Over de hele wereld kan men bekende vulkanen vinden. Zelfs Europa telt verschillende - al dan niet actieve - vulkanen. Maar eigenaardig genoeg moeten we zelf niet ver gaan zoeken naar oude vulkanen, of beter gezegd een gebied van vulkanische activiteit. In de Vulkaan Eifel waren er echter weinig lava-erupties, maar gasexplosies van vulkanische herkomst. De gevolgen van deze zware explosies kan men nog altijd zien: de 'Maare', of meren. Maar er zijn ook nog vulkanische grotten, lavastromen, geisers en nog veel meer andere verrassingen te ontdekken.

Deel 4: Der Brubbel in Wallenborn

Wallenborn

De Wallende Born (in de Volksmond der Brubbel genoemd) is een koudwatergeiser in het dorp Wallenborn die ongeveer elke 35 minuten spuit. Totdat de Wallende Born werd uitgeboord was het een mofette. De geiser is ontstaan doordat de Wallende Born in een smalle buis werd uitgeboord. In het begin van de eruptie stijgt het water uit de bron snel omhoog en ontsnapt het CO2-gas snel. Een eruptie duurt ongeveer 5 minuten waarbij 2 fasen kunnen worden onderscheiden.

Wallenborn

De eerste fase duurt maar kort: 10 tot 20 seconden. Tijdens deze fase wordt het water met kracht omhoog gestuwd tot een waterzuil van 4 meter hoogte. In de tweede fase blijft het water ongeveer 5 minuten nabrubbelen. Na ongeveer 5 minuten loopt het water terug naar de bron en blijft de bron ongeveer 30 minuten in rust. De heftigheid van de erupties kan wisselen.

Wallenborn
 
In 1975 is de Wallende Born aan de bovenzijde gerestaureerd. In 1983 werd de bron afgewerkt met basaltblokken om verdere erosie tegen te gaan. Gedurende deze periode vonden erupties plaats met een interval van 55 minuten, waarbij het water ongeveer 20 minuten brubbelde. Er was echter geen sprake van een fontein van enkele meters hoog zoals dat nu het geval is. In 2001 werd de Wallende Born herbouwd naar de huidige toestand. Bij deze herbouw werd de schacht van de bron smaller gemaakt, waardoor de geiser spectaculair werd. Het interval van de erupties verkleinde zich tot circa 35 minuten, waarbij de eruptie start met een waterzuil van 3 tot 4 meter.

De aanwezigheid van de Wallende Born hangt samen met het vulkanisme van de Eifel. Hoewel het vulkanisme in de Eifel zich in een relatief rustige fase bevindt, bevinden zich in de ondergrond van de Eifel nog magmakamers met hoge temperaturen. De laatste grote uitbarstingen in de Eifel vonden ongeveer 9.500 jaar geleden plaats. De magmakamers geven kooldioxide (CO2) af aan het bovenliggende gesteente. Dit gas stijgt door het gesteente naar boven en vermengt zich met het koude grondwater. Wanneer dit gas zich ophoopt in het grondwater kan het in de vorm van een bron vrijkomen (mofette). 

Doordat de Wallende Born een uitgeboorde schacht heeft, ontstaat een effect dat vergelijkbaar is met het schudden van een colafles. Als de dop eraf gaat, moet alle cola door de smalle flessenhals naar buiten. Dit effect doet zich ook voor bij de Wallende Born en wordt versterkt doordat de bron is uitgeboord.


Collega Meneer Glimlach schreef een paar maanden eerder al een blog over Der Brubbel. Hij sluit zijn blog af met "Er is overigens nog een koudwatergeiser in de Eifel bij de plaats Andernach die een spectaculaire hoogte van zo'n 60 meter weet te bereiken. Helaas was dat iets dat we pas ontdekten toen we thuis waren. Hij staat inmiddels op het verlanglijstje..."

Je kunt het al raden: wij zijn er wél geweest, maar dat is voor een van de andere blogs die nog volgen in deze 'Thomas Goes Vulkaan Eifel'-reeks.
psixty4: Toe maar. twee keer een interessant artikel over hetzelfde onderwerp in nog geen twee maanden tijd. Beide keren is het bezocht door een GWredacteur, dan moet het wel iets bijzonders zijn.

Misschien is het de bedoeling dat het een soort bedevaartsoord voor GWers wordt. Je moet dan als echte GWer minstens éénmaal in je leven Der Brubbel bezocht hebben en dan massaal rondjes er omheen lopen als die spuit.

It's all a figment of imagination!
Op 18-05-2014 10:01:54 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: wij zijn er al geweest, fascinerend ;-)
geen lievrouwke gezien psixty4
(bericht gewijzigd op 18/5/2014 14:17)
Change the being by being the change
Op 18-05-2014 14:15:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden