De laatste jaren wil het nogal Apeneens gebeuren dat dieren wereldwijd anders reageren dan ze gewoon zijn te doen.
Vorige week waren dat de bavianen in dierenpark Emmen.

De rust onder de honderdtwintig bavianen in Dierenpark Emmen is in het weekeinde wedergekeerd. De dieren hebben bijna twee weken op een kluitje gezeten op hun apenrots.
Het is nog steeds niet duidelijk wat de doodsangst bij de mantelbavianen heeft veroorzaakt, zegt (.mp3) de bioloog van de dierentuin maandag.

Normaal gesproken zijn de mantelbavianen actief en benutten ze hun apenrots optimaal, maar sinds eind vorige maand keken zij naar de Afrikaanse savanne naast de apenrots. Ook sliepen zij, tegen de gewoonte in, regelmatig buiten op de rots.
Wie zich even van de groep afzonderde maakte snel dat hij weer veilig terugkeerde. Zij vlooiden elkaar en aten alleen voedsel dat binnen bereik lag.

De mantelbavianen verkeerden al twee keer eerder in de mysterieuze gemoedstoestand. In 1994 en in 1997 ging het na drie tot vier dagen over. "We weten nog steeds niet wat er toen aan de hand was." Er zijn geen vergelijkbare apenmysteries bekend in andere dierentuinen.

Maar wel vergelijkbare situaties bij andere dieren. Zoals bijvoorbeeld de laatste jaren er regelmatig zeedieren zoals o.a. walvissen, bruinvissen en zeehonden de weg kwijt zijn. Met Pasen was het de beurt aan een bruinvis die gesignaleerd werd in de buurt van Antwerpen.

Maar hoe kan dat? Dat dieren massaal de weg kwijt raken en massaal onrustig worden? Heeft het te maken met het feit dat dieren een extra zintuig hebben en voorzien wanneer er een ramp staat te gebeuren, zoals met tsunamis en aardbevingen? Onder de slachtoffers zijn bijna nooit dieren omdat deze al een tijd van tevoren het hazepad kiezen.
Of heeft het te maken met het magnetische veld dat om de aarde aanwezig is?

Volgens wetenschappers blijkt dat walvissen, net als postduiven, het magnetisch veld rond de aarde gebruiken om hun weg te vinden. Verhoogde zonne-activiteit verstoort dat veld tijdelijk. Gegevens over incidenten in de afgelopen eeuwen lieten zien dat meer walvissen op stranden aanspoelden bij hogere zonne-activiteit.
Dat we steeds meer rekening moeten gaan houden met de verwoestende kracht van de zon blijkt ook wanneer de verhoging een verwoestende werking heeft op satellieten en het electriciteitsnet.
In maart 1989, was er een zonnevlam die grote schade aan een elektriciteitscentrale in Canada veroorzaakte en de uitbarsting op 4 november 2003 was zo groot dat hij zelfs niet te meten was.

Zonnevlammen worden ingedeeld in drie klassen:
X-klasse zonnevlammen. Dit zijn uitbarstingen die op de aarde voor het uitvallen van radioverbindingen en van elektriciteitscentrales kunnen zorgen.
M-klasse zonnevlammen. Dit zijn matige uitbarstingen, die rond de polen korte perioden van uitval van de radioverbindingen kunnen veroorzaken.
C-klasse zonnevlammen. Kleine uitbarstingen die nauwelijks invloed hebben op de aarde.
NASA is een observatorium aan het opzetten namelijk het "upcoming Solar Terrestrial Relations Observatory" (STERIO) waarmee deze zonnevlammen voorspeld kunnen worden zodat iedereen die deze informatie nodig heeft op tijd wordt gewaarschuwd.

wetenschappers aan de Cornell Universiteit verwachten over vijf en zes jaar ernstige verstoringen van het positiebepalingssysteem GPS. Een verhoogde activiteit van de zon zou daarvoor verantwoordelijk zijn.

De verwachting is dat<

Gerelateerd aan deze publicatie:
Op 29-06-2007 16:57:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:

Flauwe

:S
Op 29-06-2007 17:00:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Clark Kendt:


Nee, leuke.
Op 29-06-2007 17:11:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Peet Parker: Ik deel doorgaans de mening van Clark

:S
Op 29-06-2007 17:29:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Peet Parker:

Ik deel doorgaans de mening van Clark

:S


Volgens mij is het te wijten aan jullie gedeformeerde pijnappelklier dat mijn bijdrage niet aankomt zoals bedoeld.
Op 29-06-2007 18:11:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:

Erg erg erg leuke. Helemaal id lijn van mijn humor.
Op 29-06-2007 18:46:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM: De zon en het oog. Twee belangrijke parameters in de 'Matrix'.

'Wär' nicht das Auge sonnenhaft, Die Sonne könnt' es nie erblicken' (Goethe)
Op 30-06-2007 16:09:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden