Op 16 maart werd een heel ongebruikelijke steen in Bejing, China, tentoon gesteld. Deze steen heeft haar op z'n keikop dat bijna identiek is aan mensenhaar.  

De steen is zo grijs als ijzer, natuurlijk afgerond en glad qua structuur; eigenlijk zoals een gewone kasseisteen. Het haar op de steen is grijs en qua kleur gelijkaardig aan de steen zelf. Net zoals op een mensenhoofd zijn de langste stukken haar (15 centimeter lang) afkomstig van het bovenste deel van de begroeide oppervlakte. Steenhaar is echter iets ruwer. Hoe zou u zelf zijn?

Steen met haar op
Steen met haar op
( Steen met haar op )

Men vond de harige rots op een strand. Volgens lokale Chinese bewoners zijn dit soort stenen niet zo ongebruikelijk. Als de condities goed zijn dan blijft het haar op dit soort stenen gewoon groeien. Toch zijn er slechts 2 andere haargroeiende stenen aangetroffen. Beiden bevinden zich in een Taiwanees museum. Uniek en toch weer niet.

De nieuwe haarsteen is in een glazen koepel te bewonderen en is 30 centimeter lang, 20 centimeter breed en 15 centimeter hoog. De waarde van de steen wordt op 1,3 miljoen dollar geschat.

Hoe haar?
De grote vraag is natuurlijk hoe er haar op een steen kan groeien? Zijn er zo'n sterke haargroeimiddeltjes of is de oorzaak in de natuur te vinden?

Er zijn mineralen die heel dunne kristallen maken. Die zijn zo dus als haren, maar groeien natuurlijk zéér langzaam en zouden afbreken. Grote kans dat het dus geen kristalvorming is, maar wat dan wel?

Een andere optie is dat de steen werd ingesmeerd met voedselresten of iets soortgelijks. Daarop ontstaat na verloop van tijd schimmel, al kunnen we niet meteen zeggen dat zoiets zal lijken op een steen met mensenhaar; eerder op een steen met schimmel.

1 Aprilvis?
( Verpakte vis? )

Hoax?
Weinig extra informatie, weinig bronnen over het nieuwsgegeven en dicht bij 1 april. We weten het niet, maar deze steen ruikt ergens wel naar een in de pan warmer wordend harig visje. Om eerlijk te zijn... we weten het niet zeker. U?

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden