De meeste mensen zijn bekend met het feit dat je als mens voor gemiddeld uit 70% water bestaat, het blijft echter een apart idee. Het wordt helemaal apart als je de verdeling van het water over het lichaam in een rijtje opsomt:

- hersenen: 90% water
- hart en longen: 79% water
- spieren: 76% water

- lever: 70% water
- beenderen: 22% water
- tanden: 10% water

Water in het lichaam
Water in het lichaam
(water in het lichaam)

Naast het gedeelte dat in de organen wordt verbruikt heb je ook een gedeelte nodig dat in het bloed wordt opgenomen, ofwel intercellulair.

Onmisbaar
Zoals u ziet is water dus onmisbaar voor ons gehele stelsel, in principe moet een volwassen mens dan ook ruim 3 liter water uit voedsel en drank nuttigen, misschien het beste om daar een paar aparte flessen water voor te nemen zodat u doorheeft hoeveel u al gedronken heeft en/of hoeveel er nog gedronken moet worden.

Enkele tips daarbij zijn:

  • drink water op momenten dat u niet heeft gegeten
  • begin en eindig de dag met een glas water en neem met tussenpozen kleine hoeveelheden extra

Bijvoorbeeld in één keer 3 liter drinken heeft geen nut omdat de processen in uw lichaam nu éénmaal niet snel gaan en het wel nodig is dat gedurende de gehele tijd van die processen er water aanvoer is, dus verspreiden.

Gebruik in het lichaam

Het water in ons lichaam moet elke dag aangevuld worden omdat we het verbruiken in de organen, voor fysiologische systemen, en voor ons afweersysteem ter voorkoming van ziektes. Doormiddel van het water worden ook alle afvalstoffen uit het lichaam opgehaald en via de urine uit het lichaam geplast.

Ook kunnen we via het aanwezige water onze lichaamswarmte regelen en transporteren we vitaminen, voedingsstoffen en andere belangrijke mineralen door het lichaam. Verder is het ook bijzonder goed voor de hydratatie van de huid, wat veroudering voorkomt.

Door al deze functies zijn we van water meer afhankelijk dan voedsel, als u bijvoorbeeld 4 dagen zonder water/vocht zou doorbrengen, dan betekend dat simpelweg het einde, het lichaam houd dan op met functioneren en sterft, veel beter kunnen we zonder voedsel, dat is ook belangrijk maar de stoffen die we daar uit winnen zijn ten opzichte van water vele malen minder.

glas waterVan levensbelang
Water is dus van levensbelang voor de mens, een onmisbaar element. Tegenwoordig draai je de kraan open en denken we er eigenlijk niet bij na.

Natuurlijk worden we af en toe herinnerd aan de niet vanzelfsprekendheid hiervan door acties van b.v. oxfam Novib waarbij je voor één euro per week een kind kunt redden puur door middel van schoon drinkwater, ongelovelijk denk je dan, terwijl je onder de douche staat. Althans, ik toch.

Water winnen

Het is net als de 3e wereldlanden die hulp krijgen van oxfam novib dat ook wij vroeger ons water moesten winnen doormiddel van bronnen slaan. Als er een rijke bron werd gevonden bouwde men er een waterput omheen zodat er een voorraad kon worden opgeslagen.

De oudste gedocumenteerde waterput ligt op de grens van Limburg en Duitsland, deze eikenhouten put is 7300 jaar oud en waarschijnlijk gemaakt met stenen bijlen. Het is overigens ook het oudste bekende houten bouwwerk ter wereld.

Het systeem van waterverdeling
Het systeem van de waterput werkte in Nederland prima tot dat het dichtbevolkt raakte, de waterputten werden te klein en er was dus extra water nodig. In eerste instantie werd dat water uit rivieren of regenwater gehaald en die zou je dan ook de eerste water-leidingen kunnen noemen.

De bewoners van voormalig Mesopotamië (Irak) hadden overigens al zo’n 5000 jaar geleden systemen ontwikkeld die met behulp van de aanliggende rivieren konden stromen, waterleidingen, zelfs zwembaden en voorraden water waren al een bekend begrip.

Het grootste probleem wat betreft drinkwater was echter vooralsnog de (vooral door zand veroorzaakte) onzuiverheid ervan. Het lijkt nu simpel op te lossen maar net als de uitvinding van de gloeilamp, kom er maar eens op…

water filter maken?En de Engelsman James simpson kwam er ook op, hij boog zich over het probleem en ontwikkelde een zandfilter om het drinkwater te kunnen filteren, deze uitvinding is zelfs nu nog van onmisbare waarde voor zuiver drinkwater en dus de algemene volksgezondheid.

Het water kon dus gefilterd worden, dat was één probleem opgelost, nu nog het transport er van, waterputten waren te klein en te onhandig in gebruik en werd er dus gekozen voor het systeem van leidingen.

(De foto hiernaast laat een principe voorbeeld zien van een waterfilter, dit model kun je ook zelf maken)

Een idee dat afgeleid van de Oude Romeinse beschaving (312 voor Christus) lang op zich heeft moeten laten wachten aangezien wij pas in 1850 met een soortgelijke aanleg begonnen.

Beter laat dan nooit en het moment was daar, puur de kraan opendraaien en het kostbare en onmisbare element vloeit eruit, als vanzelfsprekend. Misschien toch iets vaker bij stil staan, tijdens het stromen...

cootje: glaasje water voor de schrik ??????
...
Op 28-09-2007 2:57:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden