Sommige Nederlanders hebben een duidelijk oordeel over Marokkanen zonder ook maar iets te weten over het land en haar bewoners zelf. Af en toe hoor je iemand over een lang weekend Marrakech maar dat is het dan ook wel. Veel vaker echter hoor je negatieve berichten over Marokkanen in Nederland. *Kuch* Wilders *Kuch*

GW ging op onderzoek uit in misschien wel een van de meest fascinerende landen ter wereld. Gelegen op meerdere kruispunten van tegenstellingen en tegenstrijdigheden, ingeklemd door Europese invloeden aan de noordkant, de ruige woestijnen aan de oostkant, het Afrikaanse deel aan de zuidkant en de oceaan aan de westkant. Een land met een eeuwenoud koningshuis, een rijke traditie van islam en de kleurrijke bewoners van Berbers-Arabische afkomst maar ook een modern land met hightech communicatie en prima snelwegen. Een land dat zich niet eenduidig laat bespiegelen. Daarvoor is het land te complex, de bewoners te divers en de natuur te gevarieerd. HET Marokko bestaat niet, zo is onze conclusie inmiddels. Ga mee met ons op reis en ervaar Marokko door de ogen van een verbaasde en aangenaam verraste reporter.

Daarna zetten we koers richting...

Volubilis

De vroegere Romeinse stad Volubilis is een aangename tussenstop, met indrukwekkende bezienswaardigheden als de Triomfboog, de Basilica en zeer goed geconserveerde mozaïeken op de vloer.

Voloubilis%201

Je voelt aan alles dat dit oudheid in optima forma is, in gedachten zie ik de Romeinen hier al afgeslacht worden door Asterix en Obelix maar de gids haalt me uit mijn dromen en legt onder andere uit dat de Romeinen zelfs al een ondergronds riool aangelegd hadden in die tijd. Rare jongens, die Romeinen.

Voloubilis%202

Marokko is trouwens ook een politiestaat met een goed georganiseerde geheime dienst. Bij elk hotel moesten we invullen waar we vandaan kwamen en waar we heen gingen, inclusief paspoortnummers, geboortedatum en andere data. Onderweg hebben we 21 keer een politiecontrole gehad (waar we overigens elke keer ongecontroleerd door mochten rijden) en we hebben meer politieagenten in één week Marokko gezien dan in een jaar Nederland.

Fès

Achteraf zal ik dit als mooiste stad van Marokko betitelen. Fès is de oudste Marokkaanse koningsstad, in het historische Arabische stadsdeel Fès el Bali vinden we de drukke medina (vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO) met een doolhof aan kronkelige straatjes, de poort Bab Boujloud, de 600 jaar oude Koranschool, de Medersa Bou Inania, de belangrijke Karaouïne moskee (de eerste universiteit van Marokko), de indrukwekkende leerlooierij en de met kleurrijke tegelmozaïeken gedecoreerde fontein van Nejjarini. De medina, de oude Arabische binnenstad, ligt achter een grote toegangspoort uit de 13de eeuw. De poort is aan één zijde versierd met blauw (de kleur van Fès) en aan de andere zijde met groen (de kleur van de islam). 

Poort2Poort

Voordat we de medina binnen gaan waarschuwt onze gids ons nadrukkelijk: "Als je mij kwijt raakt, ga niet op zoek naar mij maar blijf staan waar je staat anders vind ik je nooit meer terug..."

De gids vertelt dat zwaar beladen ezels voorrang hebben in de meer dan 9000 (!) smalle steegjes en straatjes. We worden gewaarschuwd met de woorden 'Balek, Balek' (opgepast) terwijl de steegjes soms nog geen twee meter breed zijn.

Poort2

Na een uur ronddwalen brengt de gids ons naar een rustige plek in de medina, de Medersa Bou-Inania, een school, internaat en moskee met een mooie Moorse binnenplaats die ons doet denken aan Andalusië. (GW goes Andalusië komt ook nog wel een keer...)

De honger in onze buikjes begint zich te melden en we zoeken een plek om te eten. Achter een grote deur van cederhout schuilt een gezellig restaurant, wat je aan de buitenkant totaal niet kan zien. We eten pastilla, een hartig, knapperig gefrituurd taartje van bladerdeeg gevuld met gehakt, vlees en groenten. Het smaakt naar kaneel, appel, honing, amandelen en poedersuiker. Heerlijk! Kopje muntthee erbij en we gaan weer vrolijk verder door dit labyrint.

Onderweg komen we een haai tegen

haai

een kamelenkop,

wie%20is%20de%20kameel

schapenpootjes en verse kippen die ter plekke geslacht worden. Of kleding, djellaba's, hoofddoekjes, noem maar op.

hoofddoekjes

Niet iedereen stelt het op prijs dat ze op de foto komen. Even vooraf vragen is wel zo respectvol en als iemand af en toe nee zegt is dat geen probleem. De neus wordt aan alle kanten belaagd met de heerlijkste geuren, vooral Ras al Hanout is een heerlijk mengsel van diverse kruiden en kan op alle vlees- en vissoorten gestrooid worden. We kopen hier onderweg drie dikke zakken van die we mee naar Nederland gaan nemen.

leerlooierij

Daarna bezoeken we een leerwinkel die vanaf de derde verdieping uitzicht biedt op een fascinerend schouwspel: de leerlooierij van Fès is een aaneenschakeling van looizuurbadjes in verschillende zuren, kleuren en andere bewerkingen. De mannen staan tot hun middel in de rondgemetselde badjes en lopen over de richels met de behendigheid van een ervaren berggeit.

leerlooierij

De kleuren, de geuren, de weidsheid, het leer; het maakt diepe indruk op me. Mijn vrouw laat zich verleiden om een mooie tas van kamelenleer met geitenleer te kopen die in Nederland het vijfvoudige mag kosten, zo verzekert onze gids. Het is een mooi tassie, dat kan ik niet ontkennen. Als we eindelijk de medina verlaten duizelt het me van de vele indrukken. We hebben rondgedwaald in een gebied waarin je als onwetende eindeloos kunt verdwalen en toch... hebben we ons er geen seconde niet op ons gemak gevoeld. Als overduidelijke blanke toerist met een spiegelreflexcamera op de dikke buik zou je wellicht een makkelijk slachtoffer kunnen zijn van roof of misleiding in dit labyrint maar op geen enkele manier heeft iemand ook maar gekeken naar mijn dure toestel. Of portemonnee. Goed gevoel dus.

Ook Bono van U2 had hier een goed gevoel want hij heeft in Fes (in Riad El Yacout) de videoclip opgenomen die hoort bij het nummer "Magnificent", absoluut een aanrader om dit even te bekijken:

Uiteraard hebben we de locatie ook even opgezocht: onderstaande foto kun je in de clip mooi terugzien als er lakens worden verwijderd.


U2

Sar: Zeker tof! Mooie reis gemaakt hoor! De ras el hanout geurt bij het lezen!
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 09-05-2014 8:55:16 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
satijn: GW goes fast!

Prachtige sites, leuke artikels! Marokko toch eens op mijn lijstje zetten!
Op 09-05-2014 8:55:48 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Erg leuk geschreven artikel! Heb nu weer zin om Marokko door te gaan kruisen als ik het artikel lees.

Jammer dat jullie niet doorgingen naar Moulay Yacoub. Een spa dorpje vlakbij Fés. Schijnt erg goed te zijn voor veel ziektes.

Verder had je nog door kunnen gaan naar Ifrane om van de natuur te kunnen genieten. Ifrane is de meest schone/veilige stad van Marokko en beschikt over de beste Universiteit in Marokko "Al Akhawayn":
http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Akhawayn_University

Er zijn teveel steden en bezienswaardigheden om op te noemen, maar volgende keer zeker Essaouira bezoeken:
http://en.wikipedia.org/wiki/Essaouira

Tot nu toe vind ik het de beste stad waar ik geweest ben in heel Marokko. Dat ligt naast Marrakech trouwens. En over Marrakech gesproken, je kan ook een 3 dagen trip nemen naar Merzouga:
http://en.wikipedia.org/wiki/Merzouga

Via google kun je makkelijk meerdere bureaus vinden die dat regelen. 2 nachten doorbrengen in de woestijn.

Ok ik houd op...
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 09-05-2014 10:03:37 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Wat heeft marokko in godsnaam te maken met de nederlandse marokkanen....
Op 09-05-2014 13:14:44 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
moonwalker:
. . .

Tot nu toe vind ik het de beste stad waar ik geweest ben in heel Marokko.

. . .

Dat had ik met Quarzazate, misschien niet het allermooist, maar heeft op mij wel de meeste indruk achtergelaten.
(overdag loei heet en 's avonds vriezen je tenen er bijna af)
moonwalker:
Ok ik houd op...

Nee nee, ga gerust verder met vertellen.

It's all a figment of imagination!
Op 09-05-2014 13:25:16 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps:
eoi:
Wat heeft marokko in godsnaam te maken met de nederlandse marokkanen....

Marokkanen komen van oorsprong uit Marokko, is mij wel eens verteld... dat is toch niet zo moeilijk?

Nederlanders komen van oorsprong uit Duitsland. Of als je verder teug gaat uit Ethiopië, is mij ook wel eens verteld. Of uit Eden (Adam en Eva). Ligt er maar aan wat je gelooft.

Wat doet het er eigenlijk toe waar je vandaan komt?

Telt dan waar je geboren bent?
Of telt waar je ouders geboren zijn?
Of telt waar je grootouders geboren zijn?
Of telt het waar je overgrootouders geboren zijn?

Zeg het maar.

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 12-05-2014 0:22:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
paps:
eoi:
Wat heeft marokko in godsnaam te maken met de nederlandse marokkanen....

Marokkanen komen van oorsprong uit Marokko, is mij wel eens verteld... dat is toch niet zo moeilijk?

Nederlanders komen van oorsprong uit Duitsland. Of als je verder teug gaat uit Ethiopië, is mij ook wel eens verteld. Of uit Eden (Adam en Eva). Ligt er maar aan wat je gelooft.

Wat doet het er eigenlijk toe waar je vandaan komt?

Telt dan waar je geboren bent?
Of telt waar je ouders geboren zijn?
Of telt waar je grootouders geboren zijn?
Of telt het waar je overgrootouders geboren zijn?

Zeg het maar.


Je stapt over aardig wat historie en wetenschap heen. Mensen zijn niet identiek. De soort is onderverdeeld in 3 rassen die zich inmiddels volop gemengd hebben. DNA blijkt een toonaangevende factor te zijn voor allerlei eigenschappen. Niet alleen huid en haar maar ook persoonlijkheid en IQ.

Marokkanen komen welzeker niet oorspronkelijk uit Marokko. Het zijn Arabieren die in de Middeleeuwen vanuit Saudi zijn uitgezwermd om hun islamitische waanzin met het zwaard op te dringen aan wie daar geen zin in had.

Cultuur bepaalt ook hoe een individu zich ontwikkelt, parallel aan diens DNA.
Waar iemand geboren wordt en uit welk DNA hij/zij bestaat doet er wel degelijk toe.
Allen hallelujah-figuren denken dat de mensheid uit paspoppen bestaat waar een almachtige zielen inschiet. Niets is minder waar.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 12-05-2014 0:59:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
psixty4:
moonwalker:
. . .

Tot nu toe vind ik het de beste stad waar ik geweest ben in heel Marokko.

. . .

Dat had ik met Quarzazate, misschien niet het allermooist, maar heeft op mij wel de meeste indruk achtergelaten.
(overdag loei heet en 's avonds vriezen je tenen er bijna af)
moonwalker:
Ok ik houd op...

Nee nee, ga gerust verder met vertellen.Ouarzazate is ook erg mooi ja. Wordt ook Hollywood van Marokko genoemd.

Er zijn teveel steden om op te noemen. Het leukste aan Marokko (wat ik persoonlijk vind) is dat je niet eens 100 km hoeft te reizen om een ander cultuur te ontdekken. Ieder regio heeft zijn eigen specialiteiten qua eten, kleding, bruiloften, dansen etc...

Zoals Paps zegt in zijn laatste deel: Het Marokko bestaat niet. Er zijn teveel verschillende culturen.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 13-05-2014 11:26:09 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: HET Nederland bestaat ook niet: Er is al een behoorlijk verschilt tussen Friesland en Limburg en dat ligt allebei in het "eensgezinde" Nederland.

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 15-05-2014 22:06:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden