Bij hydrocultuur worden planten (tomaat, witloof...) gekweekt met hun wortels op in water of een substraat (onderlaag) van (geëxpandeerde) kleikorrels.  Voedingsstoffen worden gedoseerd aan het water toegevoegd, dat regelmatig (wekelijks, lauw) ververst wordt. De planten ontwikkelen aangepaste, fijne haarwortels.

Met aquacultuur wordt bedoeld: het kweken van vissen, schelp- en schaaldieren in bassins. Door de uitscheiding van de dieren wordt het water toxisch en dus onbruikbaar.

Aquaponics (ponics, van het Griekse ponein: arbeid, zwoegen; ook aquaponica) combineert beide systemen om de nadelen van het ene, als voordeel voor het andere te gebruiken in een symbiose. Het kan een duurzaam ecosysteem zijn waarin planten en vissen samen als voedsel gekweekt worden. 

Voordelen:

Chemische middelen worden zelden of niet gebruikt, omdat ze een bedreiging in het andere deel van de kringloop (kunnen) zijn (vooral voor vissen en bacteriën).

Je hoeft niet te schoffelen. Er is weinig of geen onkruid.

De nuttige oppervlakte wordt verdubbeld (of x3; 4) door boven de visbak 1 (2 of 3) plateaus met gewassen te hangen.

Daardoor krijg je een makkelijke werkhoogte,

En een hoge opbrengst per oppervlakte.

Het water zit in een gesloten circuit en wordt niet geloosd (verbruikt en vervuilt minder).

De afvalstoffen van de waterdieren zijn essentiële voedingsstoffen voor de planten. Micro-organismen zetten de poep van vissen om in voedingsstoffen voor planten. Op hun beurt filteren de planten het water voor de vissen.

Nitrificatie is de aerobe omzetting van ammoniak naar nitraat in een stikstofcyclus. De Nitrosomonas sp. bacterie eet (voor vissen giftig) ammoniak en zet het om in minder giftig nitriet. Nitrobacter sp. eet nitriet en zet het om in nitraat, waar planten op gedijen. Hierdoor heeft het opstarten van een systeem ook wat tijd nodig, de bacteriekolonies moeten zich kunnen ontwikkelen.

Een (zoet) watercultuur systeem bestaat uit tenminste 1 vissentank en 1 groeibed. Ingewikkelde systemen kunnen met een cascade werken, pompen, bezinkingszones, biofilters,…

Het idee is niet nieuw. Door een tekort aan land gebruikten de Azteken al drijvende tuinen of  chinampa’s (‘vierkant van riet’). Het waren met vruchtbare modder (uit stadsgrachten) gevulde vlotten die meestal met wilgen verankerd werden.

Ook in Zuid-China, Thailand en Indonesië waren er in rijstvelden succesvolle combinaties van gekweekte vis en rijst.
Door het werk van dr. Mark McMurtry (New Alchemy Institute, en North Carolina State University) verspreidt het idee zich sinds 1997. In Bangladesh, het dichtst bevolkte land ter wereld, werd aquaponics vooral geïntroduceerd omdat er nauwelijks nog controle (mogelijk) was op het (overdadig) gebruik van chemicaliën bij de productie en conservering van voedsel voor menselijke consumptie.

Het Caribische eiland Barbados lanceerde een initiatief om aquaponics systemen aan huis te beginnen.

Tegenwoordig maakt het systeem niet alleen opgang in de Hydro- en aquacultuur, maar door de mogelijkheid van kleinschalige toepassingen ook in de stadstuinbouw en zelfvoorziening.

In de praktijk zijn tilapia de meest populaire vissoorten (tropische zoetwatervis die plantaardig voedsel lust). Maar ook (zilver- en zonne- (Bidyanus bidyanus en (Lepomis gibbosus)) baars en meerval (Silurus glanis) zijn bruikbaar, naast slakken, rivierkreeftjes of garnalen.

Er zijn drie elementen die niet vanzelfsprekend via het visvoer bij de planten komen:  kalium, calcium en ijzer. Voor kalium en calcium toevoeging wordt de pH-waarde van het water geregeld gecontroleerd. IJzer wordt af en toe (om de drie maanden) gegeven.

Een Aquaponics-tuinier moet dus ook een compost meester worden. Compostthee kan gebruikt worden voor voedingsstoffen voor de planten in het systeem.

Naast deze aanvulling  is het belangrijk de voeding relatief constant te houden.

Zorg ook voor een goede beluchting, en verwijder geregeld vaste stoffen (die zijn voor de composthoop).

Twee systeemtypes worden toegepast:

Kweekbedden waarin planten op substraat als een waterzuiverend rietbed via een pomp en filter bevloeid worden. Nutriënten, bacteriën en zelfs wormen nestelen zich tussen de keien, korrels of vezels. Er wordt gevoed met een continue stroom, of via overstroming en afvoer als bij een eb en vloed cyclus .

Deep Water Culture werkt met drijvende polystyreen (EPS of isomo) vlotten voor planten waardoor de wortels naar beneden in het water hangen.

Problemen met schimmels of insecten in de vegetatie worden biologisch aangepakt, bijvoorbeeld door het spuiten van knoflook concentraat, Spaanse peper spray, en het gebruik van nuttige insecten.

Een kringloop werkt natuurlijk pas echt als hij zichzelf in stand kan houden. Dat is amper het geval als visvoer gemaakt wordt van (geïmporteerde) (gentech) soja of vismeel van de bijvangsten waarmee we de wereldzeeën leegvissen.
Eendenkroos (Lemna) kan vis voeden. Het is het kleinste bloeiende plantje op Aarde, maar het vermeerdert zich heel snel en zit boordevol eiwitten.  Overtollige wormen van vermicultuur (compost via de wormenbak), en gekweekte vliegen larven zijn ook geschikt.

Door het gebruik van een composttoilet kan je de kringloop nog verder sluiten.

Toepassingen in grote bedrijven neigen als snel weer naar onverantwoorde productiemethoden, maar aquaponics biedt zeker mogelijkheden voor kleinschalige zelfvoorzieners.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Emie : Hier had ik nou graag een heleboel foto's bij gezien.
Is it electrickery?
Op 23-03-2014 8:36:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Cool
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 23-03-2014 10:09:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha: Leuke blog. Mooie site. Gebookmarked.
Op 23-03-2014 10:09:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Mooi artikel!
Handig zo'n aquaponics installatie. Ben nu op zoek naar eentje voor thuis waar je kibbeling en wiet in kan kweken.

It's all a figment of imagination!
Op 23-03-2014 10:37:21 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Wat dit systeem zo interessant maakt is dat je geen vruchtbare bodem en een voor landbouw geschikt klimaat nodig hebt om gevarieerd en hoogwaardig voedsel te kweken. (Maar 4% van het aardoppervlak is momenteel geschikt voor landbouw!) Bovendien kan je de hoogte in werken, waardoor de kosten per oppervlak omlaag gaan én dit systeem te combineren is met ander landgebruik (of watergebruik!). In combinatie met speciale groeilampen voor planten is het zelfs mogelijk voor een supermarkt om in haar eigen kelder verse groenten en vis te kweken met lage energiekosten en zonder extra landgebruik of hoge transportkosten. Omdat het kweken binnen gebeurt is er minder kans op plagen.Het is echter geen gesloten systeem: voedingsstoffen worden opgeslagen in plantmateriaal en zullen na het oogsten uit het systeem verdwijnen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende diverse voedingsstoffen (mineralen) weer aan het systeem worden toegevoegd. De kwaliteit van visvoer is daarbij zeer belangrijk, omdat het uiteindelijk ook plantenvoeding zal worden. Ik verbaas me al enige tijd over de resultaten van het gebruik van "rockdust" (tot poeder gemalen steen) in de landbouw. Door verwering komen hier veel mineralen uit vrij en deze worden weer door planten opgenomen die er beduidend beter door groeien. Planten hebben meer mineralen nodig dan alleen de NFK uit kunstmest. Visvoer dat van planten is gemaakt die op kunstmest zijn gekweekt heeft dus vooral NFK-mineralen en nauwelijks sporenelementen. Daarom is het wellicht interessant om ook "rockdust" aan dit systeem toe te voegen, bijvoorbeeld als toevoeging aan het substraat waar de planten in groeien. Voor de mens is het ook beter als planten meer sporenelementen bevatten, sinds het massale gebruik van kunstmest krijgen we mineralentekorten.

http://www.voedings-gezondheidsadvies.com/een_te_kort_aan_mineralen_herkennen.html
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 23-03-2014 12:03:43 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Als je het groot genoeg opzet kan je er ook landdieren in kwijt.
En wil je het echt goed aanpakken dan installeer je de boel op een rots die door de ruimte vliegt.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 23-03-2014 12:42:57 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo:
DeSchaduw:
Als je het groot genoeg opzet kan je er ook landdieren in kwijt.
En wil je het echt goed aanpakken dan installeer je de boel op een rots die door de ruimte vliegt.

Op (de) aarde dus.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 23-03-2014 13:26:42 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Mooi onderwerp.
Doe je zelf ook aan aquaponics hugo?
You don't know what you've got until it's gone...
Op 23-03-2014 15:03:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Nee, ik heb een paar goudvissen.
Die mogen blijven leven.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 23-03-2014 15:39:27 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael: Mooie techniek.
the more things change, the more they stay the same
Op 23-03-2014 15:51:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Wel zien dat er naast de bassins nog plaats genoeg is om te dansen.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 23-03-2014 16:04:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: interessante blog en gelinkte site ook
Change the being by being the change
Op 23-03-2014 17:12:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Aquaponics kan ook verticaal, tenminste het groeien van de planten.
Kijk maar naar ons eerdere blog.

Wie geen ruimte heeft voor een groot aquarium laat zich inspireren door Guust Flater.


Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 23-03-2014 18:18:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
hugo:
Nee, ik heb een paar goudvissen.
Die mogen blijven leven.


Ze gaan toch echt een keer dood, hoor.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 23-03-2014 19:50:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
Meneer Glimlach:
Ik verbaas me al enige tijd over de resultaten van het gebruik van "rockdust" (tot poeder gemalen steen) in de landbouw.

Waarom ''rockdust'', steengruis of steenstof is toch een prima Nederlands woord, of ben ik nu iets te beidehand tegen een leraar? (had je ook niet hoeven uit te leggen wat het was)
Overigens zwemmen in mijn sawa's ook visjes, ja ik vreet ze niet maar de koelies vinden ze wel lekker, dus ik deed al stiekem aan aquaponics zonder dat ik wist dat het bestond

(bericht gewijzigd op 24/3/2014 18:21)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 24-03-2014 18:19:23 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL: Leuk dat dit onderwerp post begint te vatten. Een van de reacties die ik ooit kreeg, elders, op mijn gejuich over dit onderwerp, luidde: "Dit is toch niets voor het overvolle Nederland?"

Nou, "vol" is relatief, veel van dat wat ooit vol was, raakt leger en land dat leeg van voorzieningen is (winkels, scholen, semi/ambtelijke diensten), kost minder, minder, minder ...

Het toverbegrip hierbij is demografische krimp.

bron: http://www.pbl.nl/publicaties/2010/Van-bestrijden-naar-begeleiden-demografische-krimp-in-Nederland

's Binnenlands emigreren, altijd interessant voor de afhakers van deze ratrace-maatschappij, de autarkisten, de zelfvoorzieners, die overigens wel vet-online (kunnen) zijn, om mee te blijven draaien. Mochten zij dat willen.

RR
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op 29-03-2014 13:14:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Sinbad:
Meneer Glimlach:
Ik verbaas me al enige tijd over de resultaten van het gebruik van "rockdust" (tot poeder gemalen steen) in de landbouw.

Waarom ''rockdust'', steengruis of steenstof is toch een prima Nederlands woord, of ben ik nu iets te beidehand tegen een leraar? (had je ook niet hoeven uit te leggen wat het was)
Overigens zwemmen in mijn sawa's ook visjes, ja ik vreet ze niet maar de koelies vinden ze wel lekker, dus ik deed al stiekem aan aquaponics zonder dat ik wist dat het bestond

Je hebt gelijk, al is de oorspronkelijke naam van het product "rockdust", maar je zou inmiddels in het Nederlands zeker ook van "steenpoeder" o.i.d. mogen spreken. Ik neem voortaan je advies ter harte.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 29-03-2014 17:43:13 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden