Al langere tijd heb ik ideeën in mijn achterhoofd zitten en deze besluit ik nu maar eens op te schrijven. Ik heb vaak de neiging om fenomenen in onze maatschappij biologisch te bekijken, want we zijn nou eenmaal de uitkomst van een biologisch proces. Veel van ons gedrag valt op deze manier te verklaren, hoe ‘modern’ we ook denken te zijn. Natuurlijk speelt evolutie een belangrijke rol in ons gedrag, denk aan de bepaalde hoeveelheden van hormonen die we aanmaken zoals ADH, maar lang niet alles valt hiermee te verklaren...


Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica die de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern. Wat grover gezegd: er wordt bestudeerd hoe erfelijke veranderingen in het gen die niet in DNA-sequenties wordt uitgedrukt, dus zonder dat de moleculaire DNA-structuur verandert, toch van de ene generatie op de andere wordt overgedragen via de genetische informatie die in het DNA gecodeerd zit. Een mooi voorbeeld valt te halen uit gegevens van een groot Zweeds bevolkingsregister: perioden van relatieve hongersnood bij een eerste generatie had een significante uiting van diabetes bij de derde generatie tot gevolg had.

Elke cel van een meercellig organisme bevat dezelfde voorraad genen, maar er is een mechanisme dat ervoor zorgt dat genen aan- of uitgeschakeld worden: genomische afstempeling. Er zijn honderden verschillende soorten cellen in ons lichaam. De kenmerken van een zenuwcel zijn totaal anders dan die van een levercel. Aan- en uitschakelen van bepaalde genen is dus vereist. Het nucleosoom is een structuur waarin het DNA is verpakt. Histon-eiwitten (specifieke eiwitten die samen met het DNA in de celkern het chromatine vormen) kunnen op een aantal verschillende plekken worden aangepast door toevoeging of verwijdering van kleine chemische verbindingen. Als gevolg van deze verandering wordt de aard van het nucleosoom gewijzigd: het chromatine kan hierdoor meer ‘open’ of ‘gesloten’ raken. 
Door epigenetica kan genetisch materiaal reageren op veranderende omstandigheden in de omgeving. Zo kunnen planten seizoenswisselingen ‘onthouden’. Onderzoek heeft aangetoond hoe blootstelling aan kou tijdens de winter structurele veranderingen in het chromatine in gang zet, waarmee bloeiveroorzakende genen bij sommige Arabidopsis-soorten worden stilgelegd. Deze genen worden weer actief in de lente. Omgevingsfactoren kunnen ook aanzetten tot epigenetische veranderingen met gevolgen voor volgende generaties. Hieruit valt aan te nemen dat genen over een soort ‘geheugen’ beschikken, die invloeden van buitenaf ‘onthouden’ en ook doorgeven (celdeling).

De kou zorgde voor stressvolle situatie bij de planten, die ongeveer vergelijkbaar is bij een gebeurtenis die veel angst of zelfs een trauma oplevert bij dieren. Het is dan ook logisch dat deze epigenetische veranderingen tot gevolg heeft. Twee mooie voorbeelden zijn hier op Grenswetenschap te vinden: De grote olifanten en de kleine muizen. Volgens de evolutietheorie van Darwin zullen alleen de sterksten in de natuur overleven, maar hierbij hebben soorten dodelijke situaties moeten meemaken voor ze volmaakt konden overleven als nieuwe soort of in een nieuw gebied. Ik ga ervan uit dat deze gebeurtenissen ook zorgden voor de uiteindelijke instinct (bijv. het begraven van de eieren) en angsten (bijv. de natuurlijke angst voor slangen) bij dieren, deze zijn namelijk ook nodig voor het behouden van de soort. Ook bij mensen vallen dergelijke aanpassing aan de omgeving te ontdekken.

Het standpunt dusver is dat informatie van gebeurtenissen die een individu is overkomen kunnen doorgegeven worden aan het nageslacht via de genen. Maar wat gebeurt er als er als het DNA van iemand anders in jouw lichaam terecht komt? Er zijn vele verhalen bekend van mensen die na een orgaan donatie opeens een voorkeur voor ander eten hebben gekregen of in heftigere gevallen herinneringen van die persoon krijgen, een deel van hun persoonlijkheid overnemen en enzovoort, maar daar blijf ik tot nu toe sceptisch over. Er is ook een andere manier om iemand anders zijn DNA in jouw lichaam te krijgen. Microchimerism zijn cellen in het lichaam van de gastheer die (mede) van een ander individu afkomstig zijn. Het bekendst zijn de cellen van de foetus die de placenta passeren en zich vestigen in de moeder. Het is gedocumenteerd dat deze cellen daar decennia lang zouden blijven en zich vermenigvuldigen. Maar mannelijke microchimerism (gedetecteerd door de aanwezigheid van Y-chromosomen) zijn ook gevonden in vrouwen zonder zoons. Mogelijke verklaringen zijn een spontane abortus, een jongen van een tweeling die geabsorbeerd is of seks. Onderzoekers ontdekten dat het DNA van elke man die onveilige seks heeft permanent wordt opgeslagen in het lichaam van de vrouw. Sperma bevat lymfocyten en andere cellen van het mannelijke geslacht die kunnen overleven in organen en de bloedbaan van de vrouw. Ook kunnen ze de hersens bereiken. Zo blijft het DNA van de kinderen en alle partners waar moederlief onveilig mee gevreeën bewaard.

Het is onduidelijk waarom deze cellen worden bewaard, maar het blijkt dat foetale cellen erg lijken op stamcellen en in staat zijn verschillende weefsels te worden en kan helpen bij weefselherstel. Een onderzoeksgroep onderzocht deze mogelijkheid en ze ontdekten dat de foetale cellen naar het hart van de moeder migreerde en naar hartcellen differentieerde om de schade te kunnen herstellen. In dierstudies werden microchimeric cellen gevonden in de hersenen van de moeder waar ze zenuwcellen werden, dat suggereert dat ze functioneel kunnen worden geïntegreerd in de hersenen. Er zit wel een minpunt aan: deze microchimeric cellen hebben ook invloed op het immuunsysteem.

Een foetale microchimeric cel van een zwangerschap wordt herkend door het immuunsysteem van de moeder als deels behorend tot eigen lichaam, omdat de foetus genetisch voor de helft identiek is aan de moeder, maar gedeeltelijk vreemd materiaal, te wijten aan genetische bijdrage van de vader. Dit kan het immuunsysteem een soort ‘update’ geven om cellen te accepteren die lijken op lichaamseigen cellen, maar met enkele genetische verschillen. Kankercellen die ontstaan door genetische mutaties lijken hierop, en er zijn studies die suggereren dat deze hierdoor geaccepteerd door het lichaam kunnen worden.

Maar nu begint het onderwerp een beetje af te dwalen. Wat is het effect van dit vreemd DNA op de persoon zelf? Als dit DNA ook de ideeën en ervaringen en van een ander persoon overbrengt? Verkrachting zelf is al een ernstig traumatische ervaring, maar het heeft via microchimeric cellen mogelijk nog veel meer gevolgen. Welk effect heeft dit op het verdere nageslacht? Zoals je ziet komen er nu veel vragen. En ik denk dat hier een nieuwe tak van de eugenetica kan ontstaan, een rasverbetering dankzij selectief kijken naar de genetische samenstelling. Al is er dit keer een verschil, er wordt niet gekeken naar fysieke problemen. Deze kunnen tegenwoordig toch met de wetenschap vaak verholpen worden. Dit keer word er gekeken naar ervaringen, angsten en mogelijk andere levensinstellingen die men in zijn leven heeft opgedaan (of al doorgekregen heeft gekregen). Het zal sommige mensen prachtig in de oren klinken, het menselijk ras mentaal verbeteren. Stoornissen die we langzaam kunnen laten verdwijnen, onze intelligentie die mogelijk zal stijgen of onze zelfbewustzijn dat toeneemt. In deze extremen (en halve waanideeën) wil ik nog niet denken, ik hou het wat kleinschaliger. Als het op deze manier echt werkt, kies de vader van je kinderen zorgvuldig en geef je nageslacht de beste opvoeding die je ze kunt bieden, zodat ze een leven krijgen waar ze hun best kunnen doen en er iets geweldigs van kunnen maken, met veel positieve ervaringen die ze met trots door kunnen geven. Op deze manier zeg ik eigenlijk: een gelukkig leven is een goed leven en dat is volgens mij wel iets dat klopt.

Mark TT: http://www.wired.com/2014/05/synthetic-dna-cells/

Recentelijk nieuws over de indeling van eDNA en eRNA op een nieuwe manier. Hierop schreef ik het volgende;

The system was expanded 2 digits (from ATCG to ACYTXG) in order to describe protein syntheses with up to 216 amino acids instead of traditional 20. The biological system however is in my honest opinion far more advanced and can be brought back to these very same atomic levels of quantum physics and quantum mechanics. The system now is expanded from 64 codons (a triplet of base) to 216 in order to describe proteins with a maximum of 172 amino acids. It took them about 15 years to sort this new system out. Nice, but not good enough.

It took me about 2 hours to sort out that the dividing should be taken up to 8 nucleotides, 4 pairs, 512 codons with 468 amino acids, based upon some simple math and by following the Fibonacci sequence for balancing and replication sake and prime number to exclude possible outcomes (insertions and deletions). Sometimes nature is simplicity and ordinary math. Biologists should use this model instead. After all, it is just a system. Just like Bohr's atomic model was once a model we used.

Quantum mechanics and math apparently is showing us the way. On a totally new level it seems ; qDNA. Shall we proceed to step 3 instead of taking step 2 here?

Theoretically, in the Universe, (non double helix structures), even 64 nucleotides might be possible then, forming up to 262144 codons, generating 262100 types of amino acids. Even more than all known proteins on earth ! Some variety then. And perhaps we are evolving to this level of expertise in order to create multi helix systems, just a thought here.... it wasn't me !!


(bericht gewijzigd op 13/5/2014 8:44)
Op 13-05-2014 8:43:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: vervolg:
With the help of the new quantum computers, building models can be easily produced and be analyzed. If we have found the building blocks of our own existence, based on QM models, we might benefit in the end. With traditional computer models and current calculation speeds, it will be hard to keep up with nature's processes. Quantum computing can make the difference here.

My mind is twisted and so is qDNA it seems.
Op 13-05-2014 8:44:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: Even voortbordurend op het artikel, elke dag word ons DNA voorzien van nieuwe informatie; op talloze manieren. Eten is er een van. Plantjen (groentes) en vruchten eten die herstellende eigenschappen bezitten, of zelfs bestrijdend (zoals sommige bittere stoffen in pitten van vruchten, die zelfs kankercellen zouden kunnen verwijderen en opruimen, zoals salvestrolen, die schimmels bestrijden bij vruchten en die ook goed gedijen in een zuurstof arm klimaat (net als kanker overigens).

We zijn wat we eten. Onze basis ligt vast (erfelijk), de rest is mutatie. Ongeveer 90 jaar lang, maar in biologische en astronomische termen, slechts een tel. Atomen bestaan op een geheel ander niveau. In miljardste van een seconde hebben zij al vele miljarden processen afgerond. Deze frequentie is onvoorstelbaar, maar ook nu vinden er tijdens het lezen van deze tekst ontelbaar veel processen plaats in je eigen lijf. Ons DNA stuurt dat (bijna)feilloos aan. En verrijkt zichzelf zelfs met mijn geplemp, of je dat nu wil of niet. Sorry, whahaha.

Misschien pak je na het lezen hiervan toch eerder wat fruit uit de schaal ipv een Mars uit de la.
(bericht gewijzigd op 13/5/2014 9:7)
Op 13-05-2014 9:02:30 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Mark TT:
. . . .

Misschien pak je na het lezen hiervan toch eerder wat fruit uit de schaal ipv een Mars uit de la.

Ik ga voor een middenweg; ik neem een 'fruitkick' van Liga.

Mooi artikel vosje
It's all a figment of imagination!
Op 13-05-2014 10:00:56 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: Eens, goed dat we met zijn allen nadenken over wat we zijn en wat er zich om ons heen allemaal afspeelt op nano en op kwantum mechanisch niveau.

Goeie Vos !
Op 13-05-2014 11:19:42 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Mooi artikel, en geeft aan dat onze ontwikkeling constant doorgaat zelfs als wij het niet (willen) zien.

Volgens de evolutietheorie van Darwin zullen alleen de sterkste in de natuur overleven

Dit is een veelgemaakte fout, en zeker niet hetgeen Darwin heeft gesteld. Het woord ´fittest´ moet niet worden opgevat als ´sterkste´ maar als ´best aangepast´. Kortom een zwak dier als de homo sapiens kan een wereldwijde plaag worden door een enorm aanpassingsvermogen.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 13-05-2014 11:51:54 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
satijn: Top artikel.

Traumatische ervaringen kunnen tot enkele generaties later meegegeven worden. Iets wat alternatieve genezers al langer beweren.

Proeven met ratten of muizen tonen aan dat nieuwe generaties de afkeer erven van bepaalde plaatsen waar hun voorouder(s) een traumatische ervaringen had(den) opgelopen.
In een bepaald hoekje van het hok kregen moederratten een elektrische schok wanneer zij daar eten haalden. Na een tijdje doen ze dat uiteraard niet meer. In een ander hok krijgen ze nazaten. Die nazaten worden in het oude hok geplaatst zonder hun ouders en die jongen meden de hoek waar hun ouders de elektrische schokken opliepen. Dus ze hadden dat traumatisch geheugen geërfd als het ware.

In het artikel staat het voorbeeld van Zweden. Ook in de Lage Landen zijn in de generaties, volgend op de generatie van oorlogsgetuigen die een trauma hadden opgelopen in die oorlog, veelvuldig die aandoeningen als diabetes aangetroffen.

Op 13-05-2014 12:55:18 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael: Mooi blog vosje, toppie!
the more things change, the more they stay the same
Op 13-05-2014 13:18:37 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael:
DeSchaduw:
Mooi artikel, en geeft aan dat onze ontwikkeling constant doorgaat zelfs als wij het niet (willen) zien.

Volgens de evolutietheorie van Darwin zullen alleen de sterkste in de natuur overleven

Dit is een veelgemaakte fout, en zeker niet hetgeen Darwin heeft gesteld. Het woord ´fittest´ moet niet worden opgevat als ´sterkste´ maar als ´best aangepast´. Kortom een zwak dier als de homo sapiens kan een wereldwijde plaag worden door een enorm aanpassingsvermogen.

the more things change, the more they stay the same
Op 13-05-2014 13:21:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: De stelling dat herinnering op je DNA gaan zitten lijkt dus ook wetenschappelijk bewezen te worden door deze bevindingen.

Altijd mooi als een theorie bijval krijgt uit de hoek waar men doorgaans niet zo snel van de nieuwe opvattingen is.

Zelf heb ik dat ook heel soms, dat een plaats ineens erg vertrouwd aanvoelt. In mijn geval was dat het Colosseum, dat voelde echt gewoon als thuiskomen daar, dat was gewoon bizar dat gevoel.

Voer voor de leeuwen, jajaja, ik zal jullie voor zijn
(bericht gewijzigd op 13/5/2014 13:59)
Op 13-05-2014 13:59:06 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
satijn:
Mark TT:
De stelling dat herinnering op je DNA gaan zitten lijkt dus ook wetenschappelijk bewezen te worden door deze bevindingen.

Altijd mooi als een theorie bijval krijgt uit de hoek waar men doorgaans niet zo snel van de nieuwe opvattingen is.

Zelf heb ik dat ook heel soms, dat een plaats ineens erg vertrouwd aanvoelt. In mijn geval was dat het Colosseum, dat voelde echt gewoon als thuiskomen daar, dat was gewoon bizar dat gevoel.

Voer voor de leeuwen, jajaja, ik zal jullie voor zijn

Ik heb dat eerder met mensen.
Op 13-05-2014 14:19:52 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Mark TT:
De stelling dat herinnering op je DNA gaan zitten lijkt dus ook wetenschappelijk bewezen te worden door deze bevindingen.

Altijd mooi als een theorie bijval krijgt uit de hoek waar men doorgaans niet zo snel van de nieuwe opvattingen is.

Zelf heb ik dat ook heel soms, dat een plaats ineens erg vertrouwd aanvoelt. In mijn geval was dat het Colosseum, dat voelde echt gewoon als thuiskomen daar, dat was gewoon bizar dat gevoel.

Voer voor de leeuwen, jajaja, ik zal jullie voor zijn

Dat had ik met New York.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 13-05-2014 14:37:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: interessant verstaanbaar blog over een ingewikkelde materie...ik heb in mijn keuken zo een kopie hangen van wat een mens is(bericht gewijzigd op 13/5/2014 17:44)
Change the being by being the change
Op 13-05-2014 17:27:55 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Mooi blog vosje, zo lusten we er wel meer!
You don't know what you've got until it's gone...
Op 13-05-2014 18:58:46 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Heel mooi blog inderdaad!

Pim van Lommel beschreef overigens in zijn boek Eindeloos Bewustzijn ook al dat er geheugen in je hart kan zitten. Of eigenschappen.

Zo kreeg bv een vrouw het hart van een vertegenwoordiger die gek was op kip en bier. De ontvangende mevrouw was toen vegetariër en dronk alleen wijn maar na de transplantatie werd ze ook gek op kip en bier...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 13-05-2014 20:04:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antilochos: Mooie bijdrage Vosje.
Op 13-05-2014 23:00:55 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: We weten veel.
En nog veel meer weten we helemaal niet.
Maar het is een goede poging om externe invloeden te verklaren.
Zit op het goede spoor. Maar of het het ooit kunnen ontrafelen en begrijpen?
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 13-05-2014 23:27:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Mike, de kip zonder kop bewees dat organen hun eigen geheugen en besturing hebben. Het brein wordt enorm overschat blijkbaar.

Dat ledematen, organen, en cellen zelf leren en dat vastleggen staat wel vast. Zonder breincellen dus.
Wat ik me wel afvraag is in hoeverre dat gebeurt via DNA en in hoeverre via het cel/groeps/persoonlijk bewustzijn.

In de techniek gaat de ontwikkeling dezelfde kant op trouwens. Steeds meer krijgen onderdelen een eigen besturing. Motoren, servo's, oogjes, sensoren, ze nemen hun eigen besluiten en volgen vaak een leerproces. En ook onder centraal gezag van de hoofdbesturing. Net als wijzelf.
De natuur is een geweldig mooi afkijkmodel voor technologen.
You don't know what you've got until it's gone...
Op 13-05-2014 23:52:42 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Mike was een uitzondering.
Het is me nog nooit gelukt er zo eentje te fabriceren.
1 op 10^100?
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 14-05-2014 0:08:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Mag ik misschien de moeder van mijn kind(eren) met zorg kiezen?
Nogal stigmatiserend om partnerkeuze aan potentiële moeders toe te bedelen.

Verder een zeer fraai blog dat de complexiteit van het aardse leven blootlegt.
Wij zijn ons brein maar ook dat van onze voorouders en fysieke partners.
Deze les uit het verleden noemen we instinct.
In feite een briljant logisch programma, uitgevoerd door op koolstof gebaseerde moleculen.

Of zulks spontaan is ontstaan uit minerale oersoep, electrische ontladingen en kosmische straling laat ik in het midden.
We weten het niet en zullen het misschien nooit weten.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 14-05-2014 1:01:19 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: Als ik de spirituelen onder ons mag geloven, dan kiest een kind zijn eigen ouders, waarbij het geboren wil worden. Maar dat is een totaal ander hoofdstuk.

Als DNA de blauwdruk is voor de totale bouw en voor een feilloze werking van een organisme, dan verwondert dat zeker. De gehele medische encyclopedie op nano niveau.

"True knowledge is accepting the fact that we know nothing" komt weer in me op. We willen dingen doorgronden, maar staan te ver van het niveau waar het allemaal plaats vind; in het atoom zelf. Die wereld probeer ik te doorgronden. Hiervoor gebruik ik de wereld om ons heen om zaken te bekijken en om deze te bevatten. Een deel begrijp ik denk ik, veel nog niet. Net als een ieder van ons hier.

Wat ik leuk vind als er een connectie plaats vind tussen personen, zonder dat ze zich daar bewust van zijn; syncen (heeft niets met sex te maken :p). Het resoneren met de energie van een ander. Soms heb je dat, dat je energie krijgt van iemand, sommigen trekken letterlijk energie uit je.

Ik omring me nog slechts met hen die me energie opleveren, omdat het mij opveert. Als ik energie GEEF, dan doe ik dat vrijwiilig en niet omdat iemand deze energie bij me wegtrekt. Dan ga ik het uit de weg. Zo voed ik die "negatieve" energie ook niet. Dat halen ze maar elders.

Ieder DNA is van nature opportunistisch, logisch, het wil overleven. maar anders dan rovers, zijn we ook sociale wezens, die soms inzien dat enkel roven bij anderen niet werkt, wil je een evenwichtige samenleving. Ik heb het idee dat er DNA vormen rondlopen hier die deze stap overslaan en hier totaal geen moeite me hebben; deze DNA mutatie baart me zorgen. Als we dat eens konden bijstellen, dan komt het goed op deze planeet!. Of mag je niet op de stoel van de natuur gaan zitten?
(bericht gewijzigd op 14/5/2014 8:35)
Op 14-05-2014 8:33:37 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: Over ons brein. ik ben van mening dat DNA inderdaad aan het stuurwiel zit, en dat het brein slechts een doorgeefluik is voor informatie en die een vertaalslag maakt van foton collectie (informatie) naar (elektromagnetisch) vastleggen van deze informatie op het DNA.

Technisch (in kwantum mechanische taal) ; fotonen kennen tensors die krachten overbrengen. Mijn theorie gaat uit van het feit dat quarks (en mogelijk electronen ook) niets anders zijn dan gebundelde fotonen, die hun energie weten vast te houden. Wat andere bosonen (oa Higgs) zorgen ervoor dat een foton boson zich voor kan doen als een fermion (deeltjes) en zo massa krijgen door een of ander veld (bv een Higgs veld) te bewegen. Die vertraging kennen wij als tijd en zorgt voor een geleidelijke mutatie. Atomen werken aanzienlijk sneller en maakt het niet uit waar ze deel van uitmaken. Die vinden slechts "balans". Als ik een banaan eet die voor jou bedoeld was, dan komen die atomen in mij en niet in jou. Het zal ze verder worst zijn.

~feitelijk bestaan ook wij dus uit enkel licht/fotonen. Niet zo heel raar als je beseft dat er bij een (theoretische Big Bang) ook alleen maar fotonen bestonden, die atomen vormden. En niet andersom, zoals velen denken.

DNA is dus ook licht wat ander licht nodig heeft om voort te kunnen bestaan. Atomen zelf kunnen bestaan in en range van 0 tot 10 tot de macht 30 Kelvin. DNA heeft een aanzienlijk smaller bereik. De voorwaarden moeten goed zijn dan. Hallo aarde. Maar bomen kennen meer genetisch materiaal dan de mens. Hoe bizar is dat. Toch voelen/vinden wij ons superieur.

Binnenkort toch maar eens een keer "aarden" met mijn blote voeten in het bos. In dat opzicht is een film als Avatar niet zo heel gek gedacht. Maar liever gaan we naar de Mac, ons volvreten, want dat is ook lekker :p
(bericht gewijzigd op 14/5/2014 8:56)
Op 14-05-2014 8:48:24 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: Mark TT plus van mij, je verwoordt de kosmos voortreffelijk, prachtig hoe alles draait terwijl de mens er zelf toch niets aan verandert, want als je simpel naar iets kleins kijkt bv je valt en je hebt een reuze schaafwonde dan heelt die helemaal vanzelf, daar doen wij juist niets aan en dat vind ik zo machtig, dan vraag je je toch af wat zouden we nog allemaal kunnen, bewust of onbewust.....
Change the being by being the change
Op 14-05-2014 9:35:14 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Hartstikke bedankt voor alle positieve reacties! Veel meer dan ik had verwacht. Het leek mij vooral een mooi onderwerp voor discussie.
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 14-05-2014 18:49:09 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
Mark TT:

Niet zo heel raar als je beseft dat er bij een (theoretische Big Bang) ook alleen maar fotonen bestonden, die atomen vormden. En niet andersom, zoals velen denken.

Die stelling reken ik ook als theoretisch.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 14-05-2014 20:41:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
jspreen: Heel mooie tekst Vosje, bedankt! Past geweldig bij de Nieuwe Geneeskunde van Geerd Hamer.
Op 15-05-2014 8:47:19 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
uit artikel:

Elke cel van een meercellig organisme bevat dezelfde voorraad genen,...

Dat hoeft niet, verschillende cellen binnen hetzelfde organisme kunnen toch (kleine) verschillen in DNA vertonen. Dat elke cel precies hetzelfde DNA bevat is gedateerd.
Zo is er onder andere al een groot verschil in DNA tussen bloodcellen en weefselcellen:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090715131449.htm

Zo kunnen er nog meer verschillen zitten tussen verschillende type cellen. Opzich zijn er vele combinaties mogelijk. Je haar kan kleine verschillen in DNA hebben dan je huid. Maar eigenlijk kan je elk type cel wel invullen welke kan afwijkjen van de rest. Ik heb zelfs stukken gezien waarin organen uit twee type DNA bestonden.

Tijdje terug was er op tv dat uit DNA onderzoek bleek dat de moeder van 4 kinderen DNA-technisch niet de moeder was, dit kwam uit in een rechtzaak. Als moeder die de kinderen gebaard heeft blijft dit natuurlijk heel vreemd. Bij nader onderzoek bleek ook dat bij de kinderen verschillende cellen samen waren gegaan.
Dit noemt men chimera : http://en.wikipedia.org/wiki/Chimera_(genetics)

>>>
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 20-05-2014 17:09:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: >>>

uit artikel:

Maar wat gebeurt er als er als het DNA van iemand anders in jouw lichaam terecht komt? Er zijn vele verhalen bekend van mensen die na een orgaan donatie opeens een voorkeur voor ander eten hebben gekregen of in heftigere gevallen herinneringen van die persoon krijgen, een deel van hun persoonlijkheid overnemen en enzovoort, maar daar blijf ik tot nu toe sceptisch over.

Tijdje terug dit ook op tv gezien. Een kantoorman die een hartaanval kreeg en een nieuw hart moest bleek een hart gekregen te hebben van een stuntman. Na de transplantatie werd de man eigenlijk heel sprotief, had zin om dingen te ondernemen, deed aan wielenrennen. Eigenlijk een aantal dingen die de stuntman ook graag deed.
Ook was er een geval waar iemand na een transplantatie trek had ik bepaalde dingen die die persoon nooit at, volgens mij iets van bier en iets van fastfood. Nou bleek dat de donor was overleden en vlak daarvoor dat voedsel nog had gegeten en gedronken, het was ook zeg maar het lievelings voedsel van de donor.

Als mogelijke oorzaak werden microtubulus aangehaald. Deze zitten in neuronen en zouden ervaringen of herinneren kunnen opslaan, dat hoeft niet perse alleen in de hersenen te zijn. In zenuwcellen zitten ook neuronen met microtubules en bij een transplantatie woren deze meegenomen, en wellicht bepaalde eigenschappen van de donor.

>>>
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 20-05-2014 17:10:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: >>>

uit artikel:

Een foetale microchimeric cel van een zwangerschap wordt herkend door het immuunsysteem van de moeder als deels behorend tot eigen lichaam, omdat de foetus genetisch voor de helft identiek is aan de moeder, maar gedeeltelijk vreemd materiaal, te wijten aan genetische bijdrage van de vader. Dit kan het immuunsysteem een soort ‘update’ geven om cellen te accepteren die lijken op lichaamseigen cellen, maar met enkele genetische verschillen.

Dit wordt door sommige ook aangehaald om makkelijk zwanger te raken, dat vaste partners onbeschermde sex hebben om het vrouwlijk lichaam te laten wennen aan de mannelijke cellen zodat ze niet als indringers worden gezien.

Hele tijd terug was er volgens mij ook een stuk op GW over het genetisch doorgeven van ervaringen. Vrouwen waren heel vroeg al vastbaar hiervoor, terwijl mannen het meest vatbaar waren in de pubertijd. Zoiets was het.. misschien dat ik het artikel nog eens kan zoeken, het zit wat vaag in me geheugen
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 20-05-2014 17:10:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
subject: In DNA zit het grote plan voor het de bouw van het lichaam.
Met andere woorden is het de partituur van het levende lichaam.
Het zit in alle levende wezens en is dus met recht een universele taal. Je zou het kunnen vergelijken met esperanto. De taal geldt dus zowel voor het planten- als voor het dierenrijk en is boven-
 dien 'compatible' dus uitwisselbaar tussen dieren en
planten. Er zijn hiervan al enige toepassingen gerealiseerd. Het merkwaardige is dat er geen mens op aarde is die de universele taal kent! Zoals wij in staat zijn boeken te lezen (omdat we de code van de letters begrijpen) zo is de bioziel in staat het DNA te lezen. Overigens kunnen sommige wetenschappers sinds kort ook iets van deze code verstaan, wat zonder meer als revolutionair kan worden aangeduid. Zelfs één woord kan al betekenis hebben. Wanneer men 'brand' zegt (men zal het in feite roepen) dan heeft dit een indringende betekenis. Zegt men echter 'ik hoop dat het morgen mooi weer is' dan zegt het eerste woord in feite niets.

C o d e s
Er zijn meerdere geheime codes. Zij zijn natuurlijk pas geheim wanneer men ze niet kan ontcijferen. Voor de analfabeet zijn geschreven woorden geheime codes en wanneer men geen muziekschrift kan lezen geldt hetzelfde.

DNA Boek

Letter één van de 4 chemische stoffen
Woord elk woord heeft 3 letters
Alinea de alinea is een instructie (gen)
Hoofdstuk Er zijn 23 hoofdstukken (chromosomen)
Boek De totale genetische code in een cel
Bibliotheek Het genoom van alle cellen

M a t e r i e

Letter elementair deeltje
Woord Atoom
Alinea Molecuul
Boek Cel
Bibliotheek Lichaam

R a a d s e l :
Laatst zag ik een raadsel dat me aan deze zaak deed denken: U ziet de volgende code: Deze code zegt u, neem ik aan, niets.

1 2 3 4
H V H V
1 2 3 4
H V .

Nu schrijf ik hem als volgt:

1 2 3 4
hoedje van, hoedje van

1 2 3 4

hoedje van papier.

en u begrijpt de geheimtaal. U bent een ingewijde geworden.


Op 22-05-2014 14:49:38 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Eindelijk de code gekraakt.
Nu nog de diepere betekenis ontrafelen.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 22-05-2014 17:21:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
jspreen:
subject:

In DNA zit het grote plan voor het de bouw van het lichaam.
Met andere woorden is het de partituur van het levende lichaam


Dat is afgezaagde koek die de opinie weergeeft van jan en alleman, en als zodanig een miserable versnapering bij een kopje koffie.

Want die partituur, hoe moet ik mij de componist voorstellen? De muzikant? Het muziekinstrument ? Wordt er solo gespeeld, is er publiek? En zo ja, is er wisselwerking met de muziekant, kan de reactie van het publiek het spel van de muzikant veranderen, de partituur beinvloeden? Of kunnen enkel en alleen de noten klinken die er van meet af aan in de partituur staan?


(bericht gewijzigd op 23/5/2014 15:25)
Op 23-05-2014 15:21:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
subject:
In DNA zit het grote plan voor het de bouw van het lichaam.
Met andere woorden is het de partituur van het levende lichaam.
Het zit in alle levende wezens en is dus met recht een universele taal.

Om nog even lekker moeilijk te doen op vrijdagmiddag wil ik zeggen dat er virussen zijn die geen DNA bevatten maar enkel RNA

Daarbij, hoewel het puur theoretisch is en alleen in laboratia is gemaakt, zou RNA nog een voorloper kunnen hebben gehad in de vorm van TNA.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130321151933.htm
http://www.newscientist.com/article/dn21335-before-dna-before-rna-life-in-the-hodgepodge-world.html
http://www.rsc.org/chemistryworld/News/2012/January/RNA-world-hypothesis-TNA-primordial-soup.asp
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 23-05-2014 16:52:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: DNA, RNA, TNA...
Volgens mij moet men vooral kijken naar het BIJNA.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 23-05-2014 19:44:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Och kom...:
subject:
U bent een ingewijde geworden.
Het gaat om het zaad...

Zo lang er leven is, is er hoop...
Op 23-05-2014 20:38:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo:
Luk:
DNA, RNA, TNA...
Volgens mij moet men vooral kijken naar het BIJNA.

En ga je nog verder, wat vind je dan?
NSA
You don't know what you've got until it's gone...
Op 23-05-2014 20:48:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Vergeten: C&A
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 24-05-2014 1:43:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
janspreen: Nou zakt het niveau echt tot onder het absolute nulpunt hoor. Jammer, zo'n interessant onderwerp.
Op 24-05-2014 13:50:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
janspreen:
Nou zakt het niveau echt tot onder het absolute nulpunt hoor. Jammer, zo'n interessant onderwerp.


Hmm, een wel erg ijzige reactie op praktische voorbeelden naar aanleiding van een uitstekend blog van vosje
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 24-05-2014 15:58:51 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Als het niet over de Nieuwe Geneeskunde van Geerd Hamer gaat is't niet goed voor jan. Zoals hij al probeerde:
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=10105#437678
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 24-05-2014 17:03:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
A3aan v.d.B.:

janspreen:
Nou zakt het niveau echt tot onder het absolute nulpunt hoor. Jammer, zo'n interessant onderwerp.


Hmm, een wel erg ijzige reactie op praktische voorbeelden naar aanleiding van een uitstekend blog van vosje

Ik denk dat het jspreen ook niet gaat om die voorbeelden, maar meer om de reacties hierboven van Luk, Veteo en Hugo hierboven
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 24-05-2014 18:03:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
rudiev:
A3aan v.d.B.:

janspreen:
Nou zakt het niveau echt tot onder het absolute nulpunt hoor. Jammer, zo'n interessant onderwerp.


Hmm, een wel erg ijzige reactie op praktische voorbeelden naar aanleiding van een uitstekend blog van vosje

Ik denk dat het jspreen ook niet gaat om die voorbeelden, maar meer om de reacties hierboven van Luk, Veteo en Hugo hierboven

LVH staat anders niet in het lijstje.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 24-05-2014 18:07:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
rudiev:
A3aan v.d.B.:

janspreen:
Nou zakt het niveau echt tot onder het absolute nulpunt hoor. Jammer, zo'n interessant onderwerp.


Hmm, een wel erg ijzige reactie op praktische voorbeelden naar aanleiding van een uitstekend blog van vosje

Ik denk dat het jspreen ook niet gaat om die voorbeelden, maar meer om de reacties hierboven van Luk, Veteo en Hugo hierboven

Daar ben ik zeker van.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 24-05-2014 18:08:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Bezwaar.
Voor de bepaling van ons leven is C&A even belangrijk als DNA.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 24-05-2014 18:31:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
rudiev:
A3aan v.d.B.:

janspreen:
Nou zakt het niveau echt tot onder het absolute nulpunt hoor. Jammer, zo'n interessant onderwerp.


Hmm, een wel erg ijzige reactie op praktische voorbeelden naar aanleiding van een uitstekend blog van vosje

Ik denk dat het jspreen ook niet gaat om die voorbeelden, maar meer om de reacties hierboven van Luk, Veteo en Hugo hierboven


Dan heb jij mijn reactie niet begrepen. Bedoelde reacties zijn, zeker wat de laatste zin van het blog van vosje betreft, uitstekende voorbeelden hoe leven in de praktijk uit te voeren.
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 24-05-2014 18:43:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
rudiev:
A3aan v.d.B.:

janspreen:
Nou zakt het niveau echt tot onder het absolute nulpunt hoor. Jammer, zo'n interessant onderwerp.


Hmm, een wel erg ijzige reactie op praktische voorbeelden naar aanleiding van een uitstekend blog van vosje

Ik denk dat het jspreen ook niet gaat om die voorbeelden, maar meer om de reacties hierboven van Luk, Veteo en Hugo hierboven


Dan heb jij mijn reactie niet begrepen. Bedoelde reacties zijn, zeker wat de laatste zin van het blog van vosje betreft, uitstekende voorbeelden hoe leven in de praktijk uit te voeren.
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 24-05-2014 18:43:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
hugo:
Bezwaar.
Voor de bepaling van ons leven is C&A even belangrijk als DNA.

Er voor sommigen zelfs voor het ontstaan van ons leven.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 24-05-2014 18:44:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden