Bij bouillon denken Nederlanders in eerste instantie aan samengeperste, kubusvormige blokjes, die bestaan uit een gedroogd mengsel van zout, kruiden en smaakversterkers welke met vet gebonden zijn en die in heet water opgelost kunnen worden om een bouillon te verkrijgen als goedkoop alternatief - vandaar Nederlanders - voor gebruik in de keuken. Belgen denken bij Bouillon onmiddellijk aan Godfried van Bouillon, één van de leiders van de Eerste Kruistocht, en aan zijn grote burcht in de gelijknamige Belgische plaats.

Bouillon

Bouillon is een stad in de Belgische provincie Luxemburg en wordt gedomineerd door de middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon. De stad is een toeristisch centrum en in de zomer is er veel kampeertoerisme langs de rivier de Semois, een rivier die ook rond de oude stadskern kronkelt. Het kasteel van Bouillon ligt op drie rotspunten boven de rivier de Semois en bestaat uit drie forten die door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn.

Bouillon

Door zijn ligging aan de Semois en de aanwezigheid van de grote burcht ontwikkelde het toerisme in Bouillon zich al op het einde van de 19de eeuw. In oktober 1890 bereikte de buurtspoorweg van het Belgische spoorwegnet de stad vanuit Paliseul. Vanaf 1910 kon ook het Franse Sedan per spoor bereikt worden mits een overstap op de Chemins de fer départementaux des Ardennes in Corbion. Voordien was er een dagelijkse postkoets naar Sedan.

Godfried van Bouillon

Godfried van Bouillon (1060 - 1100) was als Godfried IV hertog van Neder-Lotharingen (van 1089-1100) en één van de leiders van de Eerste Kruistocht. Hij werd tevens uitgeroepen tot de eerste koning van het koninkrijk Jeruzalem maar weigerde die titel. In augustus 1096 sloot hij zich, samen met zijn broers Eustaas en Boudewijn van Boulogne, aan bij de Eerste Kruistocht en vertrok met een leger van 40.000 man, dat onderweg nog aangevuld werd met heren, ridders en veel avonturiers, tot een leger van 100.000 man. Jeruzalem werd in 1099 veroverd, de stad en haar inwoners werden daarbij blootgesteld aan brute plunderingen, moorden, verkrachtingen en vernielingen.

Omdat Godfried van Bouillon als eerste christen over Jeruzalem heerste werd hij in verscheidene vertellingen verheerlijkt en ontstonden er legendes over hem. Hij werd voorgesteld als de volmaakte christelijke ridder: groot van gestalte, een aangenaam uiterlijk, buitengewoon moedig in de strijd en zeer vroom. Zo vertelt men dat hij tijdens de Eerste Kruistocht na de verovering van een stad in Cicilea gevochten had met een beer die hij met de blote hand versloeg. Ook zou hij een kameel met één slag van zijn zwaard onthoofd hebben.
 
Bij de verovering op Akko zou volgens de Arabische schrijver Ibn al-Qalanis Godfried van Bouillon getroffen zijn door een pijl en daaraan uiteindelijk in Jeruzalem overleden zijn. Maar door de westerse schrijvers Albert van Aken en Ekkehard van Aura wordt daar geen melding van gemaakt, volgens hen zou Godfried tijdens zijn verblijf aan het hof van Caesarea vergiftigd zijn door de emir van de stad. Tijdens een wandeling net buiten de stad zou hij op een rotsblok het bewustzijn hebben verloren om later in Jeruzalem te overlijden.
 
Nog voor hij stierf gaf hij opdracht aan zijn broer Eustaas, die naar huis zou terugkeren, drie relikwieën van het Heilig Bloed van Jezus mee te nemen om ze te schenken aan de steden Boulogne-sur-Mer, Lens en Antwerpen. Hij werd 39 jaar oud. Zijn stoffelijk overschot zou begraven zijn in de Heilige grafkerk aan de Calvarieberg. Op zijn grafschrift zou staan: "Hier rust Godfried, de beroemde hertog van Bouillon, die deze grond veroverde van de christelijke eredienst, dat zijn ziel met Christus heerse. Amen."
 
Godfried van Bouillon was ook nog een sleutelfiguur in de boeken "Het heilige bloed en de heilige graal" van Henri Lincoln en "De Da Vinci Code" van Dan Brown.

De eigenlijke oorsprong van het bouillonblokje zou teruggaan tot een vast gebruik van Godfried van Bouillon himself. Omdat vlees - ik veronderstel tijdens zijn kruistocht of belegering - schaarser werd, liet hij de laatste restjes van het bot koken en vervolgens weer samenklonteren, om er later soep van maken. In alle geval dateert het woord zelf uit de 12de eeuw, wat perfect te rijmen valt met de periode waarin Godfried van Bouillon leefde.

Archéoscope van Bouillon

Een bezoek aan Bouillon begin je best aan het moderne Archéoscope waar je Godfried van Bouillon op een unieke manier leert kennen. Een indrukwekkende combinatie van speciale effecten, audiovisuele technieken en muziek vertelt het verhaal van de missie van Godfried van Bouillon als hoofd van de eerste kruistocht. Het bezoek is een sterke aanrader: de informatie is zeer leerrijk en genuanceerd en besteed niet alleen aandacht aan de activiteiten van het invasieleger uit West-Europa, maar ook aan de bijdragen die de Arabische wereld aan de Westerse beschaving leverde.

Bouillon

Het prachtige museum is ondergebracht in het oud klooster van de Zusters van het Heilig Graf. Bij het traject door het museum kom je langs hun oude gerestaureerde kamers en zie je foto's van hoe het er vroeger allemaal uitzag.

Kasteel van Bouillon

Aan de verre oorsprong van het kasteel van Bouillon liggen wellicht adellijke families die elders op de loop gingen voor de Noormannen. Het kasteel van Bouillon is waarschijnlijk gebouwd in de 8ste eeuw (in 988 wordt het kasteel voor het eerst schriftelijk vermeld). Godfried van Bouillon, die in 1082 het kasteel erfde, gaf dit in 1096 als onderpand (voor 3 goudmark en 1300 zilverenmark) aan het prinsbisdom Luik om zijn kruistocht - de Eerste Kruistocht - te kunnen financieren.

Bouillon

Het bezoek aan het kasteel van Godfried van Bouillon loopt via een uitgestippeld parcours waarbij men zich een beeld kan vormen van hoe de burcht er destijds uitgezien heeft en waarvoor het werd gebruikt. De Godfried van Bouillon-zaal uit de 13de eeuw is uitgehakt in de rotsen. In deze zaal bevindt zich in de rotsbodem een zeer oud houten kruis. Tegen een van de wanden staat het standbeeld van Godfried van Bouillon en aan weerszijden van dit beeld hangen de blazoenen van andere bezitters van het kasteel. 

Bouillon

De Oostenrijkse toren dateert uit de Habsburgse tijd toen in 1551 het kasteel grondig verbouwd werd. De volgende grote verbouwingen werden uitgevoerd door de Franse generaal Sébastien Le Prestre de Vauban in opdracht van Lodewijk XIV van Frankrijk, de Zonnekoning. In 1892 werden de laatste verbouwingswerken aan het kasteel uitgevoerd, toen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden de eerder gebouwde Hollandse kazernes vernietigde en de middeleeuwse donjon sloopte. 

Musée Ducal van Bouillon

Het Musée Ducal of Hertogelijk Museum, gekenmerkt door de sfeer van de architectuur van de 18de eeuw, heeft aandacht voor de duizendjarige geschiedenis van de stad Bouillon. Natuurlijk is er ook hier plaats voor Godfried van Bouillon, met een maquette van de intacte burcht. 

Bouillon

Zo ontdek je tijdens het museumbezoek dat Bouillon tijdens de Eeuw van de Verlichting één van de grootste centra van het commerciële boek vertegenwoordigde. Ook vind je er de oorsprong van de ijzernijverheid in de regio terug en staan er ijzerwaren tentoongesteld die afkomstig zijn uit de fabrieken van Bouillon uit de 19de en 20ste eeuw. Je ontdekt er bovendien de charmes van het toenmalige plattelandsleven en huisvesting en de oude ambachten van vroeger.

Voor het bezoeken van de Archéoscope, het Kasteel en het Musée Ducal van Bouillon moet je een volledige dag voorzien. Nederlanders (Belgen ook natuurlijk) doen er best aan om in de Archéoscope een voordeliger combiticket - voor de 3 bezienswaardigheden samen - aan te kopen.
satijn: Knap artikel.
In augustus ga ik er weer een weekje naar toe.
Zoals uit het stuk van Thomas al blijkt : zeer de moeite die stad.
Ook gastronomisch en zijn natuur...om lange wandelingen te maken...
Op 03-04-2014 9:05:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Erg mooi artikel weer. Ik lees die blogs van Thomas altijd met veel plezier.
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 03-04-2014 9:57:28 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
arim: Over Godfried bestaan vele legenden. Een ervan is dat hij verre afstammeling zou zijn van Maria Magdalena, vrouw van Jezus, en de legende ging dus dat in het jaar 1100 het bloed van Christus alsnog de troon besteeg van Jeruzalem, maar dat deze Godfried in lijn met de nederigheid van de heer hiervan afzag. Later werd zijn broer Boudewijn alsnog koning van Jeruzalem, hij werd gekroond op 25 december 1100.
In legenda wordt hij ook de Visserskoning en hoeder van de heilige graal genoemd. Onder hem, Boudewijn dus, werd de orde van de arme ridders van Christus gesticht, ofwel de roemruchte Tempeliers of de graalridders.
(bericht gewijzigd op 3/4/2014 13:5)
Op 03-04-2014 13:04:40 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Het zijn dan geen piramides, toch vind ik die forten altijd weer erg indrukwekkend. Dat zetten ze toch maar even neer. En ze staan er nog.
Is it electrickery?
Op 03-04-2014 20:19:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gordon Freeman: Mooi artikel, ben er ooit geweest en dat was erg indrukwekkend, ook had de slager daar gedroogde worstjes van wild (wild zwijn en hert) en die waren erg lekker.
Quis custodiet ipsos custodes?
Op 03-04-2014 20:53:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Thomas R.:
Nederlanders (Belgen ook natuurlijk) doen er best aan om in de Archéoscope een voordeliger combiticket - voor de 3 bezienswaardigheden samen - aan te kopen.

Is dat in- of exclusief consumpties?

Mooi verslag!
It's all a figment of imagination!
Op 03-04-2014 23:22:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Leuk artikel, Thomas!

Even ter aanvulling over het bouillonblokje.
Vlees en voedselresten worden opgelost in zoutzuur en natronloog. Deze combinatie zorgt voor het hoge zoutgehalte van de blokjes.

Het belangrijkste ingrediënt wordt geproduceerd door vetarme eiwithoudende plantaardige grondstoffen of “dierlijke bijproducten” alsook slachtafval op te lossen in een kokende zoutzuur oplossing (hydrolyse). Het overtollige zoutzuur in het verkregen eiwithydrolysaat wordt geneutraliseerd met behulp van natronloog of soda en zo omgezet in natriumchloride (keuken zout), dit verklaart ook meteen het hoge zoutgehalte in bouillonblokjes. Na dit proces wordt er gefilterd en het overgeblevene ingekookt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bouillonblokje
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 05-04-2014 13:48:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Is er nog steeds die demonstratie met valken, in de burcht?

Het viel me ook op dat Godfried enorm veel darkrooms had.

De omgeving is schitterend. De Semois kronkelt tussen de groene heuvels, allemaal mooie dorpjes, het eten is Belgisch-lekker. Kortom: ideale bestemming voor een uitstapje. Je bent er zo (als je zoals ik in Brabant woont).
Op 06-04-2014 23:05:10 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden