Altijd al iets willen vergeten uit uw verleden? Een jeugd waarin uw vader, moeder, broer of ander familielid u als deurmat gebruikte? Het overlijden van uw hamster, kat, hond of papegaai? Een breuk met uw geliefde? Samenvattend iedere ervaring die u eigenlijk niet meer wil ervaren en zo snel mogelijk wil vergeten? Mooi zo, dan is er binnenkort een oplossing voor al uw traumatische of gewoon onplezierige problemen.

U zult nog even het mentale leed moeten dragen want men is nog steeds in de fase waarin er op ratten wordt getest. Toch zijn onderzoekers erin geslaagd om één enkele herinnering uit het geheugen van de kleine knager te wissen, wijlens de andere herinneringen intact te houden. Gezien de snelheid van de huidige ontwikkelingen binnenkort te vinden bij apotheker en drogist...

Ratten hebben reeds een leuk leven
Ratten hebben reeds een leuk leven
(Ratten hebben reeds een leuk leven, u moet nog even wachten)

De resultaten die op Nature Neuroscience worden gepubliceerd beloven dat het middel levens zal veranderen. Bepaalde herinneringen houden een mens weg van het eigen leven en dit medicijn zal de mooiere weg opnieuw mogelijk maken. Over enkele jaren iedereen gelukkig! Yay!

Eerste stappen...
Mogelijk, al doet dat er in het streven naar dit bepaald doel eigenlijk niet erg toe, vraagt u zich af hoe men weet of het geheugen van een rat voor een deel gewist is? En hoe men zeker weet dat de rest nog goed functioneert?
In het geval van deze studie, afkomstig van de New York University, gebruikte men twee geluidstonen waar men de ratten aan liet wennen. Stel u maar voor...Wennen, wetenschappelijk gezien, gebeurt het snelst met elektrische schokken (dag Gaia) dus op die manier plantte men de geluiden in de hersenen van één groep ratten.

Daarna dienden de geinteresseerde onderzoekers het medicijn U0126 toe. Vreemde naam voor een medicijn, maar dat komt omdat het nog niet op mensen mag gebruikt worden en dus niet catchy hoeft te zijn. Het middeltje veroorzaakt selectief geheugenverlies. De helft van de ratten was onder invloed van het medicijn en het hele rattennest werd herinnerd aan de geluiden geassocieerd met de gevoelens van de elektroshocks.

Toen men een dag later opnieuw de tonen aan de beessies liet horen bleek werd het verschil duidelijk zichtbaar. De dieren die behandeld werden hadden geen last meer van de toon die voor pijn zorgde.  Later onderzoek toonde aan dat de pijnherinnering niet zomaar onderdrukt werd maar daadwerkelijk gewist. 1 Dag en weg leed, weg pijn, weg narigheid. Einde verhaal, binnenkort pilletje nemen en u bent het zo vergeten.

En nu? En morgen?
Iedereen gelukkig... Over enkele jaren... Het is een doel van wetenschappers en we weten dat alle doelen gehaald werden in het verleden. Althans die op het gebied van wijzigen van onze eigen structuur. Men krijgt (zowat?) alles waar men naar zoekt, al is het natuurlijk zo dat men spreekwoordelijk moet oppassen waarnaar men wenst.
Het pilletje voor al uw oplossingen komt er aan, bepaal zelf hoe selectief uw geheugen is. Even moet ik denken aan het befaamde spreekwoord, afkomstig van de 18e eeuwse poeet Thomas Gray: ignorance is bliss.

Na de hersenhelm (en later gewoon ingeplante chip?) waarmee u allerlei elektronica zult kunnen aansturen (technologische vorm van telepathie?) nu de hersenpil; U krijgt alles wat u wilt, gewoon nog even geduld. Blij? Ben ik de enige die dit eng begint te vinden?

angelsenior: nu is de vraag natuurlijk hoe selectief het medicijn eigenlijk is, kan je echt 1 herinnering uit de duizend uitkiezen en vergeten hiermee? lijkt mij nogal moeilijk.
Op 12-09-2008 14:06:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden