Er zijn twee soorten voedseltekorten: kwantitatieve en kwalitatieve honger. Bij kwantitatieve honger is de hoeveelheid voedsel minder dan de benodigde hoeveelheid. Bij kwalitatieve voedseltekorten is de hoeveelheid voldoende, maar de samenstelling ervan te eenzijdig. Speelt dit laatste ook in rijke landen waar je geen voedseltekorten verwacht? 

Mineralen%20in%20voedsel
Frequente van aandoeningen met als oorzaak een mineralentekort (rood) en de hoeveelheid mineralen in voedsel (blauw) in de VS, 1948 - 1994

Dit is geen wetenschappelijk artikel (daarom beslaan de gebruikte grafieken ook niet hetzelfde gebied en periode, ze zijn enkel ter indicatie) en misschien zitten we ernaast, maar het valt ons (en na wat googlen ook anderen) op dat er een verband lijkt te zijn tussen het groeiende tekort aan mineralen in onze voeding en de opkomende frequentie van een aantal moderne aandoeningen in de Westerse wereld, zoals ADHD, "vage klachten" en obesitas. Al was dit in 1936 al bekend. Is er een proces te bedenken wat daarvan de oorzaak is en is er een oplossing?

Kunstmestgebruik%20landbouw%20VS
Kunstmestgebruik in de Amerikaanse landbouw, 1961-2006

Planten hebben naast water, CO2 en zonlicht ook voedingsstoffen (mineralen) nodig. Deze voedingsstoffen halen planten uit de bodem. Voedingsstoffen ontstaan door de (zeer trage) verwering van gesteente. Daarom zijn bodems met een zeer kleine korrelgrootte, zoals klei en löss, ook zo vruchtbaar, klei is zeer fijn gesleten rots. 

In een natuurlijke situatie is de hoeveelheid voedingsstoffen die door planten wordt opgenomen vrijwel gelijk aan de hoeveelheid voedingsstoffen die door vertering uiteindelijk weer in de bodem terugkomt. Dit komt omdat er in de natuur vrijwel geen voedingsstoffen uit het lokale systeem worden gehaald (al is er wel een afvoer via waterstroming, die wordt in een stabiel ecosysteem echter in balans gehouden door het ontstaan van nieuwe voedingsstoffen door verwering).

Voedingsstoffenkringloop
De natuurlijke kringloop van voedingsstoffen.

Nu verschijnt de mens ten tonele. In kleine aantallen is hun functie gelijk aan de functie van dieren: poep = verteerd voedsel = voeding voor micro-organismen en planten. Waar de mens in grote aantallen verschijnt worden echter riolen gebouwd om ziekteverspreiding te verminderen. Hierdoor worden grote hoeveelheden voedingsstoffen afgevoerd richting zee. Deze voedingsstoffen zijn via voedselproductie onttrokken aan het land waarop het voedsel voor de mens gekweekt wordt. De bodem verarmt (en de zee wordt voedselrijker, waardoor algengroei toeneemt). 

Wereldbevolking
Toename wereldbevolking tussen 1300 en 2000

Door een enorme toename van de wereldbevolking de afgelopen honderd jaar én de massale aanleg van rioleringen verdwijnen er steeds meer mineralen uit de landbouwgrond richting zee. Hierdoor wordt het noodzakelijk om op kunstmatige wijze mineralen aan de landbouwgrond toe te gaan voegen.

Kunstmest
Introductie van (kunst)meststoffen is noodzakelijk waar voedingsstoffen in grote hoeveelheid en in korte termijn uit een systeem gehaald worden.

Justus von Liebig (1803-1873) was de uitvinder van de kunstmest. Hij ontdekte dat planten behoefte hadden aan stikstof, fosfaat en kalium in een verhouding van ongeveer 1 : 0,35 : 1,4. Dit wordt vaak aangeduid als "NPK". Naast deze belangrijke voedingsstoffen hebben planten ook in zeer kleine hoeveelheden andere bouwstenen nodig: de sporenelementen. Aan goede kunstmest worden deze wel toegevoegd, maar dit gebeurt lang niet overal. Daardoor kunnen er tekorten ontstaan aan voedingsstoffen in de bodem en uiteindelijk ook in de voedingsgewassen die wij eten.

Tekort
Een tekort aan (sporen)elementen uit zich in planten en vermoedelijk ook in de mensen die deze planten consumeren. Niet alleen bladeren verkleuren, maar ook het formaat van de plant wordt kleiner (ondergroei). Planten met tekorten worden gevoeliger voor ziekten en plagen, waardoor er meer pesticide en insecticide nodig is. Het is misschien mogelijk dat veredeling van planten een deel van deze tekorten kan maskeren.

Tweeëntwintig mineralen zoals ijzer, fosfor, magnesium, kalium, natrium, chroom en zink zijn onmisbaar voor de werking en opbouw van ons lichaam. Het totale gewicht is ongeveer vijf procent (dat is zo'n 2-3 kg) van het lichaamsgewicht. Iemand van 70 kg bezit ongeveer 4 gram ijzer. Zink 2 gram. Magnesium 25 gram. Calcium 1,5 kg. Jodium 20 milligram. Koper 100 milligram. Ze zijn op z'n minst even onmisbaar als vitaminen. De mineralen waarvan minder dan 1 gram in het lichaam aanwezig is heten sporenelementen (bijvoorbeeld: koper, zink, kobalt, fluor, jodium. Omdat mineralen eenvoudiger in elkaar steken zijn ze beter houdbaar dan vitaminen. De meeste mineralen assisteren de enzymen die de stofwisseling besturen. Mineralen werken samen met vitaminen. Deze moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn om een optimaal effect te bereiken.
Bron

In de Westerse wereld is de afgelopen decennia mogelijk een tekort aan het ontstaan van enkele mineralen, waaronder ijzer, zink en magnesium.
Dit zou samen kunnen hangen met het opkomen van een aantal aandoeningen in de Westerse wereld, zoals obesitas, ADHD en "vage klachten". Zink is bijvoorbeeld onder andere belangrijk voor gezonde zaadcellen. Een tekort aan zink zorgt zodoende voor een verlaagde vruchtbaarheid bij mannen. (Omdat zink niet wordt opgeslagen in het lichaam zorgt een frequente zaadlozing ook voor afname van het zinkgehalte in zaadcellen, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Al is een te lage frequentie ook niet goed.)

Gezonde%20zaadcellen%20Frankrijk
Afname percentage gezonde zaadcellen in Frans sperma bij mannen van 35 jaar, 1989 - 2005. Komt dit door zinktekort of is er meer aan de hand

Als er inderdaad een tekort aan voedingselementen bestaat in ons voedsel, zien we dat dan ook terug in andere aandoeningen? Het is opmerkelijk dat er verschillende bronnen zijn die elkaar tegenspreken. Zo lijkt het dat er overal in Europa en de VS een tekort is aan mineralen, maar er zijn ook bronnen die schrijven dat mineralentekort nauwelijks voorkomt.

ADHD%20frequentie
ADHD diagnose frequentie bij jongeren in de VS tussen 1998 en 2009

Door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen bij je kind ADHD symptomen veroorzaken. Het blijkt dat voedingsstoffen zoals Omega 3 vetzuren, de vitamines van het B-complex, magnesium en zink een rol spelen in het al dan niet manifesteren van ADHD gedrag en symptomen.
Interessante bron hier.

Het hoeft niet zo te zijn dat ADHD een fictieve aandoening is (zoals eerder op internet rond zong), maar wellicht dat een tekort aan voedingselementen eenzelfde soort symptomen geeft, waardoor de diagnose vaker (onterecht) wordt gesteld. Dat neemt niet weg dat in Nederland het aantal medicijnrecepten dat voor ADHD wordt uitgeschreven elke vier jaar verdubbelt

Obesitas%20Nederland
Percentage mensen met ernstig overgewicht in Nederland tussen 1981 en 2010

Er is een theorie dat obesitas (en de daarbij vaak ook voorkomende suikerziekte) samenhangt met een tekort aan mineralen in de voeding. (Er lijkt een relatie te bestaan tussen een tekort aan vitamine-D en obesitas. Nu kan het zijn dat een tekort aan vitamine-D obesitas veroorzaakt, maar het verband kan ook omgekeerd zijn. Mensen met overgewicht zullen minder vaak (ontbloot) buiten komen, waardoor er minder zonlicht op de huid schijnt en het lichaam minder vitamine-D aanmaakt. Als dit zo is, dan blijft de vraag wat het overgewicht veroorzaakt.) Het is mogelijk dat mensen die een tekort aan voedingselementen hebben minder snel een signaal afgeven dat ze moeten stoppen met eten. Hierdoor hebben deze mensen minder snel een vol gevoel en eten ze meer dan dat ze nodig hebben. 

Rockdust
Door fijngemalen steen als bemester toe te voegen werd in Schotland (niet het meest ideale landbouwklimaat) bij een proefveld een mooie oogst gekweekt. Let niet alleen op de ogenschijnlijke gezondheid en stevigheid van de planten, maar ook op het formaat. 

Valt hier iets aan te doen? Mij is opgevallen dat de groentetuin van vrienden van me (waar enkel gewerkt wordt met zelfgemaakte compost en koperen gereedschap) prachtige gezonde planten voortbrengt, anders dan dat ik ze in de supermarkt zie liggen. In hun bodem is duidelijk geen tekort aan voedingsstoffen, mede doordat de composthoop telkens aanvult wat er uit het systeem gehaald is. (Hoe het met de gezondheid van deze vrienden staat heb ik niet onderzocht, maar ze zijn al op leeftijd en komen zeer fit over. Ze eten vrijwel alleen groenten uit eigen tuin.) In Schotland gooiden ze het over een andere boeg en besloten ze om steenpoeder aan de grond toe te voegen. De resultaten logen er niet om. 

 

Als het inderdaad zo is dat een tekort aan mineralen leidt tot verschillende aandoeningen, dan ligt de oplossing in het remineraliseren van onze bodem met fijngemalen steen.

Steenmeel

Als dit verband lijkt te kloppen, dan durven wij een voorspelling te doen:
Naarmate de bodem meer geremineraliseerd wordt zal het percentage aandoeningen dat samenhangt met mineralentekorten afnemen. Wachten is dus op de grafieken waaruit blijkt dat ADHD en obesitas aan het verminderen is.

Jebentwatjeeet
michael: Mooi blog weer Meneer Glimlach!
(bericht gewijzigd op 30/3/2014 9:31)
the more things change, the more they stay the same
Op 30-03-2014 9:30:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Lijkt me correct, en goed gedocumenteerd. Pluim voor MG.

De eindconclusie past niet in het globale denkbeeld. Het is een typisch kapitalistische consumptiemaatschappij (schijn)oplossing.
Het tekort elders gaan wegroven, bewerken, verkopen, transporteren...
En ondertussen vrolijk verder met onze verbruikte sporenelementen de wereldzeeën eutrofiëren.
Dus daarvoor toch liever een pleidooi voor een milieuvriendelijker en gesloten kringloop? (à la compostvrienden)
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 30-03-2014 10:16:56 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ALLES IS WAAR
Op 30-03-2014 15:13:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:

Zeer interessant!

Ik ben helemaal voor een gesloten kringloop, met één kanttekening.
Het recyclen van menselijke fecaliën kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Ziektes kunnen zich soms via ontlasting verspreiden. Daarom zou ik poep laten (mee)vergisten tot biogas en pas het residu gebruiken in de landbouw voor diervoeders. En alleen dierenpoep gebruiken voor landbouw voor voedingsgewassen voor mensen.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 30-03-2014 15:21:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
hugo:
Lijkt me correct, en goed gedocumenteerd. Pluim voor MG.

De eindconclusie past niet in het globale denkbeeld. Het is een typisch kapitalistische consumptiemaatschappij (schijn)oplossing.
Het tekort elders gaan wegroven, bewerken, verkopen, transporteren...
En ondertussen vrolijk verder met onze verbruikte sporenelementen de wereldzeeën eutrofiëren.
Dus daarvoor toch liever een pleidooi voor een milieuvriendelijker en gesloten kringloop? (à la compostvrienden)

Het kringloopdenken heeft de toekomst.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 30-03-2014 15:21:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
avondwandelaar: Leuk onderzoek, maar ik denk dat het feit dat mensen steeds meer geraffineerd voedsel eten van grotere invloed is op de volksgezondheid dan de toestand van de bodem.
we vliegen er weer eens lekker in
Op 30-03-2014 15:24:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
avondwandelaar:
Leuk onderzoek, maar ik denk dat het feit dat mensen steeds meer geraffineerd voedsel eten van grotere invloed is op de volksgezondheid dan de toestand van de bodem.

Schrijf er een artikel over.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 30-03-2014 15:28:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
Een dikke pluim Meneer Glimlach.

Naar mijn mening is variatie een voorwaarde voor "kwalitatief" voedsel. Het valt op dat velen, zeker in PT, tegenwoordig weinig groenten eten. Kool mag dan gezond zijn, wij eten graag ook andere groenten maar in de lokale restaurantjes, en bij de mensen thuis is het niet anders, is het een eenvoudige salade, niet meer. Zelfs dan nog zie ik mensen, zodra er iets "gezonds", anders, op hun bord ligt dat opzij schuiven.
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 30-03-2014 15:43:26 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Iedere schrijver weet dat je altijd pas achteraf de beste bronnen vindt.
Ik zocht net even op "vegetable quality history" en kwam dit artikel tegen van Scientific American. Ze zeggen eigenlijk hetzelfde waar het gaat over de voedzaamheid van onze voeding.

The Organic Consumers Association cites several other studies with similar findings: A Kushi Institute analysis of nutrient data from 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27 percent; iron levels 37 percent; vitamin A levels 21 percent, and vitamin C levels 30 percent. A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent. Yet another study concluded that one would have to eat eight oranges today to derive the same amount of Vitamin A as our grandparents would have gotten from one.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 30-03-2014 16:15:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Uitgebreid en duidelijk artikel Meneer G. TOP!!!

Jaja, we komen vitamientjes en mineralen tekort, daarom: drie dagravitjes en een joint per dag, zo blijft een mens gezond.

It's all a figment of imagination!
Op 30-03-2014 16:26:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
avondwandelaar:
Meneer Glimlach:
Iedere schrijver weet dat je altijd pas achteraf de beste bronnen vindt.
Ik zocht net even op "vegetable quality history" en kwam dit artikel tegen van Scientific American. Ze zeggen eigenlijk hetzelfde waar het gaat over de voedzaamheid van onze voeding.

The Organic Consumers Association cites several other studies with similar findings: A Kushi Institute analysis of nutrient data from 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27 percent; iron levels 37 percent; vitamin A levels 21 percent, and vitamin C levels 30 percent. A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent. Yet another study concluded that one would have to eat eight oranges today to derive the same amount of Vitamin A as our grandparents would have gotten from one.

Vraag me af of er verschil is in watergehalte.
Zoals in blog al wordt aangegeven ziet "volkstuingroente" er anders uit dan "supermarktgroente". Naar mijn idee komt dat mede doordat "supermarktgroente", groente die voor massaconsumptie wordt gekweekt, wordt "opgepompt" met veel water. Dit gaat natuurlijk ten koste van het percentage mineralen.


(bericht gewijzigd op 30/3/2014 16:28)
we vliegen er weer eens lekker in
Op 30-03-2014 16:28:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
avondwandelaar:
Meneer Glimlach:
Iedere schrijver weet dat je altijd pas achteraf de beste bronnen vindt.
Ik zocht net even op "vegetable quality history" en kwam dit artikel tegen van Scientific American. Ze zeggen eigenlijk hetzelfde waar het gaat over de voedzaamheid van onze voeding.

The Organic Consumers Association cites several other studies with similar findings: A Kushi Institute analysis of nutrient data from 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27 percent; iron levels 37 percent; vitamin A levels 21 percent, and vitamin C levels 30 percent. A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent. Yet another study concluded that one would have to eat eight oranges today to derive the same amount of Vitamin A as our grandparents would have gotten from one.

Vraag me af of er verschil is in watergehalte.
Zoals in blog al wordt aangegeven ziet "volkstuingroente" er anders uit dan "supermarktgroente". Naar mijn idee komt dat mede doordat "supermarktgroente", groente die voor massaconsumptie wordt gekweekt, wordt "opgepompt" met veel water. Dit gaat natuurlijk ten koste van het percentage mineralen.


Interessante vraag. Zoek het eens uit en post het hieronder.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 30-03-2014 16:41:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Leerzaam blog alweer. Veel 'lof' daarvoor.
De groenten zelf zijn natuurlijk ook veranderd. In een docu van Wouter Klootwijk lieten ze zien dat spruitjes lang niet zo bitter meer zijn als vroeger. Dus ook minder mineralen? Positief is daarbij dat men nu wel spruitjes lust en eet.
Veredeling is niet altijd een verbetering.
Tomaten zijn ook berucht vanwege de ingeteelde armoede.

Ik vraag me ook af wat slechter is voor je; Goed voedsel maar met vervuiling of schoon voedsel maar te arm.

You don't know what you've got until it's gone...
Op 30-03-2014 17:07:23 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Och kom...: Ook van mij een pluim. Interessant is dat sinds dat initiele rapport uit 1937 eigenlijk alleen de dierenartsen de problematiek hebben opgepikt. Het veekoekje is er gekomen, het mensenkoekje nooit. Alle kennis over mineralen tekorten zit dan ook in de veterinaire hoek. concreet :
een goed mineraal/zee zout voor de sporen elementen. Noten voor de meer voorkomende mineralen. En ja, de tuin met houtas, compost en eventueel mineraalrijke steenslag.
Zo lang er leven is, is er hoop...
Op 30-03-2014 21:18:10 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Och kom...:
Ook van mij een pluim. Interessant is dat sinds dat initiele rapport uit 1937 eigenlijk alleen de dierenartsen de problematiek hebben opgepikt. Het veekoekje is er gekomen, het mensenkoekje nooit. Alle kennis over mineralen tekorten zit dan ook in de veterinaire hoek. concreet :
een goed mineraal/zee zout voor de sporen elementen. Noten voor de meer voorkomende mineralen. En ja, de tuin met houtas, compost en eventueel mineraalrijke steenslag.

Daar zeg je wat moois. Houtas is natuurlijk ook een meststof vol mineralen! (Ik strooi het soms over mijn gras uit en bij mijn perenboom, ze groeien altijd als kool.)
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 30-03-2014 21:27:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Och kom...:
Meneer Glimlach:
Och kom...:
Ook van mij een pluim. Interessant is dat sinds dat initiele rapport uit 1937 eigenlijk alleen de dierenartsen de problematiek hebben opgepikt. Het veekoekje is er gekomen, het mensenkoekje nooit. Alle kennis over mineralen tekorten zit dan ook in de veterinaire hoek. concreet :
een goed mineraal/zee zout voor de sporen elementen. Noten voor de meer voorkomende mineralen. En ja, de tuin met houtas, compost en eventueel mineraalrijke steenslag.

Daar zeg je wat moois. Houtas is natuurlijk ook een meststof vol mineralen! (Ik strooi het soms over mijn gras uit en bij mijn perenboom, ze groeien altijd als kool.)

Bomen graven diep. Waar vaak de oppervlakte uitgeput is schuilt onderin nog veel goeds. Derhalve kan ik alle producten van bomen aanbevelen.
Zo lang er leven is, is er hoop...
Op 30-03-2014 21:31:41 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Och kom...:
Meneer Glimlach:
Och kom...:
Ook van mij een pluim. Interessant is dat sinds dat initiele rapport uit 1937 eigenlijk alleen de dierenartsen de problematiek hebben opgepikt. Het veekoekje is er gekomen, het mensenkoekje nooit. Alle kennis over mineralen tekorten zit dan ook in de veterinaire hoek. concreet :
een goed mineraal/zee zout voor de sporen elementen. Noten voor de meer voorkomende mineralen. En ja, de tuin met houtas, compost en eventueel mineraalrijke steenslag.

Daar zeg je wat moois. Houtas is natuurlijk ook een meststof vol mineralen! (Ik strooi het soms over mijn gras uit en bij mijn perenboom, ze groeien altijd als kool.)

Bomen graven diep. Waar vaak de oppervlakte uitgeput is schuilt onderin nog veel goeds. Derhalve kan ik alle producten van bomen aanbevelen.

Bladeren weghalen is ook onverstandig trouwens. Het beschermt enerzijds de wortels van de boom tegen de winterkou en aan de andere kant laat het voedingsstoffen uit de diepte bovenop de aarde vallen.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 30-03-2014 22:02:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Nog een kanttekening bij het strooien van steenpoeder ed.
Voor de bodem en voor planten geldt hetzelfde als voor mensen. De meeste zouten en metalen die nodig zijn om gezond te blijven, zijn ongezond en zelfs dodelijk als er teveel van opgenomen wordt.
Dus zomaar wat extra strooien is geen oplossing. Ook de hoeveelheid, en de vorm/samenstelling waarin ze voorkomen zijn van (levens)belang.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 30-03-2014 22:34:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: De eindconclusie bij dit voortreffelijke artikel kan niet anders luiden dan dat de mens in de traditie van een plaag zichzelf en het omringende ecosysteem ten gronde richt. Een bevolkingsaanwas van 1400% in anderhalve eeuw verwoest een balans die gedurende 2 miljard jaar werd opgebouwd.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 30-03-2014 23:56:50 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
Albert Onestone:
De eindconclusie bij dit voortreffelijke artikel kan niet anders luiden dan dat de mens in de traditie van een plaag zichzelf en het omringende ecosysteem ten gronde richt. Een bevolkingsaanwas van 1400% in anderhalve eeuw verwoest een balans die gedurende 2 miljard jaar werd opgebouwd.

Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 31-03-2014 0:15:39 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
alyth: Erg goed blog met interessante reacties inclusief bronvermeldingen ... dit soort blogs zijn voor mij de reden om vaak even te kijken en mee te lezen op deze site. Chapeau voor de schrijver!
Op 31-03-2014 20:45:44 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav:
Meneer Glimlach:

Het recyclen van menselijke fecaliën kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Ziektes kunnen zich soms via ontlasting verspreiden. Daarom zou ik poep laten (mee)vergisten tot biogas en pas het residu gebruiken in de landbouw voor diervoeders. En alleen dierenpoep gebruiken voor landbouw voor voedingsgewassen voor mensen.


Dat gebeurt toch al door mensenpoep als rioolslib te verbranden en er de waardevolle grondstoffen uit te halen, die dan weer worden hergebruikt?

http://www.snb.nl/

psixty4:

Jaja, we komen vitamientjes en mineralen tekort, daarom: drie dagravitjes en een joint per dag, zo blijft een mens gezond.


In Nederland komt geheel geen vitaminen- en mineralentekort voor, zelfs niet bij mensen die zich voeden met conserven in blikjes en plofkip. Conserven bevatten trouwens fors vitamine C omdat het een goed conserveermiddel is (Ascorbinezuur). Vitamine A is giftig en slechts héél beperkt nodig. Eet een boterhammetje met margarine of boter en je hebt voldoende vitamine B en steek je kop buiten de deur en je maakt zelf vitamine D aan.

Je moet het wel heel bont maken om hier een vitaminetekort op te lopen. Het kan wel: uitsluitend eten bij MacDonalds. Da's pas gevaarlijk.
Op 31-03-2014 22:49:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden