Over de hele wereld kan men bekende vulkanen vinden. Zelfs Europa telt verschillende - al dan niet actieve - vulkanen. Maar eigenaardig genoeg moeten we zelf niet ver gaan zoeken naar oude vulkanen, of beter gezegd een gebied van vulkanische activiteit. In de Vulkaan Eifel waren er echter weinig lava-erupties, maar gasexplosies van vulkanische herkomst. De gevolgen van deze zware explosies kan men nog altijd zien: de 'Maare', of meren. Maar er zijn ook nog vulkanische grotten, lavastromen, geisers en nog veel meer andere verrassingen te ontdekken.

Deel 6: Römerbergwerk in Meurin

Romerbergwerk%20in%20Meurin

Ongeveer 13.000 jaar geleden raasden gloeiend hete lawines van as met grote snelheid door de dalen rond de uitgebarsten Laacher See vulkaan. De 600 graden Celsius hete aslawines lieten een somber maandlandschap achter. De meegedragen as werd over de jaren heen vast en werd door het contact met water omgezet tot tufsteen.

Romerbergwerk%20in%20Meurin

Toen de Romeinen zich circa 2000 jaar geleden in onze regio vestigden, ontdekten ze al gauw dat ze het witte tufsteen konden gebruiken als bouwmateriaal. Zelfs vandaag nog wordt dit tufsteen ontgonnen, maar daarvoor moet men steeds dieper in de aarde gaan graven dan 2000 jaar geleden. Door de moderne winning zijn de meeste Romeinse groeven vernietigd. Alleen op het terrein van de Römerbergwerk in Meurin niet. Hier hebben de bezoekers de nog mogelijkheid een blik te werpen in de onderaardse arbeidswereld uit Romeinse tijden. 

Romerbergwerk%20in%20Meurin

Een gedeelte van het terrein van het Römerbergwerk in Meurin (45 bij 55 meter) is door een futuristisch, vrijdragend stalen/glazen/kunststofconstructie overdekt. Deze beschermt de voormalige groeve tegen weersinvloeden. Achter de mijn is een Romeinse 'speelplaats' in opbouw met de bedoeling de bezoekers van zeer dichtbij in contact te brengen met tufstenen, werktuigen en gebouwen uit het Romeinse tijdperk. 

Romerbergwerk%20in%20Meurin

De Romeinen hebben tot diepten van 4 tot 6 meter tufsteen gewonnen. Nauwe gangen, slechte verlichting en stoffige lucht waren de alledaagse omstandigheden waarin ondergrondse arbeiders moesten werken. Alleen wanneer men zelf in deze gangen geweest is, kan men zich een beetje voorstellen wat deze mensen destijds moesten presteren. 
psixty4: Die Romeinen groeven 4 tot 6m diep. Op de foto's zijn de schachten van boven open. Deden ze aan dagmijnbouw of gingen ze ook echt onder de grond?

It's all a figment of imagination!
Op 24-05-2014 12:39:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Deze GW'er is abonnee
Pistolee:
psixty4:
Die Romeinen groeven 4 tot 6m diep. Op de foto's zijn de schachten van boven open. Deden ze aan dagmijnbouw of gingen ze ook echt onder de grond?Ze gingen ondergronds. De bovenste lagen waren te poreus en te onderhevig aan erosie.
Listen very carefully, I shall say this only once
Op 24-05-2014 16:21:16 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden