In het hart van de leisteen (Au Coeur de l'Ardoise) is een toeristisch onderaards bezoek aan een oude leisteengroeve (leisteen voor daken) in Bertrix. Via een metalen trap daalt men 25 meter diep naar de eerste mijn (er was nog een mijn op 45, en een derde op 60 meter diepte). Tijdens de rondgang beseft men al gauw de realiteit van toen: de ontginning en productietechnieken van de leisteen en het dagelijkse leven van de mijnwerkers. Deze mijn is een echt eerbetoon aan de 'scailtons', de mijnwerkers die hier vroeger de leisteen bovenhaalden.

In%20het%20hart%20van%20de%20leisteen

Vanaf 1889 werd het fylliet (de leisteen) gecommercialiseerd in Bertrix, op de site van de Morépire. In 1973 fusioneerde de Morépire met Martelange en Warmifontaine. In 1976 werkten er nog 6 arbeiders in de steengroeve en werden de 5 à 6 ton leisteen die elke dag werden bovengehaald, naar Warmifontaine verzonden. Op 19 augustus 1977 werd de leisteenmijn definitief gesloten. Twintig jaar later - op 5 april 1997 - werd in de voormalige mijn het bezoekerscentrum 'Au Coeur de l'Ardoise' geopend.Door middel van een meertalige audiobegeleiding (u kiest zelf uw taal) kan je het bezoek aan de ondergrondse leisteenmijn op je eigen tempo rondmaken. In de mijn staan op verschillende plaatsen parlofonen voor direct contact met boven, mocht er zich een probleem voordoen. Samen met verschillende camera's garanderen de parlofonen een uitzonderlijk veiligheidsniveau voor alle bezoekers.

Langs een toch wel gevaarlijk ogende - toch veilige - metalen trap daal je 25 m diep onder de rotsen, waar je één van de drie etages van de groeve kan bezoeken. Op deze etage is de tijd blijven stilstaan, want ze ziet er nog steeds uit als op de dag dat de mijn gesloten werd. Langs de galerijen die de mijnwerkers gebruikten, ontdek je fantastische zalen van 8000 kubieke meter groot, die destijds met explosieven werden opengelegd. 

In%20het%20hart%20van%20de%20leisteen

De harde werkomstandigheden van de scailtons in het glorieuze industriële verleden komen een beetje terug tot leven in enkele opstellingen met levensgrote beelden. Zo zal je een scailton zien die langs een houten ladder afdaalt met een ruim 100 kg zwaar steenblok op zijn rug, een andere die een kiepwagentje voortduwt, of nog een derde die in de leisteen staat te boren.

In%20het%20hart%20van%20de%20leisteenOp het einde van het circuit moet je een zeer steile ijzeren trap op. Net voor het verlaten van de mijn, op oppervlakteniveau, kan je nog een korte video bekijken met beelden van toen de mijn nog in werking was. Hiermee kan je de lange weg van de leisteen van de ondergrondse mijnen volgen tot op het dak van een gebouw. Het bezoek aan de ondergrondse leisteengroeve duurt ongeveer 75 minuten. Zorg voor warme kleding want de temperatuur in de mijn is maar 11 graden Celsius. Nog dit: je krijgt bij het vertrek een helm om je hoofd te beschermen. Maak er zeker gebruik van want op sommige plaatsen is het plafond erg laag.
hugo: Weer iets bijgeleerd.
Ik ging er van uit dat lei altijd in dagbouw werd ontgonnen.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 06-04-2014 9:26:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
artikel:
Zo zal je een scailton zien die langs een houten ladder afdaalt met een ruim 100 kg zwaar steenblok op zijn rug, . . .

100 kg ??? Waren die lui echt zo sterk?

It's all a figment of imagination!
Op 06-04-2014 16:15:11 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Wat leuk, ik was ook in de Ardennen en heb dit nog niet gezien.
Denk dat ik weer terug ga.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 06-04-2014 16:37:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Pistolee:
psixty4:
artikel:
Zo zal je een scailton zien die langs een houten ladder afdaalt met een ruim 100 kg zwaar steenblok op zijn rug, . . .

100 kg ??? Waren die lui echt zo sterk?De scailtons hielden er zo nu en dan weddingschappen over. Het record van het zwaarste stuk steen zou 320 kg geweest zijn. Hij is er blind door geworden: de adertjes in zijn ogen sprongen open.
Listen very carefully, I shall say this only once
Op 06-04-2014 16:43:19 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: En ook voor ijzer, koper, lei, steenkool ... zijn er blijkbaar nog talloze mijnen te bezoeken:
http://www.geowiki.fr/index.php?title=Mus%C3%A9es_de_la_Mine_et_Mines_visitables_en_France
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 07-04-2014 10:14:22 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: In de jaren '50 werd in de Antwerpse haven voor het lossen van stukgoederen uit de ruimen van schepen het maximum tilgewicht BEPERKT tot 100 kg. En dat ging met houten ladders.

Geloof me, de goede oude tijd bestaat niet.
En je moest toen met zo'n dokwerker echt geen ruzie maken.
Op 10-04-2014 23:05:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Beperkt tot 100 kg? Watjes..
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 11-04-2014 0:24:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden