Twee gezichten. Iedereen kent wel iemand die er last van heeft. Niet de populaire zanger Stromae, die voor dat doel wel eens verf en pruik opdoet, maar dé mannen met twee gezichten. Hun conditie ontstond door vergaande gevallen van foetus in fetu. Vandaag schijnen we het licht op onder andere Edward Mordake, Chang Tzu Ping en Pasqual Pinon. Heren die u onmogelijk recht in de ogen kunt kijken. Of toch niet in alle... 

Foetus in fetu, ook wel foetus in foetus genoemd, betekent baby in baby. Het is een zeldzame afwijking in de ontwikkeling van eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.

Edward Mordake

Edward Mordake leefde in de 19e eeuw en had, naar men vermoedt, een tweede gezicht aan de achterkant van zijn hoofd. Niet volledig functioneel, want de mond kon niet spreken of eten. Lachen en huilen lukte dan weer wel. Edward Mordake was wanhopig op zoek naar een oplossing om zijn extra vriend te laten verwijderen. Vooral sinds die keer dat zijn tweede gezicht 's nachts satanische taal begon te fluisteren. Hij vond geen dokter die zich er aan durfde wagen. Toen hij 23 was werden de kopzorgen hem teveel en pleegde Edward zelfmoord. 

Het moet gezegd, het is moeilijk om de exacte feiten achter Edward Mordakes toestand te achterhalen. De betrouwbare medische dossiers zijn dun gezaaid en er gaan tegenstrijdige verhalen over zijn zelfmoord. De getuigen wisselen zelfs van mening over wáár het tweede gezicht zich precies bevond. Op het achterhoofd? Meer aan de zijkant? We kunnen u helaas niet wijzer maken. Veel van wat bekend is, is gebaseerd op navertellen. Of nazingen, want Tom Waits schreef bijvoorbeeld een schurend lied over de man:


Chang Tzu Ping

Ook Chang Tzu Ping werd geboren met twee gezichten. Zijn extra exemplaar bevond zich aan de rechterkant van het hoofd. Al is 'gezicht' veel gezegd, want het bestond alleen uit een mond, een tong en wat tanden. Hij was reeds 40 jaar oud toen een Amerikaanse soldaat hem ontdekte. Die leidde hem uiteindelijk naar een operatie die dermate goed gedocumenteerd is dat er in de jaren '80 een tv-reportage over geproduceerd werd. Na de operatie keerde hij terug naar zijn geboortestad in China.


Deze beroemde videoclip toont Chang Tzu Ping met 2 bewegende monden:


Kinderen van nu

Het jongste geval dat we wisten te vinden is nog niet zo heel lang geleden geboren. 2011. In Pakistan kwam een baby dubbel hard krijsend ter wereld. Het mensje had, zoals op de foto te zien, twee gezichten en mocht zijn - verder normale - broer en zus vergezellen op onze planeet. Helaas vocht het Pakistaanse kind een doodstrijd waarvan ons niet is bekend of die werd gewonnen. Op een andere plaats in de wereld, in Egypte, eindigde het gelukkig wel goed:


Pasqual Pinon

Dan nog een buitenbeetje om af te sluiten. Een nepperd. Van 1889 tot 1929 keek Pasqual Pinon om zich heen over de prairie. Hij kwam bekend te staan als The Two-Headed MexicanOm toch een leven te hebben was hij performer met het Sells-Floto Circus in de vroege jaren 1900. Als spoorwegarbeider uit Texas werd Pinon ontdekt door een show-promotor. Pinon had namelijk een grote goedaardige cyste of tumor aan de bovenkant zijn hoofd. De promotor gebruikte Pinon in zijn freakshow en had zelfs een vals wax-gezicht voor op de cyste gemaakt. De legende van zijn twee hoofden was geboren. Na een aantal jaren van rondtoeren liet de circusdirecteur de tumor verdwijnen en keerde Pinon terug naar Texas. 
stoerecurry: Beter double faced, dan two faced.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 07-07-2014 9:07:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Komt ook onder dieren zo nu en dan voor. Laatst nog bij een kitten.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 07-07-2014 10:36:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Zou zo iemand goed gebekt zijn?
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 07-07-2014 20:55:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Als je een januskop hebt kan je in elk geval zeggen dat je uit je nek lult. En ook dat je ogen in je achterhoofd hebt.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 07-07-2014 21:30:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Het grootse voordeel is dat je iedere zaak van 2 kanten kunt bekijken en een veel ruimer blikveld hebt. Ook kun je altijd je collega's in de gaten houden terwijl je gewoon aan het werk bent, of een krant lezen terwijl je auto rijdt.
(bericht gewijzigd op 8/7/2014 7:36)
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 08-07-2014 7:34:13 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Ik had op méér-gevoelige reacties gehoopt !
(bericht gewijzigd op 8/7/2014 10:13)
Op 08-07-2014 9:56:41 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
lange wapper:
Ik had op méér-gevoelige reacties gehoopt !

Ok... ik heb medelijden met degene die de tandartsrekening moet betalen, of de oogarts...
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 08-07-2014 11:27:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden