Sorry Glorix en Unicura. Jullie kunnen de antibacteriële schoonmaakspullen uit de schappen halen. Vies is gezond.

Al jarenlang probeert de industrie ons ervan te overtuigen dat dat we te vuur en te zwaar de strijd met bacteriën aan moeten gaan (natuurlijk bij voorkeur met hun producten).

schoonmaak spullen

We dumpen liters bleekmiddel in de toiletpot, vegen met antibacteriële doekjes ons aanrecht schoon en wassen onze handen vaker dan goed voor ons is.

De effecten van deze vormen van chemische oorlogsvoering op het microleven zijn gering en eigenlijk verstoort het alleen maar heel lokaal en vooral tijdelijk het microscopische evenwicht. Steriel schoon is een mythe. Maar waarom willen we eigenlijk bacteriën doden? We zijn gezonder met dan zonder deze beestjes.

Bacteriën veroorzaken ziekten.

Dat bacteriën ziekten veroorzaken weet iedereen. Zo leren we bijvoorbeeld als lapmiddeltje onze handen voor neus en mond te houden als we proesten, hoesten en niezen en snot blazen we in zakdoeken onder het mom dat het hygiënisch is. Enfin, er zijn dus legio bacteriën waar je ziek van kán worden, met nadruk op kán want het is nog niet gezegd dat je er per definitie ziek van wordt.

Er spelen wat andere factoren mee, bijvoorbeeld je weerstand. Een goede weerstand betekent dat je auto immuunsysteem lekker functioneert. Maar je krijgt ook een goede weerstand van.. bacteriën. Er zijn namelijk ook goede bacteriën bijvoorbeeld in yoghurt. Yoghurt is in feite één klont bacteriën.

Koop bijvoorbeeld een fles melk en doe er een schep yoghurt in, na een tijdje heb je van je fles melk een fles yoghurt gemaakt. Dit proces kun je eindeloos herhalen want je ent telkens een nieuwe kolonie bacteriën. Gooi er wat verse vruchten doorheen of wat siroop in en de toetjesindustrie van duurbetaalde yoghurtjes is verleden tijd.
Maar goed, dat terzijde.

Bacteriën voorkomen ziekten.

Chris Lowry en zijn collega's van de Universiteit van Bristol lanceerden onlangs een mooie theorie in het blad Neuroscience.

Het begon allemaal toen oncoloog Mary O'Brein een alternatieve behandelwijze zocht voor longkanker. Ze injecteerde patiënten met de geïnactiveerde Mycobacterium vaccae (een relatief onschadelijke bacterie uit dezelfde familie die ook tuberculose en lepra veroorzaakt.) O'Brein merkte dat bij de ingespoten patiënten minder symptomen van kanker waren en dat hun emotionele gezondheid, vitaliteit en cognitieve functies er op vooruit waren gegaan.

Bacterieen
( Bacterieen )

Met deze wijsheid in de achterzak ging Lowry verder en startte een onderzoek op muizen. Hij zag dat door inspuiting van M. vaccae-bacterie de hersenen werden getriggerd om meer serotonine te produceren. Serotonine is een neurotransmitter (zie het als een chemische boodschapper tussen de zenuwcellen) en geeft ons een goed gevoel. Een tekort aan serotonine ligt doorgaans aan de basis van een depressie.

het serotonine systeem

[ hierboven een schema van het serotonine systeem ]

Enfin, het effect was dat de behandelde muizen veel minder aan stress leden. Het lijkt er dus op dat de M. vaccae bacterie niet alleen een positief effect heeft op kankerpatiënten maar ook op het geluksgevoel van dieren en mensen. Inmiddels bekijkt men ook of het micro-organisme kan helpen bij de ziekte van Crohn en reuma.

Met de hoopvolle bevindingen lijkt ook eindelijk een antwoord gevonden te zijn op de vragen waarom er steeds meer mensen lijden aan depressies, astma en allergieën. Men vermoedt steeds sterker dat de jeugd steeds meer in te schone omgevingen opgroeien. Ze nemen daarmee veel te weinig 'goeie' bacterie op en/of maakt het dat hun immuunsysteem bij gebrek aan beter zich gaat richten op problemen die er eigenlijk niet zijn.

Moeten we nu als varkens in onze eigen drek gaan wentelen? nee, natuurlijk niet maar we moeten ook niet overdrijven. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit onderzoek:

Allergie voorkomen dankzij contacten met het allergeen

Reeds lang wordt afgeraden dieren in huis te houden, omdat dit het risico om later allergisch te worden zou verhogen. Maar de resultaten van een Amerikaanse studie, uitgevoerd bij 474 baby's die werden gevolgd vanaf de geboorte tot de leeftijd van 7 jaar, toonden formeel het tegendeel aan.

De onderzoekers hebben 184 baby's die opgegroeid zijn in het gezelschap van minstens twee honden of katten, vergeleken met 220 baby's die geen nauw contact hebben gehad met dieren.

Op 7-jarige leeftijd bleken de kinderen die met huisdieren waren opgegroeid, tweemaal minder risico te lopen om allergisch te worden volgens de klassieke huidtests waarmee deze aandoening kan worden opgespoord.

Die resultaten stroken met de 'hygiënistische' theorie die stelt dat het aantal kinderen met astma toeneemt doordat we alsmaar hygiënischer leven.
Als kinderen spelen met huisdieren, krijgen ze likjes. De bacteriën die daarbij worden overgedragen, beïnvloeden de wijze waarop het immuunsysteem reageert op potentieel allergene stoffen.

Aldus... de volgende keer dat uw kind een snoepje van straat opraapt misschien toch maar even de andere kant opkijken. Vies is lekker en gezond.

Update 5-6-2007: Baby's te vaak in bad

Baby's worden te vaak gewassen waardoor de kans op huidaandoeningen zoals eczeem toeneemt.
Dit hebben de makers van het Britse magazine Mother & Baby laten onderzoeken. ,,Een baby hoeft maar twee of drie keer in de week in bad, zegt Elena Dalrymple, redactrice bij het magazine. ,,De huid van een baby is veel dunner een volwassen huid, en daardoor kwetsbaarder. De baby is misschien schoner dan vroeger, maar er hangen ook veel meer schadelijke stoffen in de lucht. Daarom neemt ook de kans op een gevoelige huid toe.’’

cootje: vanuit mijn visie inderdaad door steeds meer slechte stoffen in de lucht, steeds meer straling, verder ben ik geen wetenschapper en weet ik niet of je bijvoorbeeld in je biologische huishouding veranderingen kunt hebben waardoor er allerlei nieuwe klachten ontstaan.

Ik zou zeggen probeer is een alternatieve stroming, een goed medium / paragnost , mischien dat die door kunnen krijgen hoe het komt? Nie geschoten is altijd mis...
...
Op 05-06-2007 0:56:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: ik ben persoonlijk ook geen voorstander van de westerse medicatie, en geloof dat je zelf veel kunt doen zoals jij inderdaad al doet, sporten, suplementen, goed slapen, eten, etc, maar als ik die dokter zo hoor dan toch is wat minder vaak achter je oren wassen

Misschien trouwens wel een gat in de markt:

bacterie therapie - terug naar de oorsprong

En dan mensen adviseren minder schoon te zijn en ze blootstellen aan bacteriën???

Maar zonder dollen, jij doet al zo veel op allerlei vlakken, en als dat dan niet helpt en de doktoren allerlei middelen enz gaan voorschrijven misschien toch minder vaak in bad, altijd beter dan straks weer met bijwerken van die middelen te zitten, gezien je zo gevoelig bent voor reacties
...
Op 05-06-2007 13:41:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: We schijnen altijd een dun vetlaagje op onze huid te hebben en als je te vaak te lang in het water zit dan tast dat die laag aan met als gevolg dat de huid daar aangetast wordt.

Dat is althans wat mijn docter vertelde toen ik eczeem aan mn handen, omdat ik dus bijna de hele dag met mn handen in het water zat.
Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 05-06-2007 14:13:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: In het boek "de zin van ziek zijn" schrijft men dat de dieperliggende oorzaak voor eczeem het gemis/gebrek aan harmonie, innerlijke vrede, liefde en vreugde weergeeft.

:S
Op 05-06-2007 14:27:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: "gemis/gebrek aan harmonie, innerlijke vrede, liefde en vreugde weergeeft."

Tis dan ook een zeldzaam goedje en aangezien we bijna allemaal nog aan het bekomen zijn van onze globale trauma's die onze innerlijke wereld in een diepe duisternis storte, die tot op de dag van vandaag nog niet verhelderd is, is het ook onmogelijk om innerlijke vrede te hebben met de realiteit die we geschapen hebben, waardoor harmonie, liefde en vreugde vaak altijd die ene ondertoon hebben...dat gevoel van er klopt hier iets niet/ ik heb niet alle info enz en het gevoel dat daardoor ontstaat dat je iets ontnomen is waar je recht op hebt, maakt al het andere verwrongen, omdat je je essentie mist.

Dan kun je denk ik maar 1 ding doen, terug gaan naar die essentie, het begin van jou.

Ik heb niet zoveel met mn lichaam, wie weet krijg ik morgen kanker en ben ik er over 2 weken niet meer, maar dan zat deze missie er gewoon op.
Einde van dit leven, weg met dit lichaam en wat dan komt dat zie ik dan wel weer.

Ik ben in de veronderstelling dat ik hierheen kwam om "iets" te leren en of het nu eczeem is of ik word geschept door een auto, omdat ik weer eens niet oplet, dan is dat weer een nieuwe uitdaging.
Kheb geen zin meer om met een angstkeutel in mn broek te leven.
Op je bek gaan daar leer je van:-)
Kvind het ook een beetje een rare visie om te denken dat je naar deze planeet komt omdat het hier nu zo gezellig is en je hier een onbekommert leventje gaat leiden:-S

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 05-06-2007 15:15:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: tja ik kan me daar eigenlijk alleen maar bij aansluiten, mee eens
...
Op 05-06-2007 15:25:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: ahh bedankt voor de tip
...
Op 05-06-2007 23:16:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Doe gewoon niet mee met de smetvrees psychose en laat je kind gewoon lekker in de (zwarte) zand baggeren.
Ben niet paranoia met eten, geef ze zo nu en dan een zwaar ongezonde vette maaltijd, zo min mogelijk potjes voeding.
In het begin zal hij/zij weleens wat ziek worden (grieperig, verkouden enz, niets serieus, maar hou het wel in de gaten en zijn nml ook bacterieen die wel dodelijk zijn , maar zo om en nabij het 6e/7e levensjaar zal dat gaan veranderen en heeft het kind zich bewapend tegen de basis bacterieen, iets wat vroeger al vanzelf gebeurde omdat de smetvrees periode toen nog niet was.
Mijn opa at elke morge een rauw ei en had daar geen last van.
Ik vroeg dit aan iemand van de van de keuringsdienst en die gaf mijzo ongeveer dezelfde uitleg als hierboven, mn opa deed dat al zn hele leven en heeft zich daar ergens in het begin dus al tegen bewapend.
Capre diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 06-06-2007 11:07:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: eens met Lanoe
Op 06-06-2007 11:16:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
Rik Konings:

Had mijn oma toch altijd gelijk, er moet een karlading zand door je zijn gegaan voor je volwassen ben.
Mijn moeder heeft dit gelukkig nooit weerlegt.

hoe herken je verse sla? (van eigen tuin)
vergeet maar eens om m te wassen

maar zelfs dan de smaak nog steeds meer dan waard
(bericht gewijzigd op 8-6-2007 19:40:39)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 08-06-2007 19:40:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: Ik denk dat als wij in een meer natuurlijke omgeving zouden leven met minder straling en commerciële troep, we ons al een heel stuk gezonder zouden voelen en ook zouden zijn...
...
Op 10-06-2007 14:49:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden