"Alles voor Satan. Schamel en naakt maar in uiterste vervoering zijn zij tot alles in staat. Alegremos, que gente nueva tenemos, alegremos. Ze kussen eerbiedig zijn billen."
Oh wat moesten we altijd lachen als we dit hoorden op de favoriete LP van een helaas veel te vroeg overleden beste vriend. Daarom nu hier op Grenswetenschap.nl een beetje muziek geschiedenis, over het album Nacht en Ontij van Boudewijn de Groot.

John Eshuis op YouTube over Nacht en Ontij: "Nederlands beste psychedelische LP. Nog steeds onovertroffen en gezien de tijdgeest zal dit wel zo blijven."

Wikipedia zegt er het volgende over:
Nacht en ontij is het vierde album van Boudewijn de Groot, verschenen begin 1969. Vanwege het sterk experimentele karakter van de plaat is het een van de minder bekende werken van De Groot. Na een aantal albums met rechttoe-rechtaan liedjes wilde De Groot een plaat maken die één doorlopend verhaal zou vertellen.

Zelf noemde hij het een "luisterfilm", een idee dat versterkt werd doordat De Groot van een oude vriend van de filmacademie, Lucien Duzee, het idee kreeg om een verhaal rond een heksensabbat te schrijven. De Groot wilde, zoals zoveel artiesten in die tijd, heel veel bijzondere geluidseffecten en muzikale experimenten op de plaat toepassen.

De plaat bevat geen afzonderlijke tracks, maar twee lange stukken die als titel Heksensabbath 1 & 2 (voor elke plaatkant één) hebben. Kant 1 wordt voorafgegaan door een afzonderlijk vermeld nummer, getiteld Babylon.

Boudewijn de Groot zelf over Nacht en Ontij:  "Veel middelbare-schoolpathos, uitbundig gestrooi met exotische namen, van alles werd erbij gesleept, als het maar mystiek klonk. En ook muzikaal kon alles. Van een middeleeuws heksenlied tot elektronisch laboratorium. Van een Gregoriaans koor tot een wervelende finale die een mengeling moest zijn van Bach en Wagner. Letterlijk wervelend, want ik wilde graag dat het hele orkest als het ware in een kolkende spiraal hemelwaarts zou vliegen." (bron)

Nu in z'n geheel op YouTube video. De complete tekst is > hier < te vinden.
Verduister de kamer, draai de volumeknop open, luister en geniet:


Gerelateerd aan deze publicatie:
psixty4: Deze is voor jou Paul. (1964 - 2001)

It's all a figment of imagination!
Op 27-04-2014 10:01:01 | Kudos: 5 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Wat is het toch met pop en satan?

https://theconspiracyzone.podcastpeople.com/posts/28153
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 27-04-2014 19:41:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ramonkey: Vroeger met de toen gebruikelijke erg grote hoeveelheden LSD op, begin jaren zeventig,heel vaak beluistert.. Ben er gisteren pas van bijgekomen.. Kwam de muziek idd op youtube tegen paar maanden geleden en was als een tijdreis..
Op 02-05-2014 16:54:35 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden