Een man uit de Amerikaanse staat Montana heeft de politie gevraagd hem niet verantwoordelijk te stellen voor een aanrijding. Volgens de man zat niet hij, maar een eenhoorn achter het stuur. Dat liet de man voor de Amerikaanse rechtbank weten.

De man reed een tijd geleden met zijn truck tegen een lantaarnpaal nadat hij eerst door rood was gereden. Daarbij raakte hij bijna een andere truck. Niemand raakte gewond bij het incident. Op het politiebureau bleek dat de man teveel had gedronken. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaan dronken achter het stuur zit. De man is al vijf keer eerder veroordeeld voor rijden onder invloed, zo meldt ABC News.

Niet dat eenhoorns kunnen rijden maar de vraag blijft wel of eenhoorns daadwerkelijk bestaan hebben. Tegenwoordig worden ze waarschijnlijk alleen nog door dronken mannen waargenomen…

Eenhoorn
Eenhoorn
( Een eenhoorn in actie )

Reeds in 398 v. Chr. wordt de eenhoorn beschreven door de Griekse arts en historicus Ctesias, die aan het hof van de Perzische koning erover hoorde in de verhalen van reizigers uit Indië.

In Indië en China was er vóór die tijd al sprake van de eenhoorn. Ook de Romein Plinius de oudere beschrijft het dier en in de bijbel duikt het op meerdere plaatsen op onder meer in het boek Job: “Wie heeft de eenhoorn zijn vrijheid gegeven, wie heeft hem van zijn banden bevrijd? Ik laat hem wonen in de wildernis, de zoutvlakte is zijn domein.”
Volgens de christelijke traditie leefden Adam en Eva samen met alle dieren, ook de legendarische eenhoorn, vreedzaam samen in de prachtige hof van Eden.

In de ‘Physiologus’, een boek over dieren en mythologische wezens, in de tweede eeuw in Alexandrië geschreven, wordt de eenhoorn in symbolische en vooral christelijke zin uitgelegd.
Alle beschrijvingen verschillen van elkaar, zoals meestal het geval is met verhalen die vooral mondeling zijn overgeleverd. De fantasie krijgt vrij spel, zeker als het over een fabeldier gaat, want niemand heeft het ooit gezien.

Eenhoorn

De eenhoorn wordt voorgesteld als een paard met een lange rechte hoorn in het midden van het voorhoofd. De eenhoorn beschikt volgens het volksgeloof over de macht om vergiftigde bronnen te zuiveren door zijn hoorn in het water te steken of door er met zijn hoorn het kruisteken over te maken.

In de middeleeuwen werd de eenhoorn bestempeld als een sterk en woest beest en toch ook geassocieerd met kuisheid en maagdelijkheid, het kon immers alleen in bedwang gehouden worden door een maagd. EenhoornEen tekst uit de 15e eeuw luidt: “Een eenhoorn is zo sterk, dat geen jager hem vermag te vangen. Maar een maagd wordt geplaatst op een punt waar hij verwacht wordt, zij opent haar schoot en de eenhoorn legt zijn kop daarin. Hij verliest nu zijn woeste aard, valt in slaap en wordt verrast als een weerloos dier en gedood door de werpschichten der jagers".

De eenhoorn die zijn hoorn in de schoot van een maagd legt, de hoorn die het beeld van een fallus in permanente erectie oproept, er is niet veel meer nodig voor ook een erotische en seksuele connotatie.

Ook vandaag nog speelt de eenhoorn een magische rol in de literatuur. In ‘Harry Potter and the Philospher’s stone’ bijvoorbeeld komt er een eenhoorn voor. Hij wordt weergegeven als het nobelste dier dat er bestaat, een krachtig magisch dier wiens zilveren bloed Voldemort drinkt om in leven te blijven.
De hoorn heeft ook medicinale krachten.

Ctesias wist al te melden dat het stof dat van de hoorn werd geschraapt een middel vormde tegen vergiftigingen en dat degenen die uit de hoorn dronken, beschermd werden tegen krampen en vergiftigingen. Het poeder van de fijngemalen hoorn zou ook als afrodisiacum werkzaam zijn en dus de geslachtsdrift prikkelen.

Misschien dat het ook goed kan werken tegen een flinke kater, voor de Amerikaanse zatrijder?
Er zijn in ieder geval nog geen verhalen over eenhoorns waarbij het geld op de rug groeit zoals bij de spreekwoordelijke ezels... Dus de boete voor door rood rijden en de schade aan zijn auto en lantaarnpaal zal de dronken man hoogstwaarschijnlijk zelf moeten betalen…

Eenhoorns dus. Heeft u er zelf gezien? Laat het ons alstublieft weten. In nuchtere toestand graag...

 

Update 12 juni 2008:

In een Toscaans natuurpark is een heuse eenhoorn gespot.

 

Ward Aal: Platjes?
Op 05-03-2008 17:58:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden