Een expositie in het Maleisische Negri Sembilan museum over spoken en andere bovennatuurlijke wezens gaat niet door. Niet dat er een gebrek aan materiaal of belangstelling was maar omdat de Islamitische National Fatwa Council een Fatwa tegen de expositie had uitgesproken.

Aanvankelijk had het museum de kritiek uit de Islamitische hoek naast zich neergelegd en was de expositie afgelopen 10 april gewoon van start gegaan. Maar nu er een heuse fatwa is uitgesproken besloot de directie om de deuren te sluiten.

"Bovennatuurlijke wezens zijn zaken die de menselijke geest niet kan bevatten. We willen niet dat Moslims bloot gesteld worden aan bovennatuurlijke zaken en bijgeloven", aldus de voorzitter van de National Fatwa Council Abdul Shukor Husin . De reden waarom een fatwa is uitgesproken is omdat een expositie over bovennatuurlijke zaken het geloof van Moslims kan ondermijnen. Abdul Shukor wil nu van de fatwa een algemeen geldende religieuze wet maken in het land.

In Maleisië waren vroeger bovennatuurlijke zaken heel gewoon, de 'stille kracht'(een vorm van zwarte magie) bijvoorbeeld werd diep tot in de 16de eeuw beoefend maar naarmate de invloed van de Islam groeide verdween deze oude cultuur uit het dagelijkse leven.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden