Een recent bezoek aan het mooie Duitsland opende me de ogen over negatieve stereotypen en massale demonisering. Internetkoppen vertelden me al eerder dat een groot deel van de niet-Duitse bevolking het land zonder blikken en blozen associeert met (de Oostenrijker) Adolf Hitler. Dat de Duitsers hier al meer dan een halve eeuw onder gebukt gaan verbaasde me; tijd om u een inkijkje te geven op het juk dat de na-oorlogse Duitsers nog met zich meedragen, en hoe de signalen daarvan zich links en rechts marcherend manifesteren...

Tijdens een gezellig gesprek met een mooie dame op een zonnig Berlijns terrasje maakte ik, in de (niet bepaald snuggere) veronderstelling dat het een normaal gezegde betrof, de opmerking 'Arbeit macht frei'. De publieke verontwaardiging werd me pas duidelijk toen de dame die samen met mij van een Latte Macchiato genoot duidelijk maakte dat slechts concentratiekampen deze slogan nuttigden. Tip: maak geen grapjes over Hitler of de oorlog in Duitsland; ze zijn er niet dol op. Maar waarom nog steeds het taboe? En in welke mate moet het blijven wegen op de bevolking?

Hitler is 'populair' bij de Britten
Hitler is 'populair' bij de Duitsers
(John Cleese in de befaamde Germans-episode van Fawlty Towers)

Duitsers om mee te lachen?
Dat Hitler en de geschiedenis die hij met zich meebracht een onderwerp van publieke spot is, mogen vele Nederlanders graag horen. Tijdens voetbalwedstrijden -sport is soms oorlog- plakte menigeen dan ook met sardonisch genoegen een oranje Hitlersnor op. Een oranje Duitse Nazi-helm op het feestvierend hoofd zetten is een ander voorbeeld van hoe er met plezier gespot wordt met de Germanen.

Duitse spotters
(Helm en snor worden graag tegen de Duitsers gebruikt)

Vanzelfsprekend blijft het niet bij de Nederlanders. Waar ik in mijn jeugd het vergelijkbare Cowboy en Indiaantje speelde -tikkertje inderdaad- gaan Deense padvinders voor Nazi en Joodje. Wanneer geschiedenis zich in spelletjesvorm aandient zit het er diep ingebakken.

Dat er karakters zijn die uit extreem-rechtse voorliefde zichzelf een Hitler-look aanmeten gaat nog een lugubere stap verder, maar dat soort mensen laten we in dit blog even buiten beschouwing.

Lachen Duitsers ermee?
Dat spotten met het oorlogsverleden een gemakkelijk middel is om Duitsers op de kast te krijgen is zeker. Het juk op de Duitse schouders wordt duidelijk door de regelmatige uitingen van hun frustratie. Enkele maanden geleden berichtten we u over een kerstmanpoppetje die de Hitlergroet bracht. Een winkelketen moest stoppen met de verkoop ervan omdat klanten erdoor geschokt waren. Ter relativering toonden we u nog andere Hitleradepten; denk aan Paus Benedictus, Frans Bauer, Superman, Rita Verdonk en George Bush.

De Hitler Kerstman
( Sieg Kerstman )

Het bekende Hitlersnorretje en Hitlergroet zijn niet de enige mentale bombardementen die Duitsers op zowat dagelijkse basis ontvangen. Het hakenkruis of swastika is nog zo'n voorbeeld dat ondanks zijn diepere betekenis in de taboesfeer is blijven zitten. Microsoft haalde omwille van de typische ophef het hakenkruis uit hun populaire software Office 2003. Duitse politici pleiten zelfs voor een verbod op alle mogelijke Nazi-symbolen; zelfs al zijn de wortels ervan niet genesteld in het Germaanse rijk. Vanzelfsprekend zijn o.a. Hindoes het daar niet mee eens en werken ze aan eerherstel voor de swastika.

Recentelijk waren de bewoners van het Duitse Wackersberg boos op Google. De lokale berg werd door Google Earth aangeduid als Hitlerberg, een term die slechts van 1933 tot 1945 gebruikt werd. Google heeft laten weten de naam te zullen wijzigen in het hedendaags correcte Heigelkopf.

Mandy's Duitse ervaringen
Nog steeds op het terras in Berlijn sprak ik met Mandy Marschell die me vertelde hoe leven in Duitsland was. Tijdens het bespreken viel me op dat Duitsers een neerslachtige indruk vertoonden op hun doorgaans lange, sombere gezichten. Hoewel ik niet graag over één kam scheer lijken er maar weinig tandjes op deze kam te ontbreken. De vrolijkheid die Mandy met zich meedroeg maakte het contrast alleen maar schriller.

Mandy, terecht trots om Duits te zijn
(Mandy, terecht trots om Duits te zijn)

De goedlachse Mandy is 27 jaar jong, geen kind van de oorlog en voelt bij tijd en wijlen de onprettige visie die het buitenland op haar en haar geboorteland heeft. Zelf is ze trots om Duitse te zijn, al licht ze toe dat weinig Duitsers er hetzelfde over denken. 'Men durft niet trots te zijn op de afkomst,' vertelt ze, 'in de middelbare school bestond geschiedenis slechts uit de Wereldoorlogen, vooral WOII en de nare daden van de toenmalige leiders.'
Persoonlijk kon ik dat beamen. Hoewel school velerlei soorten geschiedenis kan behandelen blijft de oorlogsperiode een jarenlang topic waarin de Duitsers, met Adolf op kop, simpelweg als Bad Guys worden neergezet. Het is dan ook niet gek dat het Duitse ras in de volksmond een negatieve of bespotte rol toebedeeld krijgt want school pepert het er goed in. Of het fair en doordacht is, is een andere vraag.
'Wat in mijn land gebeurde had overal kunnen gebeuren,' antwoordt Mandy, 'zowat niemand lijkt daarbij stil te kunnen staan.'

Mandy chat dagelijks op het internet en is ze meermaals geschrokken van de reacties wanneer zij haar nationaliteit openbaart. 'Nazi', 'moffenhoer', of andere scheldpartijen zijn niet uitzonderlijk en deze mooie Duitse dame vindt het dan ook terecht oneerlijk dat nieuwe generaties nog steeds de erfenis van ome Adolf voor de voeten geworpen krijgen. Het zorgt ervoor dat vele van haar landgenoten zichzelf onderdrukken uit al dan niet bewuste angst om afgerekend te worden op het oorlogsverleden.

Wass sagen sie?
Met kleine beetjes durven Duitsers zich op te werpen voor natie en cultuur, tegen de gekende vooroordelen in. Zo zijn er opnieuw Duitsers die hun kinderen Adolf noemen; wat jarenlang een heel normale naam was ma ar na Hitler plots not done werd.

Natuurlijk, denkend over hoe snel ons mensenbeest de ander afrekent op diens verleden, vragen wij GW'ers ons af hoe u -den snuggere denkert- omgaat met Duitsers. Wat zijn uw gedachten wanneer u denkt aan het buurland en de inwoners?

Tijdens het nadenken kunt u nog eens kijken naar een Brits staaltje Duitsers lachen van Basil Fawlty. Het is vermakelijk, zeker; maar stel u eens voor altijd zo benaderd te worden; al is het maar in gedachten.
Dr. Phil: Fawlty Towers was leuk.
(bericht gewijzigd op 14-3-2008 14:12:34)
Op 14-03-2008 14:12:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Rik,

Inderdad goed om te melden dat op enige tijd meer Nederlanders lid waren van de NSB dan van het verzet....

Maar er is een goede kant: alles gaat over na een paar generaties.
- Zijn we nu nog boos op de Fransen, die Nederland overvielen en hier het broertje van Naloleon tot koning benoemden? Nee hoor, we houden van de Fransen.
- Zijn we nu nog boos op de Engelsen waarmee we 3 bloedige oorlogen uitvochten en die ons uit Amerika hebben gewurmd? Nee hoor, we bewonderen de Engelsen en al helemaal de Amerikanen.
- Hebben we in Nederland dan iets tegen de Belgen, die ineens na het zien van een opera ons de oorlog verklaarden? Welnee, we vinden Belgen supertof!
- Denken we op het Spaanse strand en in het Spaanse restaurant nog aan de tiende penning van Alva en 80 jaar koppensnellen, belegerde steden en de moord op onze prins? Ben je gek!
- Als we door de Ikea slenteren om een gasfornuis "Fik" te kopen, gaan onze gedachten dan uit aan de Vikingen die onze streken plunderden en onze dochters meenamen?

Over 100 jaar is alles weer vergeten.

Zeit Macht Frei.
Op 27-10-2008 21:10:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Zeit macht frei.... Leuk!

Ik merk wel dat Duitsers in het algemeen wel vrij gesteld zijn op Nederlanders. Misschien wel omdat we zoveel op elkaar lijken...?

Wat Mandy zegt over
Wat in mijn land gebeurde had overal kunnen gebeuren,' antwoordt Mandy, 'zowat niemand lijkt daarbij stil te kunnen staan.'
geloof ik niet.

Dit had in ieder geval nooit in Nederland kunnen gebeuren, al was het alleen maar omdat wij te klein waren om zoveel schade aan te kunnen richten.... maar ook omdat Nederlanders een gezond gebrek aan discipline hebben en argwanend de kat uit de boom kijken alvorens we luid scanderend achter een leider aanhobbelen....


Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 28-10-2008 8:35:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Paps zei:
'.... maar ook omdat Nederlanders een gezond gebrek aan discipline hebben en argwanend de kat uit de boom kijken alvorens we luid scanderend achter een leider aanhobbelen....'

Nee hoor, kijk maar naar Pim en nu naar Rita en die andere met zijn blonde kuif. Als er iemand opstaat met een vlotte babbel heeft hij/zij zo een schare mensen achter zich.
Op 29-10-2008 20:12:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden