit want het is lente.
2. Ook hier voor geldt dat de vindingrijkheid en praktische instelling verder gaat als jouw voorstellingsvermogen. Kijk eens naar "overlevingsprogramma's" op Discovery en weet dat de Russen zich hierom een bult lachen omdat wat er getoond wordt veel te omslachtig en onpraktisch is.
Als er kleding verbrand was dan zou dat in het rapport staan, want dat was zeker vermeldenswaard als zijnde onlogisch. Immers als zij hadden overleefd dan hadden ze verder gemoeten omdat het zeker 10 dagen zou duren voordat ze vermist werden, en je gaat niet 10 dagen zonder kleren in de Russische winter lopen.
Waarom ze niet direct terug gingen? Een vuurtje of een tentlamp laat maar een paar meter zien, en ze zouden er in eerste instantie vanuit zijn gegaan dat alles was bedolven.
Waarom ze terug probeerden te gaan? Verschillende redenen. Mogelijk dat ze beseften dat het vuur niet voldoende was en er geen droog hout gevonden werd.
Mogelijk dat de maan even door het wolkendek brak en ze de tent zagen staan.
Maar het hoeft allemaal niet zo mysterieus te zijn.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 13-03-2014 21:52:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
psixty4:
Albert Onestone:
psixty4:Heb jij nog gedachtenspinsels over het mysterie in dit topic?

Ik denk dat, doordat ze afgedwaald waren, ze per ongeluk getuigen zijn geweest van een of ander militair experiment en dat ze daarom moesten verdwijnen. Het hele verhaal eromheen was een coverup.


Tja, dat wil er bij nu weer niet in. In de USSR in 1959 konden mensen spoorloos verdwijnen, waarom een bizarre cover-up verzinnen? Als ze iets gezien hadden dat geheim moest blijven had het Sovjet-regime ze ook kunnen afknallen en in ongebluste kalk kunnen gooien. Wat niet weet wat niet deert. Desondanks heeft het Sovjet-regime de zaak onderzocht en informatie erover uitgebracht. Dat rijmt niet met een geheim militair project. Het rijmt ook niet met de informatie die beschikbaar is over de lijken en de foto's daarvan. Ik denk dat daar wel degelijk iets heel bizars is gebeurd, als het Sovjet-regime het had willen verdonkeremanen was dat heel eenvoudig te doen geweest. Ze hebben dat echter niet gedaan en dat op zich zegt al genoeg.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 22:03:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: @DeSchaduw,

Ik probeer het niet onverklaarbaar te maken maar juist andersom. Lage temperaturen zijn normaal in Rusland maar dat wil niet zeggen dat een Rus in zijn onderbroek gaat slapen bij -24 in het open veld. Ik heb ervaring met slapen in de Alpen in de winter en geloof me dat geen slaapzak je toestaat bij -24 in je adamskostuum te slapen.

Voorts ga ik ervan uit dat men in 1959 niet heeft bepaald wat de bron was van de as van het vuurtje. Helaas schiet de berichtgeving hier tekort. Zomaar stellen dat het een vuurtje was van sprokkelhout is net zo speculatief als stellen dat het vuur met kleding gestookt werd. Ik weet het niet en kan niet aan de benodigde informatie komen om een gerichte analyse te bepalen.
Hoe konden ze zonder licht de weg vinden naar de bosrand?
In een stikdonkere nacht kan je een bosrand op ongeveer een kilometer afstand echt niet zien, ook al schijnt de maan. Toch hebben ze zich na 300 meter gehergroepeerd en gericht begeven naar de bosrand. Ondanks de initiële paniek die ze dwars door de tentwanden deed breken.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 13-03-2014 22:21:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Albert Onestone:
psixty4:
Albert Onestone:
psixty4:Heb jij nog gedachtenspinsels over het mysterie in dit topic?

Ik denk dat, doordat ze afgedwaald waren, ze per ongeluk getuigen zijn geweest van een of ander militair experiment en dat ze daarom moesten verdwijnen. Het hele verhaal eromheen was een coverup.


Tja, dat wil er bij nu weer niet in. In de USSR in 1959 konden mensen spoorloos verdwijnen, waarom een bizarre cover-up verzinnen? Als ze iets gezien hadden dat geheim moest blijven had het Sovjet-regime ze ook kunnen afknallen en in ongebluste kalk kunnen gooien. Wat niet weet wat niet deert. Desondanks heeft het Sovjet-regime de zaak onderzocht en informatie erover uitgebracht. Dat rijmt niet met een geheim militair project. Het rijmt ook niet met de informatie die beschikbaar is over de lijken en de foto's daarvan. Ik denk dat daar wel degelijk iets heel bizars is gebeurd, als het Sovjet-regime het had willen verdonkeremanen was dat heel eenvoudig te doen geweest. Ze hebben dat echter niet gedaan en dat op zich zegt al genoeg.

Ook daar maak je een vergissing.
In 1959 was Chroetsjov aan de macht en werden de misdaden van Stalin ook openlijk onderzocht. Het tijdperk van verdwijnen en angst had plaats gemaakt voor een waarin zaken werden uitgezocht.
Daar naast betrof het studenten op redelijk hoog niveau, hetgeen betekent dat het mensen waren met waarschijnlijk hoge connecties die je niet zonder meer kon laten verdwijnen.
Als ze vermoord waren had men overigens wel een veel betere en minder aandacht trekkende verklaring kunnen vinden.

Wat ik niet uitsluit is dat men weet wat het was waarvan ze geschrokken zijn, bijvoorbeeld de straaljager uit de theorie. Dat zou wel geheim worden gehouden, omdat de wapenwedloop nog in volle gang was.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 13-03-2014 22:33:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Ook Russen raken bij -24 onderkoeld.
Mss lachen ze er mee, maar dan gaan ze lachend dood.

(Tegenwoordig zijn er slaapzakken die -18 aankunnen. Ontzettend duur.)
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 13-03-2014 23:06:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael:
hugo:
michael:
hugo:
Good point.
Bij -24 zit/lig je in een tent ook nog altijd met heel wat lagen kleding.

Tenzij je in je (fatsoenlijke) slaapzak ligt natuurlijk. Het is een goed punt hoor, maar weegt een vuur op tegen kleding bij -24? Daarbij vraag ik me af of je nat hout kunt aansteken met kleding en het vuur ook gaande kunt houden. Wel is het zo dat bomen in de winter een stuk minder vocht bevatten dan in de zomer, de sapstromen komen normaal pas in de lente op gang. Ik kan me goed voorstellen dat levend hout bij -24 "gevriesdroogd" word.

Moet je echt eens proberen. vb. bij -5: 2 slaapzakken en kleren aan. Veel kans dat je nauwelijks kan slapen van de kou.
(Hadden ze luchtmatrassen? Bedden? Dat helpt wat.)

Ik heb een slaapzaak die het best goed doet, zo'n 15 jaar geleden gekocht voor ong 150 gulden. Bij -6 heb ik er, op een luchtbed, redelijk in geslapen. Bij -25 zou ik het zeker niet proberen. Ik kan me voorstellen dat als je je voorbereid op een poolexpeditie dat je wel de spullen hebt om een koude nacht door te komen.
Dat slaapzakken die -18 aankunnen een recente vinding zijn wist ik niet.
the more things change, the more they stay the same
Op 13-03-2014 23:34:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael:
Albert Onestone:
@Michael,
Ten overvloede: als ze hun kleding droegen bij de vlucht en verbrand hebben dan was dat niet om warm te blijven, integendeel.
Als ze gekleed zijn gevlucht, hebben ze in frustratie hun kleding wellicht verbrand omdat die door iets gecontamineerd was. Iets afgrijselijks heeft ze in paniek die tent uitgedreven, in alle richtingen. Het lijkt erop dat het schrikbeeld dus in de tent verscheen, ondanks dat die zo goed gesloten was dat er geen tijd was om de flap te openen. Dat is uiteraard maar een theorie, een van de vele maar ik kan logisch gezien geen vrede hebben met het ondergoedverhaal en het vuurtje.

Ik zat ook al in de richting van een contaminatie te denken, dat zou ook het vreemde gedrag van de slachtoffers, vlak voor hun dood, kunnen verklaren. Maar wat voor contaminatie past in het plaatje?
the more things change, the more they stay the same
Op 13-03-2014 23:40:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 13-03-2014 23:49:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :

Niet geschikt voor claustrofoben, zo te zien.
Is it electrickery?
Op 14-03-2014 0:15:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
michael:
Albert Onestone:
@Michael,
Ten overvloede: als ze hun kleding droegen bij de vlucht en verbrand hebben dan was dat niet om warm te blijven, integendeel.
Als ze gekleed zijn gevlucht, hebben ze in frustratie hun kleding wellicht verbrand omdat die door iets gecontamineerd was. Iets afgrijselijks heeft ze in paniek die tent uitgedreven, in alle richtingen. Het lijkt erop dat het schrikbeeld dus in de tent verscheen, ondanks dat die zo goed gesloten was dat er geen tijd was om de flap te openen. Dat is uiteraard maar een theorie, een van de vele maar ik kan logisch gezien geen vrede hebben met het ondergoedverhaal en het vuurtje.

Ik zat ook al in de richting van een contaminatie te denken, dat zou ook het vreemde gedrag van de slachtoffers, vlak voor hun dood, kunnen verklaren. Maar wat voor contaminatie past in het plaatje?

Ik moest even schakelen. Optelefoneren is een contaminatie, maar het betekent natuurlijk ook gewoon 'besmetting'.
Is it electrickery?
Op 14-03-2014 0:19:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
hugo:
Ook Russen raken bij -24 onderkoeld.
Mss lachen ze er mee, maar dan gaan ze lachend dood.

(Tegenwoordig zijn er slaapzakken die -18 aankunnen. Ontzettend duur.)

Daarom wonen er zo weinig mensen in Siberie, ze vriezen elke winter dood.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 14-03-2014 9:05:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Zojuist een website gevonden die zeer gedetailleerde informatie biedt over dit incident, compleet met de autopsieverslagen. Heel veel foto's.
http://lisaleaks.com/2014/01/18/russias-dyatlov-pass-incident-the-strangest-unsolved-mystery-of-the-last-century/

De autopsieverslagen tonen aan dat alle lijken wel degelijk onder de blauwe plekken, ontvellingen en bloedingen zaten. Knokkels vertonen rode plekken alsof er vuitslagen zijn uitgedeeld, onderarmen vertonen bloedingen en ontvellingen alsof er aanvallen zijn afgeweerd. De lijken in het ravijn hebben ernstig toegetakelde hoofden waaraan respectievelijk ogen, tong, wenkbrauwen en neuzen ontbreken. Plus verbrijzelde ribbenkasten. op 1 lijk na die ogenschijnlijk aan onderkoeling stierf. Het lijkt alsof de 3 zwaargewonden door de overigen dik zijn aangekleed met kleding van eerder gestorven lotgenoten bij het kampvuur en in het beschutte ravijn in een hol zijn gelegd met een niet-gewonde verzorger.
Vervolgens probeerden de resterende overlevenden waarschijnlijk naar de tent terug te keren om kleding en schoeisel te halen en ander overlevingsmateriaal. Zonder succes.

Bemerk ook de bizarre foto die de laatste was op een rolletje van een in de tent gevonden camera. Knijp de ogen bijna dicht en blijf naar deze foto staren:

Ondanks de zeer uitgebreide info in dit verslag blijven toch weer onverklaarbare raadsels over zoals een Chinese zaklamp die op de tent werd gevonden op een laag sneeuw van 10 cm en sokken die niet aan iemand van de groep behoorden. Blijkbaar was de tent al eerder ontdekt dan de officiëel vermelde 26-02-1959.

Alle extra info op deze website maakt het mysterie alleen maar groter.
En dus interessanter.

(bericht gewijzigd op 15/3/2014 0:55)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 15-03-2014 0:53:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Ik beperk mij het liefst tot informatie van voor 2013. Nadat het boek en de film uit kwan zijn een aantal van deze zaken door elkaar gaan lopen.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 15-03-2014 1:41:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Ik breek dit blog toch weer open na wekenlang het internet te hebben afgespeurd naar informatie over dit mysterieuze incident.
Daarbij heb ik websites gevonden die veel meer informatie geven dan de al eerder gelinkte Aquiziam website.
De belangrijkste bron van informatie blijkt een inmiddels opgeheven website te zijn van Ermaktravel.
Met moeite heb ik een vrijwel volledige kopie van deze website gevonden op een web-archive: http://web.archive.org/web/20130827111447/http://ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Kholat%20Syakhl.htm
Jammer genoeg zijn de vele foto's op dit archief niet als link bewaard gebleven, alleen de embedded plaatjes op de pagina's zijn zichtbaar.
Voor hogere resoluties zijn we aangewezen op websites die van Ermaktravel de foto's hebben gedownload voordat Ermaktravel uit de lucht ging: http://lisaleaks.com/2014/01/18/russias-dyatlov-pass-incident-the-strangest-unsolved-mystery-of-the-last-century/ of http://thecloakedhedgehog.wordpress.com/2013/06/05/the-dyatlov-pass-incident-part-1/ .

Naast de extra en gedetailleerdere informatie op Ermaktravel heb ik ook veel fora bezocht waar over dit incident werd/wordt gediscussieerd.
Daar is veel onzin te lezen maar zijn ook veel nuchtere analyses te vinden.

In aanvulling op dit artikel en de reeds gegeven commentaren wil ik de volgende overdenkingen toevoegen:
01 - Een lawine is onzin, de tent is niet weggevaagd.
02 – De voetsporen zijn ongeloofwaardig. De ganzenpas komt niet overeen met een paniekvlucht en waarom is de sneeuw erboven (ruim een meter ten tijde van het incident, kijk maar naar de foto's) helemaal verdwenen zonder de sporen aan te tasten? En waarom houden ze na 500 meter op? Is men daar in een helikopter gestapt?
03 – Waarom hebben de autoriteiten in Sovjet-Rusland militair materieel en manschappen ingezet om naar skiërs te zoeken? Dat is nogal controversieel gezien de gang van zaken in Rusland gedurende de Koude Oorlog.

Zie volgend item
(bericht gewijzigd op 2/4/2014 23:45)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 02-04-2014 23:36:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: 04 – Waarom drongen diezelfde autoriteiten aan op het testen op radioactiviteit middels een geigerteller? Is dat normaal bij een verdwaalde skitocht?
05 – De tent is op foto's te zien met meerdere horizontale sneden vlak onder het dak; Is dat te verklaren door een paniekvlucht? Dan maak je juist een enkele jaap van boven naar onder om daar doorheen te breken.
06 – Niemand had handschoenen aan bij -30°C, hoe heeft men vuur kunnen maken (zonder droog hout want dat lag onder ruim een meter sneeuw!), boom kunnen klimmen, kleding uitwisselen, een hol graven in het ravijn? Houd maar eens een diepvrieskip gedurende 5 minuten stevig vast en probeer dan een kaars aan te steken met een lucifer.
07 – Als de 4 in het ravijn hun verwondingen hebben opgelopen door een val erin, hoe kan er dan in dat ravijn een hol zijn gegraven met takken en kleding op de bodem en resten van vuurtje?
08 – De verwondingen van de 4 in het ravijn zijn sowieso niet te verklaren door een val van hooguit 4 meter van een helling met een hoek van 40 graden in diepe sneeuw.
09 – De lijken in het ravijn zien er nogal ontbonden uit, ondanks dat ze stijfbevroren onder 4 meter sneeuw zouden moeten zijn gevonden. Misschien waren ze al lang en breed dood en aan het rotten voordat ze in het ravijn terecht kwamen? Na miljoenen jaren vinden we intacte mammoets in de permafrost maar na drie maanden zijn de lijken in het ravijn in een gevorderd stadium van ontbinding?
10 – Hoe vindt men lijken onder 4 meter sneeuw? Kan dit verklaard worden doordat radioactieve kleding van Krivishenko door Dubinina werd gedragen en door geigertellers kon worden getraceerd? Of omdat men wist waar te "zoeken"?
11 - Tibeaux had volgens de autopsie een baard van een centimeter, normaal bij een skitocht van weken bij temperaturen tot -30°C, waarom heeft Dyatlov gladgeschoren wangetjes?
12 – Waarom moest Ivan Levanov het onderzoek staken en werd de hele case in de kluis gestopt?

Zie volgend item
(bericht gewijzigd op 3/4/2014 22:42)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 02-04-2014 23:37:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: 13 – In tegenstelling tot sommige berichtgeving vertonen de 5 eerst gevonden lijken wel degelijk vele verwondingen, variërend van blauwe plekken en schaafwonden tot een schedelfractuur van 17cm!
14 – Een skistok in de tent vertoont kerven van een mes of bajonet, bij gebrek aan reserve zou niemand bij zijn gezonde verstand in z'n skistok gaan kerven.
15 – Er blijkt een mysterieuze 5e camera te zijn in de groep die al even onverklaarbaar wordt gedragen door Zolotarev. Helaas wordt verklaard dat de film beschadigd is door smeltwater. Vreemd onder 4 meter sneeuw.
16 – Yudin herkent kledingstukken, zaklantaarns en ski-materiaal niet die bij de tent gevonden worden.
17 – Waarom liggen de 4 lijken in het ravijn niet in het beschermend hol maar er een stuk van verwijderd?

Deze lijst kan nog veel verder worden uitgebreid omdat er werkelijk helemaal niets logisch is aan het Dyatlov Pass Incident.
Er is niet genoeg informatie om een vinger achter deze slachting te krijgen, dat deze mensen niet op natuurlijke wijze zijn overleden mag duidelijk zijn.
In tegenstelling tot de Hollywood-film waarin blijkbaar aliens als verklaring worden opgevoerd lijkt een "cover-up"-operatie door leger/KGB hier waarschijnlijker.
De info van Ermaktravel dateert uit 2007/2008 en is dus niet beïnvloed door de film uit 2013.
(bericht gewijzigd op 2/4/2014 23:49)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 02-04-2014 23:37:26 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Goed werk Albert.
Het geeft wel geen oplossing, maar de opmerkingen zijn zijn zeker stof tot nadenken.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 02-04-2014 23:50:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
hugo:
Goed werk Albert.
Het geeft wel geen oplossing, maar de opmerkingen zijn zijn zeker stof tot nadenken.

De oplossing wordt angstvallig verborgen gehouden door de Russische autoriteiten. In 1959 in de Sovjet-Unie kwamen ze zonder mankeren weg met deze poppenkast. Niet wetende dat 55 jaar later via internet de halve wereld dit incident door de stofkam zou halen. Het heeft van doen met nucleaire tests, daarom werd het leger ingezet bij de "zoekacties" en werd er een geigerteller meegenomen op een zoektocht naar verdwaalde langlaufers. Deze toeristen zijn niet uit hun tent gevlucht, de horizontale sneden in de tent en de kerven in de skistok doen eerder aan een gevecht in de tent denken waarbij een steekwapen werd afgeweerd. Het voetspoor naar beneden is eveneens ongeloofwaardig. Ik heb zelf in Zwitserland op blote voeten in sneeuw van ongeveer 0°C gelopen en dat houd je nog geen minuut vol. De pijn wordt zeer snel onverdraaglijk. Het lijkt erop dat er een dwaalspoor is aangelegd en dat na 500 meter de uitvoerders ervan niet meer verder konden en in een heli zijn gestapt of iets dergelijks. Er is ook geen enkel bewijs dat alle 9 die bewuste nacht zijn gestorven. Ik betwijfel dat. De enige die aantoonbaar op locatie is gestorven is Slobodin. Die is met een barst van 17cm in zijn schedel gevallen en heeft de sneeuw onder hem gesmolten die daarna weer opvroor tot ijs. Waarschijnlijk was hij de eerste die stierf en is blijven liggen waar hij viel. Wat er met de anderen is gebeurd is een raadsel maar het lijkt er niet op dat die midden in de ijskoude nacht zonder handschoenen in een boom zijn geklommen, vuurtje hebben gestookt en "en passant" van top tot teen onder de schaafwonden, blauwe plekken, ontvellingen en brandwonden zijn geraakt. Hoe bij Dubinina een complete tong met spieren en mondbodem verdween is de ultieme vraag. En waarom had Krivishenko geen neuspunt meer? Hoe is die verdwenen? Was het een snede? Het autopsierapport vermeldt dit niet.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 03-04-2014 23:25:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
Albert Onestone:

De oplossing wordt angstvallig verborgen gehouden door de Russische autoriteiten. In 1959 in de Sovjet-Unie kwamen ze zonder mankeren weg met deze poppenkast. Niet wetende dat 55 jaar later via internet de halve wereld dit incident door de stofkam zou halen.

De halve wereld door de stofkam? Volgens ben jij samen met de schaduw en Thomas Renneboog, de enige die zich hier bijzonder druk over maken.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 04-04-2014 9:41:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
stoerecurry:
Albert Onestone:

De oplossing wordt angstvallig verborgen gehouden door de Russische autoriteiten. In 1959 in de Sovjet-Unie kwamen ze zonder mankeren weg met deze poppenkast. Niet wetende dat 55 jaar later via internet de halve wereld dit incident door de stofkam zou halen.

De halve wereld door de stofkam? Volgens ben jij samen met de schaduw en Thomas Renneboog, de enige die zich hier bijzonder druk over maken.


Hoezo "druk"? Ik vind het gewoon leuk om het uit te pluizen, voor zover dat mogelijk is. Ik ben echt niet de enige die zijn grijze cellen prikkelt middels dit mysterie; google search op "dyatlov" levert ongeveer 690.000 resultaten op. Complete fora zijn er aan gewijd. Niet gek voor 9 skitoeristen in 1959.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 04-04-2014 17:54:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Het probleem met enig materiaal geplaatst na 2013 is dat doordat er een sensatiefilm over het incident is gemaakt hetgeen in deze film wordt verteld en de originele feiten door elkaar lopen.
Zoals gebruikelijk is het verhaal voor de film gesensionaliseerd en zijn niet-bestaande feiten toegevoegd om het mysterieuzer te doen lijken.
Omdat mensen vaak het onderscheid niet kunnen maken is elke bron van na 2013 bij voorbaat verdacht.
Wat betreft het onderzoek door militairen, dat is simpel te verklaren. Ook vandaag bestaat er in Rusland nog het "ministerie van noodsituaties" wat een speciale militaire eenheid is die alle grote en kleinere rampen onderzoekt. Deze eenheid is getraind in forensisch onderzoek, overlevingstechnieken en het verlenen van vergaande medische hulp.
Kortom: standaardprocedure bij een verdwijning in een afgelegen gebied, niets bijzonders.
Er circuleren overigens diverse foto's van andere expedities die worden gesteld van deze expeditie te zijn.
Wat betreft vuur maken, hoe hebben mensen in hemelsnaam overleefd voordat er aanstekers bestonden. Niemand kon toch vuur maken?
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 05-04-2014 22:09:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo:
DeSchaduw:

Wat betreft vuur maken, hoe hebben mensen in hemelsnaam overleefd voordat er aanstekers bestonden. Niemand kon toch vuur maken?

Zippo - 1932.
You don't know what you've got until it's gone...
Op 05-04-2014 22:44:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: @Schaduw,
De Ermaktravel-site publiceerde de Dyatlov-info in 2007/2008. Ene Alexander Koskin schijnt de auteur te zijn. Deze info kan onmogelijk zijn beïnvloed door de film uit 2013.
Het "Ministerie van Noodsituaties" was wel erg laks in dit geval waardoor niet zij maar burgers de tent vonden die het bewijsmateriaal totaal corrumpeerden.

De rokende leden van de expeditie hadden beloofd niet te roken tijdens de tocht en hadden waarschijnlijk geen aanstekers bij zich. De autopsierapporten reppen daar ook niet van. Wel van lucifers. Daar krijg je echter bij -30° C geen bevroren houtje mee aan het branden. Zeker niet met blote handen in een temperatuur van anderhalf die van een vrieskast.
Het dubieuze vuurtje stoken badineren draagt niet bij aan een gerichte analyse van het Dyatlov-incident. Je kan vast beter?
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 07-04-2014 3:03:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Jij bent hier degene die vast wil houden aan een niet bestaand mysterie.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 07-04-2014 8:51:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden