Soms houden wij GW'ers ervan om onszelf te torpederen met vragen waarop we het antwoord bij voorbaat schuldig moeten blijven.
Bijzonder leuk, het houdt de mens scherp van geest. Dit keer staan we stil bij pijn. Geen fysieke pijn, zoals het krijgen van een speer door de voet wegens gepaste onhandigheid van een blinde werper met gebrek aan zelfkennis, maar mentale pijn die tijdelijk geluk in de weg staat en het mensendier even uit de sokken kan slaan.

Wie kent niet de pijn van iemand te verliezen? Een broer, zuster, vader, moeder, opa, oma of vriend die plots uit het fysieke beeld verdwijnt door te sterven zal ieder van ons ooit meemaken.
Het verliezen van de schijnbaar ware liefde is een ander mooi voorbeeld in dit pijnlijke plaatje; wie kent niet de stemmingmakende ellende die doorheen zowat het hele lichaam gevoeld wordt bij het doorstaan van een relationele breuk of bij de getrouwde koppels een scheiding? Veel studies zijn er niet naar, en toch valt de aaanwezigheid niet te ontkennen...

speerwerpen is soms heel raak
speerwerpen is soms heel raak
(Hier hebben we het dus niet over)

Oorzaak bekend?
Wat is de oorzaak van dat soort mentale pijn? Daar komt het in dit blog op neer. Waarom stelt een mens zich op een bepaalde manier afhankelijk op van de medemens?
Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het een valkuil is waarvoor op de hoede geweez'n moet worden; persoonlijke verhalen van kwetsures van anderen bevestigen dat idee. Toch sluipt het er bij iedereen in als een langzaam gif, het emotioneel afhankelijk worden van de ander met mentale kwelling tot gevolg wanneer er verloren wordt. Emoties zijn voor de strikte denker natuurlijk slechts hersenwerk, stukjes chemie die in grote mate zelf te reguleren zijn, maar waarom zijn ze er eigenlijk? Waarom is de valkuil er überhaupt?

Denkt u even mee?
Wijlens hardop na te denken vraag ik me aan u af of wij als miniscule atomen zijn die, gewoon puur door te bestaan, een aantrekkingskracht hebben? Die aanwezige kracht zorgt er dan voor dat we kleven aan onze omgeving; soms zijn dat elektronen, andere keer is het de broer, vrouw of moeder. Alles blijft uiteindelijk een geval van perceptie (op basis van het al dan niet positief zelfbeeld) en eigen opvatting op basis van existentie die ver voorbij hersenwerk gaan. Zo boven zo beneden, zou een ander op kortere manier zeggen. In de kern gedraagt de mens zich als het kleinste deeltje der schepping.

Waarheen, waarvoor?
We zijn het er waarschijnlijk over eens dat dergelijk gevoelens, afkomstig van mentale vraagstukken op basis van pijnlijke verrassingen, een algemeen iets zijn. Of het nu een overlijden van een dierbare, of het op andere manieren verliezen van een geliefde is, het doet snijdende pijn vanbinnen. Er zijn duizenden boeken en gedichten over geschreven en wij kennen er geen die de essentie vat. Waar precies zit die pijn? Misschien heeft u hét boek gelezen wat de verklaring gaf op deze GW-vraag?

Is er een bepaalde algemeenheid onder mensen te ontdekken waardoor, een utopie, we een middeltje tegen dat soort kwelling kunnen ontdekken? Zit het ergens in de hersenen, of zit het dieper in de mens?

De schreeuw, van Edvard Munch
( De schreeuw van Edvard Munch, bijzonder illustratief )

Vraag & antwoord?
Waarom worden mensen emotioneel en mentaal afhankelijk van anderen? Welk proces is er voor verantwoordelijk? Waar komt het vasthouden aan oninvulbare verwachtingen vandaan? Wat is hoop? Geen makkelijke dit keer, maar we verwachten natuurlijk wel enig niveau in graven van u. Noem het interactiviteit

Clark Kendt: Kan ik daar meer info op je website over vinden?

:S
(bericht gewijzigd op 2-1-2008 21:38:35)
Op 02-01-2008 21:37:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Innerlijke strijd.
Je emotie's hebben ruzie met je denken.
Rationeel gezien heb je niemand nodig, maar die !$%!@ emotie's
Gevolg: Kortsluiting.
Je voelt je klote, je weet niet of je moet laten gaan (je denken) of vast moet houden aan (emotie).
Automatisch trek je je wat terug, bent meer op jezelf.
Sommige hebben dan iemand nodig om te praten, die dan dient als spiegel (zelfreflectie).
Dan komt je meester (jou geest/ziel), de bemiddelaar tussen je emotie's en denken en langzaam maar zeker wordt de oorzaak duidelijk waardoor je ook het gevolg in gaat zien en kunt accepteren.

Zoiets denk ik


Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 03-01-2008 9:41:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Oz:

Kom op mensen? Heeft niemand het antwoord????


Jewel hoor, maar niemand heeft zin om dat helemaal uit te gaan leggen.
Op 05-04-2008 13:02:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draakje: Psychologisch; de ene partij is het toonbeeld van de kwaliteiten die bij de andere partij (vaak) onbewust zijn (en om ontwikkeling vragen). Vaak gaat het daarna mis als de kwaliteiten respectievelijk zelf ontwikkeld worden. Simpel gezegd; vrouwtje zoekt sterke man; zodra het vrouwtje op eigen benen (eigen kracht) gaat staan, moeten de onderlinge verhoudingen herzien worden, of de relatie klapt uit elkaar.

Astrologisch; de descendant van de ene partij correspondeert met de ascendant van de andere partij. simpel gezegd; De een heeft weegschaal als ascendant en ram op descendant, de andere partij heeft ram op ascendant en weegschaal op descendant. Deze worden onverbiddellijk tot elkaar aangetrokken.

Er valt veel over te zeggen, maar in feite komt het er op neer dat het onbewuste processen en projecties zijn.
(bericht gewijzigd op 5-4-2008 13:16:58)
Op 05-04-2008 13:16:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Henk:

Hier de antwoorden :

Waarom worden mensen emotioneel en mentaal afhankelijk van drugs?

Welk proces is er voor verantwoordelijk?
De hersenen.

Waar komt het vasthouden aan oninvulbare verwachtingen vandaan? Libido.

Wat is hoop?
Overlevings instinkt.


Heb je ook nog een antwoord op de vraag waarom sommige antwoorden zo onbevredigend overkomen?
Ik ga niet raden.
Op 05-04-2008 21:45:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden