Vlinders in de buik, plezante explosies in de maag en wilde hersenstormen onder de schedelpan. Het klinkt u bekend? Dan weet u dat dit blog over verliefdheid gaat. Maar... Wat is het eigenlijk, dat gevoel dat zorgt voor een achtbaan aan prettige gevoelens en puberale angst en hoop?

Vraag aan Cupido wat verliefdheid is en hij beantwoordt de vraag met een indringende pijl. Vraag aan een wetenschapper of hij verliefdheid uitlegt en u krijgt een verhaal over hormonen en neurotransmitters die uw dagelijke heldere blik op de realiteit vertroebelen tot een waas van irrationele gevoelens op basis van hoop en angst. Zij zien verliefdheid als iets tijdelijks, ondanks de vele gevallen van koppels die na vele (al dan niet getrouwde) jaren nog steeds regelmatig vliegen op vleugels van de krachtige verliefdheidsvlinders.

Cupido van Rembrandt
Cupido van Rembrandt
( Cupido van Rembrandt blaast zeepbellen )

Verliefdheid rechtlijnig?
Zo lezen we op wikipedia het volgende over verliefdheid: "Die hormonen zijn verslavend, waardoor je je geliefde zo vaak mogelijk wilt zien en mist. Het gevoel van verliefdheid is tijdelijk. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief."

Simpel toch? Alles is chemie, het zijn tijdelijk vrijkomende stofjes en ze verdwijnen helemaal eenmaal de gewenning toeslaat. Of niet?
Is een rationele uitleg een vermindering van de waarde van verliefdheid, of is het slechts een verklaring die de gedachten de mogelijkheid geeft om niet al teveel puberaal gedrag van zichzelf of een ander te accepteren?
Wat het antwoord ook weez'n mag, de ene persoon laat u koud en de andere bezorgt u een tornado aan gevoelens waar u zich met alle plezier door laat opzuigen naar hogere sferen.

Bron van verliefdheid?
Onderzoekers en psychiaters en -logen weten de precieze oorzaak van verliefdheid niet. Waarom worden we uit al die mannen of vrouwen op de wereld verliefd op die éne persoon? Is het iets spiritueels? Is het karma? Is het bijzonder selectieve verstandsverbijstering? Trekken tegengestelde polen elkaar aan of zoeken we net een kloon van onszelf?

VerliefdWij weten het niet en laten in een geval van verliefdheid de vlinders genietend rondfladderen om te kijken bij welke regenboog ze halt houden. Toch zijn we benieuwd naar uw ervaringen over dit levensvraagstuk.

Hoe kijkt u tegen verliefdheid aan? Kent u de bron waar dit moois aan ontspringt of bekijkt u het al even droog en sec-tarisch als de wetenschappers die met de chemische verklaring van de symptomen tevredenheid lijken te nemen?

celtic: Waarom willen wij alles verklaren? Verliefdheid is een mystery en hoort zo te zijn.De lente is aangebroken en laat de Mystery van verliefdheid weer door het lichaamstromen
(bericht gewijzigd op 3-4-2008 13:09:26)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 03-04-2008 13:08:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Royal Toilet:
celtic:

Waarom willen wij alles verklaren? Verliefdheid is een mystery en hoort zo te zijn.De lente is aangebroken en laat de Mystery van verliefdheid weer door het lichaamstromen


zo is het, liefde is iets mooi en moet een mystery blijven zo blijft het een bijzondere ervaring als je het meemaakt
(bericht gewijzigd op 4-4-2008 13:37:00)
Op 04-04-2008 13:33:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Royal Toilet:
T60:

celtic:

Waarom willen wij alles verklaren? Verliefdheid is een mystery en hoort zo te zijn.De lente is aangebroken en laat de Mystery van verliefdheid weer door het lichaamstromen
Ik heb de liefde meegemaakt in mijn leven en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad


nog niet
Op 04-04-2008 16:03:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden