Tonnen afval worden jaarlijks via het toilet in het riool geloosd. Verzorgingsproducten, wasmiddelen, medicijnen enz. Nu wordt het water wel gezuiverd, maar aangezien veel producten synthetisch zijn worden ze niet afgebroken en komen ze onveranderd in de omgeving en het drinkwater terecht. Er wordt regelmatig onderzoek naar gedaan (en tegen geprotesteerd). Reststoffen zijn inderdaad gevonden. In kleine concentraties dat wel. Voor de mens (zegt men) heeft dit geen consequenties want de hoeveelheden zijn te verwaarlozen. Voor de flora en fauna heeft dit echter wel gevolgen, en mutaties zijn al vastgesteld.

Een behoorlijke verstoring wordt veroorzaakt door antibiotica. Begin vorige eeuw werd penicilline (een natuurlijk antibioticum) bij toeval door Alexander Fleming ontdekt. Rond 1942 was wereldwijd niet meer dan 32 liter penicilline voorradig. Rond de eeuwwisseling was de hoeveelheid antibiotica opgelopen tot miljarden liters per jaar, waarvan het meeste synthetisch. Al deze stoffen komen terecht in het riool.
In een geologische miniseconde is de aarde verzadigd geraakt met miljoenen tonnen niet afbreekbare stoffen die grote groepen bacteriën doden. Sommige bacteriën muteerden echter en in de 80-er jaren waren de infectieziekten weer in opmars. Ziektes die men dacht overwonnen te hebben komen weer terug. De bacteriën werden resistent.

Een bacterie heeft diverse methoden om een aanval te pareren. Zodra ze een verdediging hebben gevonden geven ze dit supersnel door aan andere bacteriën. Deze informatie wordt niet alleen door middel van deling aan hun nageslacht doorgegeven, maar wordt ook gedeeld met aangetaste medebacteriën, en zelfs in “pakketjes informatie” ter plekke achtergelaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat hun aanpassingsvermogen dusdanig ontwikkeld is, dat ze zelfs anticiperen op “nog te ontwikkelen” vormen van antibiotica. Hun resistentie blijkt gelijke tred te houden met de ontwikkeling en productie van antibiotica. Verder is gebleken dat bacteriën samenwerken in het vinden van overlevingsinformatie.

Het genoom (DNA structuur) is intelligent en hoogst sensitief. Onder druk (stress) muteert het om zich aan te passen aan de omgeving. Door deze mutaties op basisniveau is de mens niet “in oorlog” met één bepaalde ongewenste bacterie, maar met het  “bacterierijk”  als geheel.
Mutaties hebben er toe geleid dat ook de “goede” bacteriën veranderden en nu ziektes veroorzaken. Een bacterie is slim en leert snel.
Het dagelijkse gebruik van antibiotica in de dierenindustrie bijvoorbeeld geeft de bacterie veel leermateriaal om resistentie te ontwikkelen E-coli (rund), Salmonella(ei), Campylobacter (kip). Net als het resistente ziekenhuisbacterie verspreiden zij zich snel door de omgeving (mest).
Deze gemuteerde bacteriën overleven zowel bevriezing als hoge temperaturen door koken of frituren. Jaarlijks worden miljoenen mensen hierdoor geïnfecteerd en sterven er duizenden. De resistentie ontwikkelt zich tegenwoordig zo snel dat er waarschuwingen uit gaan dat deze antibiotica resistente bacteriën hele mensenpopulaties kunnen uitroeien.

Het evenwicht van het ecosysteem wordt wereldwijd uit balans gebracht, van micro-organismen in de grond tot de planten aan toe. De bijen zijn hierdoor al aangetast, en zowel de in het wild levende bijen als gedomesticeerde soorten zijn al geïnfecteerd geraakt met gemuteerde, resistente ziekteverwekkers. De planten die voor hun voortplanting van deze bijen afhankelijk zijn betalen hiervoor de prijs.
Ook in oceanen zijn inmiddels dode plekken waar geen leven meer mogelijk is. 
Deze gevolgen zijn natuurijk niet alleen terug te voeren op de aanwezigheid van antibiotica in het ecosysteem; andere vormen van vervuiling spelen ook rol.

Desondanks gaan de farmaceutische bedrijven onvermoeid door met hun productie, en is het gebruik van deze medicijnen, ook al hebben deze onnoemelijk veel bijwerkingen, exponentieel gestegen.


Om het helemaal af te toppen wordt de verkoop van natuurlijke medicijnen (planten), voedingssupplementen, vitamines e.d. met ingang van 2009 verboden.
Update: 
Volg
ens het regelement van Codex Alimentarius wordt de vrije verkoop van vitamines en voedingssupplementen in 2009 niet verboden, maar wordt de samenstelling ervan veranderd, de maximale dosering wordt vastgesteld en is etikettering van de inhoud verplicht (waardoor er geen ruimte meer is om de consument van de werking van het product te informeren).

 Bacteriën zijn onze vijanden niet; het zijn onze voorouders en we lijken veel op elkaar. Bacteriën verwerken basisstoffen zoals vetten, vitamines, suikers en proteïnes op dezelfde wijze als wij dat doen. Op een gegeven moment hebben zij leren samenwerken en zich als groep leren specialiseren op bepaalde taken. Van daaruit zijn andere levensvormen ontstaan. Wist u trouwens dat een volwassen lichaam één tot twee pond bacteriën in en op zijn/haar lichaam bij zich draagt, en dat ons lichaam deze samenwerking nodig heeft om goed te kunnen functioneren? Ze zijn bijvoorbeeld onze eerste bescherming (o.a. keel/neus) en zijn een onderdeel van ons eigen immuunsysteem.
Onze huid kan vergeleken worden met aarde; ploeg de aarde om en verstoor de balans en dan krijgen pathogene (anders werkende bacteriën) de kans om te groeien. We leven in een gezonde symbiose met bacteriële, virale en microfaunale organismen. Ze zijn, zoals gezegd, een onderdeel van ons immuunsysteem en helpen ons het voedsel te verteren. In ruil daarvoor krijgen ze een plaats om te leven en voedsel om te eten. Als we ziek worden is de samenwerking met gezonde bacteriën verstoord.


Het is nog maar zo’n 100 jaar dat wij medicijnen produceren en we zullen ons vast wel eens vergissen en de consequenties niet kunnen overzien. De natuur zelf heeft miljoenen jaren ervaring.

De gevolgen van het ingrijpen van de mens in de delicate balans van de natuur zijn duidelijk zichtbaar. Eén eeuw hadden we daar maar voor nodig. Onze vasthoudendheid aan de wetenschappelijke tunnelvisie heeft grote consequenties voor alle levensvormen. Ik blijf me hierover verbazen.

 

Bron: The lost language of plants, Stephen Harrod Buhner

Gerelateerd aan deze publicatie:
christal: Even heftig als de vogelgriep die ons volgens de WHO vorig jaar allemaal dreigde om te leggen. Dikke paniekzever, die mutatiedreiging.

:S
(bericht gewijzigd op 9-6-2007 22:35:13)
Op 09-06-2007 22:35:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draakje: Nieuwe bacterie ontdekt die leeft van antibiotica.

Call them the "ultra-bugs" – bacteria that are not merely resistant to antibiotics, but feed on them. They lurk in dirt from parks, farms and gardens. While the ultra-bugs don't normally cause disease, researchers are concerned the bacteria might pass drug resistance onto their deadly kin.

Unlike antibiotic-resistant bacteria, such as MRSA and XDR tuberculosis, which grow on other food in the presence of the drugs, the soil bacteria can subsist on a diet of antibiotics alone. The ability is akin to a person thriving on a diet of snake venom.

While hunting for soil bacteria that can turn plant waste to biofuels, a team of microbiologists led by George Church of Harvard University, Boston, Massachusetts, decided to grow soil samples in pure antibiotics as a control.

"We expected not to find a lot of bacteria that could eat antibiotics for breakfast," says Church. "We were kind of surprised."

lees verder;
http://www.newscientist.com/article/dn13587-soil-ultrabugs-thrive-on-a-diet-of-antibiotics.html
(bericht gewijzigd op 4-4-2008 16:33:28)
Op 04-04-2008 16:33:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden