Wat hebben Montignac, Atkins en Sonja Bakker met elkaar gemeen? Inderdaad, het zijn (waren) allemaal dieet goeroes die u de heilige graal van het slank en gezondheidsideaal aanbieden. De kook- of dieetboekjes vliegen, zolang de hype aanhoudt, als zoete broodjes over de toonbank.

Natuurlijk is het gevecht tegen overgewicht niets nieuws en bij iedere nieuwe dieetgoeroe die ten tonele verschijnt, valt de andere van zijn of haar voetstuk. Na alle duizenden publicaties op het gebied van afslanken zou je toch verwachten er het universele en ultieme dieet al lang uitgekristalliseerd zou zijn.

Met een beetje kennis van voedsel en het menselijke lichaam hoeft u de portemonnees van bijvoorbeeld een Sonja Bakker niet te spekken en kunt u heel goed zelf uw gewicht in de hand houden. Kom we gaan weer eens vrijdenken.

( Uit het tijdperk voor Sonja Bakker toen men nog schuldgevoelvrij genoot van het goede des levens )

Waarschuwing: onderstaande heeft alleen betrekking op mensen met een normale stofwisseling.

Het ultieme dieet tegen overgewicht is heel simpel; “Eet niet meer dan dat je verbruikt”. Voedsel is energie. Energie die u niet gebruikt zal het lichaam opslaan in de vorm van vetten. Veel vetten samen vormen een reserve voor mindere tijden en tot die tijd verdikking op doorgaans billen, borst en buik. Dankzij het enorme voedselaanbod in onze maatschappij is een periode van voedselschaarste bijna ondenkbaar. Dus spekken we onze reserves tot broeken niet meer passen en de uitslag van de weegschaal ons humeur negatief beïnvloedt.

Het belangrijkste ingrediënt van een goed dieet is het woord ‘nee’. Men hoeft doorgaans geen koekje bij de koffie, geen tweede keer op te scheppen, geen extra dit of dat. Een brooddieet, sherrydieet, balansdag, geen-koolhydraten-dieet, groentendieet of god weet wat is overbodig. Gewoon af en toe wat vaker ‘nee’ zeggen is ruim voldoende.

Nee zeggen is niet altijd makkelijk. Ook goed dan zeg je ‘ja’, maar zorg er dan wel voor dat je meer beweegt en dus meer energie verbruikt. De reclameslogan van koekjesfabrikant Lu “wie het laatste koekje neemt moet de hond uitlaten” sloeg dan ook de spijker op de kop.

Maakt het uit wat je eet?

Nee, niet echt. Wie een beetje gevarieerd eet krijgt voldoende van alles binnen. Het maakt niet uit over je een leven lang stampot met vette jus eet of alleen maar rijst met groenten en gestoomde vis als het maar met mate is. Geloof mij niet maar onderzoek het zelf. Ondervraag de volgende keer als u oma of opa bezoekt in het bejaardentehuis de overige oudjes over hun eet gewoonte in het verleden. Vegetariërs worden niet ouder of jonger dan vleeseters en bewuste eters zijn niet gezonder of ongezonder dan de liefhebbers van een vette hap (extremen daar gelaten).

De kwantiteit van het leven door het eten van bepaalde producten is niet aangetoond, de kwaliteit van leven wel. Mensen die veel lijnen en een bepaald ‘ideaalgewicht’ nastreven kennen meer stress, depressiviteit en schuldgevoelens.

”Een slanke lijn is geen garantie voor geluk. Een studie van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië toont aan dat magere mensen vaker last hebben van angsten en depressie en vaker zelfmoord plegen dan dikke mensen. Het gaat om een groot en langdurig onderzoek, waarbij de ups and downs van meer dan een miljoen mensen in kaart zijn gebracht. De conclusie is duidelijk: hoe hoger de body mass index (BMI), hoe kleiner de kans op een depressie. De onderzoekers ontdekten ook dat zelfmoordenaars bijna systematisch een lage body mass index hebben. Dun maakt dus niet gelukkig. Naar verklaringen blijft het een beetje gissen. Mogelijk hebben grote eters meer serotonine in het bloed, een stof die depressie afweert. “


( Niet te dik en zeker niet te dun.. zo hoort een normaal vrouwmens er dus uit te zien.. waarom wilt u er eigenlijk abnormaal uit zien? )

Indoctrinatie.

De levensmiddelenindustrie is na de farmaceutische, één van de grootste industrieën. Er gaat heel veel geld in om. Producenten doen hun uiterste best om uw geld in hun zakken te krijgen en schromen daarbij niet de groots mogelijke onzin te verkopen. Lightproducten, minuscule flesjes yoghurt met bijna magische eigenschappen (Yakult etc), margarine’s (Becel etc). die het ‘vreselijke’ cholesterol verlagen en ga zo maar door.

”De reclame-industrie verdient echter een pluim dat ze iets ongelooflijks gepresteerd heeft: Het publiek overtuigen dat het natuurproduct boter slecht voor de mens is, en dat het inferieure fabrieksbrouwseltje dat hun cliënten afleveren veel gezonder is. Afgezien van het feit dat alles wat in boter bereid is veel beter smaakt, is boter ook gemakkelijk verteerbaar. Braadvet en margarine bestaan uit vet wat voornamelijk palmitinezuur en stearinezuur bevat (U weet wel, dat spul waar ze kaarsen van maken). Boter bevat vetzuren met een korte koolstofketen (bv. boterzuur). Die verlagen ook het smeltpunt, net als onverzadigdheid. De verteerbaarheid wordt bevorderd doordat ze direct in de poortader worden opgenomen. Zo worden ook gecompliceerde transportproblemen omzeild. Het is moeilijk om iets aan te merken op botervet. Kalveren groeien er mee op en worden grote koeien en stieren”. (3)

De verkooppraatjes van levensmiddelen industrie zijn een product van een zeer goed geöliede propagandamachine die door heel veel mensen tot ‘waarheid’ is verheven. Dacht u nou echt dat een peperduur trendy flesje Yakult gezonder was van een ouderwets pak yoghurt? Denkt u nou echt dat een paar gram margarine op brood uw cholesterol verlaagt (waarom zou men dat eigenlijk willen? )

Oké en stel u wilt persé het vermeende schadelijke LDL cholesterol verlagen dan weet ik wel smakelijker manieren. Neem dagelijks een paar lekkere walnoten. Walnoten verlagen tot wel 27 procent het LDL cholesterol in het bloed. Als Becel het echt goed met uw hart en bloedvaten voor zou hebben zouden ze dus walnoten verkopen in plaats van laffe smeerseltjes.

Facts en fiction.

Aan het begin van deze eeuw was het de Duitse medicus R.O. Neumann die op zichzelf uittestte wat er zou gebeuren als hij een maandlang dagelijks 800 calorieën meer zou nuttigen als normaal. In het begin nam zijn gewicht een beetje toe, maar daarna werd hij ondanks de extra energie niet zwaarder. In de jaren zestig werd dit experiment herhaald met tientallen vrijwilligers die tot wel 1000 calorieën extra per dag kregen. En ook toen was het resultaat hetzelfde. De conclusie luidde dan ook dat het lichaam zelf een balans vindt en ondanks de extra calorieën niet onbeperkt door blijft groeien (1)

Het lichaam is zeer energiebewust. Als we minder calorieën tot ons nemen dan zorgt het lichaam dat er een hoger percentage van de beschikbare calorieën in de stofwisseling worden opgenomen. Het lichaam wil namelijk helemaal niet afvallen. Dus hoe strenger we lijnen hoe meer het lichaam perst uit de weinige calorieën die het binnen krijgt. (2)

“In de hele westerse wereld lijkt een obsessie met diëten en dietetiek gepaard te gaan met een toename aan zwaarlijvigheid (New Scientist)”. Ondanks alle afslankmethoden en wonderdieren neemt het gemiddelde lichaamsgewicht in bijna alle rijke industrielanden op aarde voortdurend toe. En dat terwijl ons dieet gemiddeld minder calorieën bevat dan voor de industrialisatie. De verklaring is simpel, we bewegen minder dan honderd jaar geleden.

Het GW dieet.

Het GW dieet bestaat dus uit wat vaker nee zeggen en het vermijden van al die zaken waar het voorvoegsel ‘te’ voorstaat (dus te veel, te vet, te mager, te zoet, etc etc) . Slik geen mooie praatjes en zorg voor voldoende beweging maar overdrijf het niet. Als u zich aan deze wijze raad houdt dan beloof ik u dat u prima in uw vel komt te zitten. En maak u niet druk of dat vel maatje 36 of 44 heeft u bent goed zoals u bent.

En met het geld dat u uitspaart om slanker te worden door geen dieetboeken, dvd’s, slimfast brouwsels, light producten, afslankpillen te kopen kunt u andere mensen die dat wel nodig hebben wat dikker maken.


1) G. Cannon &. H. Einzig, Dieting makes you fat, London 1983.
2) M.L. Brown Present knowledge in Nutrition, Washington 1990
3) Dr. W. Godschalk, Ibid.

UPDATE 24/09/07: 'Sonjabakkeren verpest de stofwisseling'

NIJMEGEN (ANP) - Lijnen met het dieet van Sonja Bakker, ofwel Sonjabakkeren, kan de stofwisseling verpesten. Dat komt doordat het een zogenoemd crashdieet is, dat blijvende problemen met het metabolisme en het eetgedrag kan veroorzaken.

Dat stelt de Nijmeegse psychologe Tatjana van Strien, die bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit werkt. Van Strien ontwikkelde de internationaal gebruikte Vragenlijst voor Eetgedrag. Eind oktober verschijnt haar tweede boek over afvallen met en zonder resultaat.
Het Sonja-Bakkerdieet veroorzaakt volgens Van Strien een soort zelfopgelegde hongersnood. Het lichaam reageert daarop door heel zuinig om te gaan met de aangeleverde energie en vet op te slaan. Wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan zo’n crashdieet begint, brengt uiteindelijk de hele normale stofwisseling in de war en wordt juist dikker.
„Steeds opnieuw lijnen maakt blijvend dik”, stelt Van Strien. „Ik heb genoeg dikke mensen gezien die niet meer afvallen van een dieet van 1500 calorieën, wat toch echt weinig is. Hun metabolisme reageert door herhaalde strenge lijnpogingen niet meer normaal.”

Van Strien beschrijft in haar boek een Nijmeegs wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat mensen die bijna altijd lijnen een sterke neiging hebben tot ’overeten’ als ze zondigen tegen hun dieet. Ook gaan emotionele overeters meer eten als ze gespannen zijn, terwijl gewone eters dan juist minder trek hebben.
„Een dieet helpt hen niet, integendeel. Hoe strenger het dieet, hoe meer kans dat het mislukt. En van steeds falen kun je dikker worden dan je was”, aldus Van Strien. Volgens de psychologe moeten mensen die willen afvallen leren accepteren dat 5 tot 10 procent gewichtsverlies met behulp van een diëtiste voor bijna iedereen het maximaal haalbare is.

 

Ganzfeld: @Zennie

Humbug natuurlijk... alles wat je doorslikt komt keurig in de maag waar zeer sterk zuur de boel keurig uit in de vorm van vetten suikers e.d. elkaar haalt .
Op 06-06-2007 7:56:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Kan nu in de omgeving ook balans op maken.
Mensen die dus het dieet hebben gedaan van sonja bakker zijn allemaal weer flink aangekomen toen ze weer "gewoon "gingen eten.
Van sonja bakkeren gingen ze naar marco bakkeren.
Dus volle bak weer in de sportschool
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 24-09-2007 14:58:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM: "Change of diet will not help a man who will not change his thoughts".
Op 24-09-2007 18:36:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie:
CSM:

"Change of diet will not help a man who will not change his thoughts".

Yep.
Op 25-09-2007 13:15:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden