Om aan de wensen van de immer groeiende schare fans tegemoet te komen hou ik vandaag open dag. Voor één maal zal ik mijzelf exhibitionistisch opstellen en de top 10 vragen aan Grenswetenschaps sterschrijver Bert Vanslagmulders au plein public beantwoorden. Eindelijk dus een mysterie dat wel opgelost wordt. Welkom in Bert’s Brein.

Bert
Bert

Wie is Bert?

Bert is één van de twee aliassen die ik gebruik(te) om op het Internet grenswetenswaardigheden te verspreiden. Voorheen stond ik bekend onder synoniem FstClair dat was in de tijd dat ik nog voor de website www.dossierx.nl schreef. Met de komst van grenswetenschap.nl heb ik mijn synoniem veranderd in Bert Vanslagmulders. Mijn echte naam is Frank.

Waarom verschuilen achter een synoniem?

Meligheid en omdat ik niet, nou ja zo min mogelijk, mijn persoonlijke visie naar buiten wil brengen. Als 'Bert' kan ik soms dingen schrijven waar ik persoonlijk anders over denk. In die zin is het handig om een pseudoniem te hebben, ik geloof niet dat er iemand zit te wachten op 'Franks wereld' alleen.

Verdient dat bloggen nou een beetje?

Deze vraag krijg ik heel vaak te horen en het antwoord is NEE. Ik verdien er geen eurocent aan, niks, nada, noppes. De reclame op de site genereert wat geld om de onkosten in de hand te houden en de inkomsten onze webwinkel hopen we wat meer armslag te krijgen. Maar tot nu toe kost de site alleen maar.


(Geen oude beschaving blijft ononderzocht)

Waarom schrijf je eigenlijk?

Tja, waarom gaat iemand voetballen of bloemschikken? Het is een beetje uit de hand gelopen bezigheid. Ik ben absoluut geen schrijver maar ik vond het destijds bij de oprichting van DossierX dat klakkeloos andermans materiaal overnemen weinig bijdraagt aan het Internet en het verspreiden van informatie. Bij gebrek aan alternatieven was zelf schrijven dus de enige optie. En zolang mensen mijn stukken lezen heb ik er lol in en ga ik door.


(Bert als de 'Indiana Jones' van GW)

Hoop je op deze manier een naam te vestigen?

Stiekem hoop ik later na mijn dood een standbeeld te krijgen met de tekst: ‘Hij leerde het volk verder te kijken dan hun neuzen lang zijn” en ik welke richting dat is mag men zelf bedenken. Verder hoef ik niet zonodig een eigen talk show ofzo, vergeet de boodschapper en concentreer je op de boodschap.

Je schrijft over heel veel verschillende zaken, ben je zo wijs?

Nee, zeker niet. Ik ben een autodidact en een generalist, maar ik heb zeer zeker niet de wijsheid in pacht. Ikzelf bedenk niets maar combineer visies en bevindingen van anderen en geef hoogstens hier en daar wat commentaar.


(Bert deinst er niet voor terug de diepste jungles te doorkruisen)

Hoe sta je zelf tegenover de grenswetenschap?

Eigenlijk redelijk sceptisch. Maar zeker niet sceptischer dan mijn houding ten opzichte van de reguliere wetenschap en zeker toegepaste wetenschap (wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.). Mijn voorkeur voor grenswetenschap komt voor uit onvrede over de antwoorden uit de reguliere wetenschap. Het is dus een keuze. Zelf geloof ik niet in absolute waarheden en misschien is de zoektocht naar antwoorden wel leuker dan het antwoord zelf.

Wie is jouw grootste grenswetenschappelijke held?

Charles Fort. Zijn boeken zijn voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron in meerdere opzicht. Hij neemt je eindeloos mee van anomalie naar anomalie, hij probeert vruchteloos te verklaren, neemt de dogmatische wetenschap onder de loep, spreekt zichzelf tegen en concludeert dat we eigenlijk niets weten. Fort wordt vaak verkeerd begrepen mede door zijn archaïsch taalgebruik en dat is jammer, ik hoop dat er ooit eens een knappe Nederlandse vertaling komt.


(Redactiehond Billie waakt over het creatieve proces van blogs schrijven)

Is grenswetenschap jouw passie?

Nee. Eigenlijk ben ik persoonlijk meer geïnteresseerd in geschiedenis in het algemeen en de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder. Dat er meer is tussen hemel en aarde is voor mij persoonlijk een vaststaand feit. Maar zolang we het niet kunnen ‘grijpen’ kan ik er eigenlijk niet zoveel mee.  Filosoferen over bepaalde onderwerpen kan leuk zijn brengt het mij niet veel verder. Persoonlijk ben ik van mening dat het nuttig kan zijn om te zoeken naar de 'rode draad'. Kwamen zaken in het verleden ook voor?  hoe denken andere culturen daar over? Als je dat soort puzzelstukjes op een rijtje legt ontstaat er vanzelf een, al dan niet incompleet, plaatje dat zelf dan ook weer een puzzelstukje vormt.

Wat hoop je met Grenswetenschap.nl te bereiken?

Dat we door middel van verwondering en vermaak meer mensen zelfstandig aan het denken zetten. Volgens mij begint een betere wereld op het moment dat mensen bereid zijn te accepteren dat we eigenlijk maar heel weinig weten en dat absolute waarheden nog heel ver buiten ons bereik zijn. Tot die tijd schop ik gewoon graag uw paradigma in de war.

 

Lanoe: Dorie zeg, da is gewoon unne mens!!

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 02-09-2008 11:11:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden