Het Europese Centrum voor DeeltjesversnellerDeeltjesonderzoek CERN laat weten dat de Europese deeltjesversneller voor het eerst temperaturen kouder dan in heelal heeft bereikt.

Het eerste deel van de LHC, de grootste deeltjesversneller ter wereld, heeft zijn toekomstige bedrijfstemperatuur van -271 graden Celsius bereikt, wat zowat een graad kouder is dan in de ruimte. De ring moet tot -271 graden worden afgekoeld zodat de supergeleidende magneten in een supergeleidende staat kunnen blijven. Deze frisheid is nog steeds 2,5 graden warmer dan het absolute nulpunt.

Alhoewel het nog maar een achtste van de 27 km lange ring betreft heeft dit deel van de deeltjesversneller zijn belangrijkste belastingtest reeds doorstaan, aldus het CERN. Bij het afkoelen krimpt de hele lange onderaardse staalconstructie nabij Genève met zowat tien meter.

Met de nieuwe techniek (kostprijs bijna 4 miljard euro) willen wetenschappers bij de processen komen die zich tijdens de Oerknal hebben voorgedaan. Volgens de meest gangbare theorieën zette de Oerknal het heelal in gang, al willen we dat natuurlijk wel even controleren. Deze herfst wordt de deeltjesversneller in gebruik genomen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden