Licht dat weerkaatst wordt op (microscopisch kleine) druppels en/of ijskristallen in de atmosfeer is er de oorzaak van dat zich allerlei bijzonder mooie natuurverschijnselen kunnen voordoen. Wàt zich voordoet is afhankelijk van het feit of het licht op zijn pad waterdruppels, ijskristallen of nevels tegenkomt. In het geval van waterdruppels vormt zich een regenboog.

Het mechanisme achter de regenboog is het breken van een lichtstraal op een druppel water. Anders gezegd; licht splitst zich zodra het in aanraking komt met een ander medium, in dit geval een druppel water.
In de druppel zelf wordt het opgesplitste licht weerkaatst, en vanuit de druppel teruggespiegeld naar de waarnemer De hoek van de weerkaatsing bepaalt de kleur (van buiten naar binnen; rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet). De waarnemer heeft daarbij de zon in de rug en kijkt recht naar de regenboog. De ronde vorm van de regenboog heeft te maken met het feit dat de waarnemer de regenboog enkel kan waarnemen indien het licht (van iedere druppel) in een hoek van 42 graden op zijn/haar ooglens valt.

Hier kunnen moeilijke mathematische berekeningen op losgelaten worden, maar het kan ook op een simpele onderhoudende manier verteld worden, zie daarvoor deze link en deze.

Enkele voorbeelden van regenbogen;


Een dubbele regenboog. Het donkere deel tussen de regenbogen is lastig te verklaren. Vermoedelijk komt dit doordat sommige stralen er langer over doen om door een druppel heen te gaan waardoor ze niet meer synchroon lopen. Zodra ze de druppel verlaten annihileren ze elkaar, waardoor er een zwarte band ontstaat.
Hier zijn meerdere regenbogen te zien doordat de regenboog door het onderliggende water gereflecteerd wordt.


Een zeldzame foto van een regenboog met bliksem.
Prachtige foto van een regenboog over een waterval.

Niet alle kleuren in de lucht zijn regenbogen. Zoals gezegd, regenbogen worden gevormd door licht dat gebroken wordt door waterdruppels. Licht kan ook gebroken worden door ijskristallen, waardoor er halo’s gevormd worden. Deze zijn vaak, maar niet altijd, gekleurd.Dit is dus geen (omgekeerde) regenboog, maar het effect van licht dat in de hogere luchtlagen door kristallen gebroken wordt.


Kleine wolken of mistdruppels kunnen licht verspreiden, waardoor er halo’s ontstaan. Enkele voorbeelden;

 

 

 

Halo om de zon                                                   Halo om de maanEen prachtige zeldzame foto van een regenboog in de mist.
Nog zo'n unieke foto met de weerschijn van de zon op de wolken.

 
Gecorrigeerde beschrijving van deze foto; de afgebeelde wolk is een polaire stratosferische wolk. Dit verschijnsel doet zich voor in de hogere luchtlagen in wolken van ijsnaaldjes

 

Gerelateerd aan deze publicatie:
Dr. Phil: Prachtige foto's!
Op 23-03-2008 17:51:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden