Een tijdje terug was er hier op Grenswetenschap een nieuwsitem met de titel: 'Middeleeuwse Spaanse spookstad wordt zelfvoorzienend ecodorp'. Ecologisch bezig zijn leeft bij de bezoekers van Grenswetenschap. Sommigen vinden het een goed idee, anderen zijn al een stuk onderweg om geheel zelfvoorzienend te worden. Onder het artikel werd het plan geopperd om onderling een eigen dorp te starten. 

Enkele dagen na het verschijnen van het artikel kreeg ik van een zeer gewaardeerde mede-grenswetenschapper een mailtje met daarin een link naar de website van It Plak. Een organisatie gespecialiseerd in het verkopen, ontwikkelen en realiseren van (luxe) woningen in Frankrijk. De woningen zijn bestemd voor vakantie maar ook voor permanente bewoning. Op dit moment heeft It Plak de volgende advertentie op hun website staan:Een ruimere beschrijving en wat mooie foto's zijn te vinden in deze LINK
De belangrijkste punten uit dat verhaal staan hieronder:"Het dorp is verlaten en is nu is zijn geheel te koop om het te behouden en te voorkomen dat de natuur langzaamaan zijn intrek neemt. Het terrein is zwaar overwoekerd maar beschikt over prachtige terrassen. Het geheel is in de typische Zuid-franse stijl gebouwd. Alle woningen hebben elektriciteit en er is stromend water. Voor de liefhebber is het hele dorp te koop en per direct beschikbaar.Zeer geschikt voor iemand die handig is en zelf alles kan en wil opknappen. Het is eventueel ook geschikt te maken als een vakantiekolonie voor grote groepen mensen, of voor grote families of vriendengroepen. Iedereen kan dan over een eigen huis beschikken, maar men is toch bij elkaar. Het dorp leent zich bij uitstek voor een leefgemeenschap, omdat er meerdere opstallen zijn en de ligging zeer privé is. Op de zes hectare eigen grond met eigen watervoorziening, kan men bovendien nagenoeg zelfvoorzienend zijn."
Aldus de verkoper van het dorp. Stel je nu eens voor dat geld voor de aanschaf van dat dorp geen rol speelt (bv: een GW'er erft twee ton en gunt het zijn mede GW'ers). Wie zou er dan mee willen doen en willen wonen in Ons Dorp?

Ons eigen Grenswetenschap dorp, hoe gaat dat eruit zien? Wie neemt welke taken op zich? Welke taken zijn er te verdelen? Gaan we commercieel en maken we er bijvoorbeeld een motorcamping bij, of bouwen we het geheel om naar moestuin en eetbaarbos? Doen we modern en hebben we daar gewoon internet en satelliet-tv of zonderen we ons compleet af van de buitenwereld? Blijven we stroom van het net kopen of gaan we zelf elektriciteit maken? Is er godsdienstvrijheid? Mag je er naakt lopen? Met hoeveel mensen moet je minimaal zijn om iets voor elkaar te krijgen, hoeveel mensen zouden er maximaal kunnen leven? Wat zijn de criteria? Hoe zelfvoorzienend kan en wil je gaan? Kunnen we de informatie uit deze interessante blogreeks en dit leerzame artikel in praktijk toepassen? Hoe organiseer je zoiets? Wie heeft een leuk idee? Wie doet een goed voorstel?

Vragen, vragen, vragen. Hoewel het lastig blijft om gelijkgestemden te vinden en op één lijn te krijgen voor de realisatie van Ons Dorp, zijn er voldoende vragen voor een leuke discussie over hoe het zou zijn om te wonen en leven in Ons Dorp
nupeet: Psixty4
Unity in the Heart of Diversity
Op 11-04-2014 8:31:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
satijn: Tof!!!
Is een droom voor mij.
Maar komt er vooralsnog niet van, vrees ik.

Boven op een heuvel? Wat met de watervoorziening? Zijn er waterputten of is er waterleiding?
Op 11-04-2014 8:35:30 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Ik doe mee.
200.000/8=25.000
Voor mij moet het zoveel mogelijk duurzaam, democratisch en zelfvoorzienend worden.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 11-04-2014 8:52:51 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lioness: Ik zie zoiets ook wel zitten. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend en dat iedereen elkaar in zijn eigen waarde laat. Dus naaktlopers en ander volk door elkaar.
Ik wil wel schoffelen en mijn katten zorgen er wel voor dat het ongedierte beperkt wordt.
And if it don’t feel good, what are you doing this for
Op 11-04-2014 9:02:31 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vailixi:
hugo:
Ik doe mee.
200.000/8=25.000
Voor mij moet het zoveel mogelijk duurzaam, democratisch en zelfvoorzienend worden.

Als de staatsloterij gisteren heeft meegezeten doe ik ook mee

Ben dan wel meer voor moestuin e.d. en niet voor het commerciële gebeuren. En het mooiste zou dan ook zijn wanneer je je eigen elektriciteit maakt.
En ben ook voor internet en tv. (kan tegenwoordig toch allemaal via de schotel?)
Niemand buiten onszelf kan over ons innerlijk heersen. Wanneer we dit weten worden we vrij.
Op 11-04-2014 10:19:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry: Internet hebben we dan niet meer nodig, alle GWers zitten immers daar...
Toch denk ik dat ik niet mee doe, ivm met reistijden huis-werk.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 11-04-2014 11:10:00 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OUROBOUROS 2.0: ligt waarschijnlijk ook nog eens gigantisch ver afgelegen dans le milieu de nowhere, een uitdaging! ik stel me beschikbaar als tolk/werkpaard/artiest.

Op 11-04-2014 12:46:11 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Telefonie, internet, electriciteit, gas, post.... (TV gaat per satelliet, water zou er zijn)...?

Overwoekerd, doordrenkt, onder water, schimmel, houtrot, insekten. Nogal wat kosten aan vrees ik.

Ik denk dat het laten bezichtigen aan 200 Euro per keer het beste is wat je ermee kan doen.
(bericht gewijzigd op 11/4/2014 13:14)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 11-04-2014 13:13:50 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
LiveTime: Niet alleen in Frankrijk staan dorpen te koop! Hier in Spanje ook en volop keuze in grote (aantal huizen en grond oppervlakte) en ligging. En nagenoeg allemaal zonder bewoners. Kosten, laag tot ... gratis! Maar daar ligt het probleem verscholen, ik denk net als in Frankrijk... Lees: verplichtingen! Verplichtingen in grond belasting, wegen (toegangelijkheid), onderhoud infrastructeuren, verplichte aanwezigheid van een burgemeester, wethouder(s), en ga zo maar ff door. Dan is er veelal een (grote) achterstand in ex verplichtingen naar het rijk..lees: openstaande rekeningen etc. Zou toch zomaar eens flink duurder zijn voor de nieuwe eigenaar(s) en of toekomstige bewoners...
Bedenk tevens dat het dorp niet de een op andere dag onbewoonbaar werdt. Veelal is het jaren lang achter uit gegaan tot dat de laatste bewonder het ook uiteindelijk verliet, uit onbewoonbaarheid..
PS ben in div. van dat soort dorpjes geweest, onbegonnen werk om dat opnieuw leven in te blazen. De huizen zijn zeer klein (laag ook), bouw veelal 100 jaar geleden (of meer), en nauwelijks te herstellen.
Op 11-04-2014 13:33:20 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Qvic: De gedachte is leuk, maar om het zelfbedruipend te maken komt er veel bij kijken. Want helemaal zelfvoorzienend te maken is niet voldoende om te kunnen overleven daar. Want je zult toch verplicht belasting over dat stuk land moeten betalen (uitgaande van dat je eigen water oppompt en eigen elektra voorziening hebt en eigen waterzuivering). Deze belasting zal alleen maar hoger worden, doordat je het opknapt en bewoonbaar maakt, wordt de economische waarde hoger, dan verwachten de overheden meer belasting over dat stuk grond. Dat is één probleem. Probleem twee is :het geheel opknappen en alles naar eigen inzicht indelen zitten ook veel kosten aan vast. Probleem drie: wie gaan dit financieren en borg voorstaan voor niet alleen de aanschaf, maar ook alle bijkomende kosten? Probleem vier: hoe lang willen jullie er over doen om het zelfvoorzienend te maken. Probleem vijf: met hoeveel mensen willen jullie dit gaan verwezenlijken. Probleem zes: welke (vak)kennis en uitvoerende moet er aanwezig zijn om dit project uit te voeren. Probleem zeven: wat als er leden zijn, die het op een gegeven moment zich terug willen trekken uit het project. Wie gaat hun dan compenseren in hun (financiële) bijdrages. Zo zijn er tal van problemen, die eerst op papier goed uitgewerkt moeten worden, voordat je aan dit project gaat beginnen. Als je deze voorbereiding niet gezamenlijk maakt is het verdoemd om te mislukken, hoe leuk en uitdagend het maar klinkt.
De waarheid is overal zichtbaar en toch ziet bijna niemand dit.
Op 11-04-2014 14:01:38 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry: Oh en what about GWers die minder populair zijn?
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 11-04-2014 14:26:09 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: Doe mij die bunker maar voor 20.000 , misschien is het wat om eens te gaan kijken met een groep aldaar, (bestemmingsplannen etc opvragen) er zijn nogal wat obstakels idd zie de bovenstaande post van Qvic
Motorcamping leuk.
Misschien weet Jean-Bob Ildanach iets meer over deze plek?
Unity in the Heart of Diversity
Op 11-04-2014 14:33:10 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo:
Qvic:
De gedachte is leuk, maar om het zelfbedruipend te maken komt er veel bij kijken. Want helemaal zelfvoorzienend te maken is niet voldoende om te kunnen overleven daar. Want je zult toch verplicht belasting over dat stuk land moeten betalen (uitgaande van dat je eigen water oppompt en eigen elektra voorziening hebt en eigen waterzuivering). Deze belasting zal alleen maar hoger worden, doordat je het opknapt en bewoonbaar maakt, wordt de economische waarde hoger, dan verwachten de overheden meer belasting over dat stuk grond. Dat is één probleem. Probleem twee is :het geheel opknappen en alles naar eigen inzicht indelen zitten ook veel kosten aan vast. Probleem drie: wie gaan dit financieren en borg voorstaan voor niet alleen de aanschaf, maar ook alle bijkomende kosten? Probleem vier: hoe lang willen jullie er over doen om het zelfvoorzienend te maken. Probleem vijf: met hoeveel mensen willen jullie dit gaan verwezenlijken. Probleem zes: welke (vak)kennis en uitvoerende moet er aanwezig zijn om dit project uit te voeren. Probleem zeven: wat als er leden zijn, die het op een gegeven moment zich terug willen trekken uit het project. Wie gaat hun dan compenseren in hun (financiële) bijdrages. Zo zijn er tal van problemen, die eerst op papier goed uitgewerkt moeten worden, voordat je aan dit project gaat beginnen. Als je deze voorbereiding niet gezamenlijk maakt is het verdoemd om te mislukken, hoe leuk en uitdagend het maar klinkt.

Sommige mensen zijn erg goed in problemen zoeken of maken. Makkelijk, en een dankbaar excuus (om niet te doen).
Anderen zijn ook goed in oplossingen bedenken.

Wat de kosten betreft: hoeveel kost een woning hier? En een renovatie? En belasting?
Als dat hier allemaal goedkoper of gratis is, heb je overschot van gelijk.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 11-04-2014 15:29:34 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Ruine van een middeleeuws kasteel... cool.
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 11-04-2014 15:29:39 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
stoerecurry:
Internet hebben we dan niet meer nodig, alle GWers zitten immers daar...
Toch denk ik dat ik niet mee doe, ivm met reistijden huis-werk.


Je kan niet naar je werk, want je moet gewoon daar werken. Aardappekls poten enzo. Zelfvoorziening is hard werken.

Hoe heet t dorp? Anders noemen we t : Le Ville du GW
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 11-04-2014 15:36:51 | Kudos: 5 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael:
hugo:
Qvic:
De gedachte is leuk, maar om het zelfbedruipend te maken komt er veel bij kijken. Want helemaal zelfvoorzienend te maken is niet voldoende om te kunnen overleven daar. Want je zult toch verplicht belasting over dat stuk land moeten betalen (uitgaande van dat je eigen water oppompt en eigen elektra voorziening hebt en eigen waterzuivering). Deze belasting zal alleen maar hoger worden, doordat je het opknapt en bewoonbaar maakt, wordt de economische waarde hoger, dan verwachten de overheden meer belasting over dat stuk grond. Dat is één probleem. Probleem twee is :het geheel opknappen en alles naar eigen inzicht indelen zitten ook veel kosten aan vast. Probleem drie: wie gaan dit financieren en borg voorstaan voor niet alleen de aanschaf, maar ook alle bijkomende kosten? Probleem vier: hoe lang willen jullie er over doen om het zelfvoorzienend te maken. Probleem vijf: met hoeveel mensen willen jullie dit gaan verwezenlijken. Probleem zes: welke (vak)kennis en uitvoerende moet er aanwezig zijn om dit project uit te voeren. Probleem zeven: wat als er leden zijn, die het op een gegeven moment zich terug willen trekken uit het project. Wie gaat hun dan compenseren in hun (financiële) bijdrages. Zo zijn er tal van problemen, die eerst op papier goed uitgewerkt moeten worden, voordat je aan dit project gaat beginnen. Als je deze voorbereiding niet gezamenlijk maakt is het verdoemd om te mislukken, hoe leuk en uitdagend het maar klinkt.

Sommige mensen zijn erg goed in problemen zoeken of maken. Makkelijk, en een dankbaar excuus (om niet te doen).
Anderen zijn ook goed in oplossingen bedenken.

Wat de kosten betreft: hoeveel kost een woning hier? En een renovatie? En belasting?
Als dat hier allemaal goedkoper of gratis is, heb je overschot van gelijk.

the more things change, the more they stay the same
Op 11-04-2014 16:20:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Qvic: Het is geen problemen zoeken of maken. Het is wel een voorwaarde om vooraf goed over na te denken. Ja, er zijn tal van voorbeelden van mensen zat die zonder enige voorbereiding of na te denken wat de eventuele risico's zijn om in het avontuur van zo'n project te stappen. En als er tegenvallers zijn of op zwart zaad komen te zitten, vertrekken ze ook net weer zo gemakkelijk met noorderzon en de rest achter te laten met de rotzooi en de rekeningen. Ook hier in Nederland is wonen duur, maar de meeste van ons hebben hier wel een betaalde baan of een uitkering. Maar daar vervallen deze vaste inkomens. (want het woon-werk afstand wordt wel wat te ver en voor een uitkering daar kom je niet in aanmerking) Dan zul je toch eerst van je gespaarde geld daar iets nieuws op moeten bouwen om vervolgens (hopelijk) van het nieuwe opgebouwde je nieuwe inkomsten van kunnen genereren en dat doe je niet met blindelings in zo'n project te stappen. Dan is het vragen om problemen en ellende.
Daar moet iedereen zelf een beslissing over nemen, vooral om later geen trammelant te krijgen met de andere pioniers van het project.
De waarheid is overal zichtbaar en toch ziet bijna niemand dit.
Op 11-04-2014 18:44:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Hoe ouder de huizen zijn, hoe beter te renoveren. Moderne huizen zijn neergezet met een tijdslimiet, daar was tot de 2e wereldoorlog nauwelijks sprake van. Wat je doet is de buitenzijde zo veel mogelijk authentiek laten, en de binnenzijde aanpassen met zaken als sanitair en isolatie.
Zelfvoorzienend betekent dat er ook een eigen electriciteitscentrale wordt neergezet, buiten zonnepanelen kan dat een gas/oliegestookte CCHPS (Combined Cooling Heating and Power System) zijn om extra verbruik op te vangen. Verwarming op basis van aardwarmte, kost wat om aan te leggen maar is dan zelfvoorzienend. Telecombedrijven mogen een zendmast neerzetten, daar betalen ze overigens voor dus zo worden belastingen gedeeltelijk gedekt. Het kasteel wordt ingericht als toeristische attractie.
Planning ontwikkeling en (financiele) organisatie kunnen hier worden neergelegd. Zo lang ik maar niet met mijn pootjes moet werken....
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 11-04-2014 20:45:59 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Mijn beste vriendin woont sinds een paar jaar daar in de streek trouwens, en is ook volop aan het restaureren. Ik kan idereen verzekeren dat het ginds allemaal niet zo simpel is dan het van hieruit lijkt. Niets.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 11-04-2014 21:20:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Mmm ik denk dat Psixy4 zich aanmeld om voor de wietplantjes te zorgen.
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 11-04-2014 21:40:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Och kom...:
Zo lang er leven is, is er hoop...
Op 11-04-2014 22:14:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
DeSchaduw:
. . .
Zelfvoorzienend betekent dat er ook een eigen electriciteitscentrale wordt neergezet, buiten zonnepanelen kan dat een gas/oliegestookte CCHPS
. . .

Kunnen we niet een stoommachine neerzetten als powerplant.

Sinbad:
Mmm ik denk dat Psixy4 zich aanmeld om voor de wietplantjes te zorgen.

Voor de stoommachine ga ik elke dag hout sprokkelen in het bos, dan kan ik gelijk de groei en bloei van de wietplantjes en de paddenstoelen in de gaten houden.


(bericht gewijzigd op 12/4/2014 0:11)
It's all a figment of imagination!
Op 11-04-2014 22:31:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Ohhh meneer wil ook meteen zijn eigen paddo's
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 11-04-2014 22:41:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Och kom...:
Zo lang er leven is, is er hoop...
Op 11-04-2014 22:55:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo:
Och kom...:
Poetin filmpje.

Jij wil Poetin er ook bij hebben?
Gezellig..
You don't know what you've got until it's gone...
Op 11-04-2014 23:18:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
Veteo:
Och kom...:
Poetin filmpje.

Jij wil Poetin er ook bij hebben?
Gezellig..

Veteo, Poetin moet mee om te controleren of het wel allemaal democratisch is, tevens moet hij de rechten van Hugo waarborgen daar hij stiekem undercover Rus is die voor Belg speelt, Hugo en Poetin kennen elkaar nog van hun KGB tijd
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 11-04-2014 23:24:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
psixty4:
DeSchaduw:
. . .
Zelfvoorzienend betekent dat er ook een eigen electriciteitscentrale wordt neergezet, buiten zonnepanelen kan dat een gas/oliegestookte CCHPS
. . .

Kunnen we niet een stoommachine neerzetten als powerplant.

Sinbad:
Mmm ik denk dat Psixy4 zich aanmeld om voor de wietplantjes te zorgen.

Voor de stoommachine ga ik elke dag hout sprokkelen in het bos, dan kan ik gelijk de groei en bloei van de wietplantjes en de paddenstoelen in de gaten houden.


De CCHPS kan via elke bron worden gevoed. Het probleem is het systeem zo af te stellen dat als er plotseling behoefte is aan extra power (rockconcert in de ruine) het systeem dit kan leveren zonder manuele interventie.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 12-04-2014 11:45:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Sinbad:
Veteo:
Och kom...:
Poetin filmpje.

Jij wil Poetin er ook bij hebben?
Gezellig..

Veteo, Poetin moet mee om te controleren of het wel allemaal democratisch is, tevens moet hij de rechten van Hugo waarborgen daar hij stiekem undercover Rus is die voor Belg speelt, Hugo en Poetin kennen elkaar nog van hun KGB tijd

Buiten dat hij de beveiliging goed kan regelen (wie durft er bij Putin in te breken?) is een lage gasprijs ook wat waard...
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 12-04-2014 11:46:49 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael:
DeSchaduw:
Sinbad:
Veteo:
Och kom...:
Poetin filmpje.

Jij wil Poetin er ook bij hebben?
Gezellig..

Veteo, Poetin moet mee om te controleren of het wel allemaal democratisch is, tevens moet hij de rechten van Hugo waarborgen daar hij stiekem undercover Rus is die voor Belg speelt, Hugo en Poetin kennen elkaar nog van hun KGB tijd

Buiten dat hij de beveiliging goed kan regelen (wie durft er bij Putin in te breken?) is een lage gasprijs ook wat waard...

We kunnen een referendum houden of we hem er bij willen hebben
the more things change, the more they stay the same
Op 12-04-2014 11:54:34 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
michael:
DeSchaduw:
Sinbad:
Veteo:
Och kom...:
Poetin filmpje.

Jij wil Poetin er ook bij hebben?
Gezellig..

Veteo, Poetin moet mee om te controleren of het wel allemaal democratisch is, tevens moet hij de rechten van Hugo waarborgen daar hij stiekem undercover Rus is die voor Belg speelt, Hugo en Poetin kennen elkaar nog van hun KGB tijd

Buiten dat hij de beveiliging goed kan regelen (wie durft er bij Putin in te breken?) is een lage gasprijs ook wat waard...

We kunnen een referendum houden of we hem er bij willen hebben

Wordt met 295% van de stemmen aangenomen
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 12-04-2014 12:06:14 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad:
DeSchaduw:
Wordt met 295% van de stemmen aangenomen

Klopt Poetin heeft Hugo een volmacht van 300% gegeven minus de 5 andere die tegenstemen maakt inderdaad 295%.
Tevens is met dezelfde ruime meerderheid van stemmen besloten dat Poetin altijd gelijk heeft los van het feit of dat ook zo is.
(bericht gewijzigd op 12/4/2014 13:43)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 12-04-2014 13:40:16 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Van mij mag ie.
Daarmee is meteen ieder financieel en wettelijk probleem al opgelost.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 12-04-2014 14:10:21 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Om bij Ons Dorp in Monopoly te blijven: misschien moeten we weer een marathonuitzending organiseren. Dorp voor Grenswetenschappers zodat ze lekker onderling de wereld kunnen beschouwen.


Op 14-04-2014 22:25:10 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Ze?

Nee eij allemaal. DUS JIJ OOK.

My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 14-04-2014 22:34:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
zoscha: Goed initiatief. Als ik het bericht van Hugo lees word ik blij, ook van andere soortgelijke berichten. Zoiets moois en dan zijn er nog "afkraakberichten" , voor mij onbegrijpelijk. Als je toch zoiets niet ziet zitten uit je dan niet daarover ipv al die problemen aan te dragen hoe moeilijk en onmogelijk het zou kunnen zijn. Ik woon in een selfsupporting woning in mijn uppie, mijn eigen kleine dorpje van 1 persoon en veel dieren in de natuur in Spanje. Solar, regenwater opvangen voor eigen gebruik voor sanitair water etc.. ik wil nog veel leren over permacultuur. Onkruid bestaat niet voor mij, die ene plant mag daar niet staan van velen. Allemaal inheemse planten. Alles wat leeft dient te worden geëerd, dat is mijn visie en mijn wijze van leven hier in de natuur. Alles went, ook solar, gewoon niet persé dat willen doen op het moment dat jij dat persé wilt maar iets meer kijken naar de mogelijheden die er zijn, de natuur bijvoorbeeld in haar facetten. Voor nood gebruik ik een generator maar zo weinig mogelijk. TV kijken doe ik niet, meestal ellende en onzin. Als ik iets wil weten kan dat via internet eventueel, zoals ik nu op dit artikel ben gestuit. Leuk zo'n dorp in Frankrijk. Ik ben hier druk dus ga voorlopig geen nieuw project aan. Wie wil zien hoe het werkt hier bij mij mag schrijven en kan wellichg omen kijken en helpen als tegenprestatie voor verblijf, er is voldoende ruimte om mensen te laten bivakkeren op mijn finca. Leuk, welkom, ik ben nog lang niet daar waar ik wil zijn maar al wel een eindje op weg. Alleen graag positieve mensen met een groen en groot hart. De natuur heeft veel te bieden.
Op 05-05-2014 17:42:57 | Kudos: 5 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Zit daar ook geen GW artikeltje in?
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 05-05-2014 23:36:53 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden