Er staat ons een ramp van ongekende omvang te wachten als we de media, jongerenwerkers en overheid mogen geloven. "Een steeds groter deel van de jeugd groeit op voor galg en rad".

Probleemjongeren worden ze genoemd en je kan ze overal aantreffen. De politie staat machteloos, slaan mag niet en aangezien het om minderjarigen gaat is opsluiten ook geen optie. Beleidsmakers staan met de handen in het haar en er gaan stemmen op voor verplichte opvoedcursussen en/of internaten. En zelfs de burgemeester van Amsterdam, Cohen, die iedere rel in een kopje thee weet te smoren eist een keiharde aanpak voor deze jeugdige ettertjes.

De nood is zo hoog dat zelfs de regering een heuse "commissie optimalisering zorgaanbod voor jeugdigen met ernstige gedragsproblemen" in het leven heeft geroepen. Wat is er toch aan de hand?

Rapper Kempi
Rapper Kempi
( Rapper Kempi is duidelijk (g)een Indigo kind geweest, zie filmpje hier )

Veel probleemkinderen kampen met een combinatie van psychische stoornissen, een licht verstandelijke handicap en problemen thuis en dat leidt tot onvermijdelijke gedragsstoornissen volgens het ministerie van VWS. Tel daar het 'verbijsterende pedagogisch inzicht' van veel ouders bij op en het mag geen wonder heten dat de jeugd rijp lijkt voor een dwangbuis, kalmeringsmiddellen en TBS.

Waar komen de probleemjongeren opeens vandaan?

Nou, nergens ze waren er altijd al. Alleen zijn het er nu meer en, misschien wel belangrijker dan dat, hebben we geen andere hokjes meer om ze in te stoppen. in de jaren '80 en '90 werden deze etters gezien als 'patientjes' die leden aan AHDH. En voor die tijd, in de jaren '60 en '70, waren ze het product van hun 'vrije' opvoeding. Voor de jaren '50 waren het gewoon a-socialen waar de lokale hermandad gewoon met de lange lat overheen sloeg.


( Wie de jeugd heeft heeft de toekomst.. jaja maar wat voor soort toekomst? )

Waar zijn de nieuwetijdskinderen?

In de nasleep van de new-age beweging onstond in het begin van de jaren '90 de notie van de 'nieuwetijdskinderen' of indigo kinderen. Deze nieuwetijdskinderen zouden onder andere hoog sensitief zijn en dus de emoties van anderen heel sterk aanvoelen. Ook zouden ze hun eigen kijk op dingen hebben en heel verrassend en opvallend creatief in het vinden van oplossingen zijn.

Natuurlijk waren het vooral de moeders die in hun eigen kroost verlichte exemplaren meenden te zien maar grappig genoeg nooit in het kroost van een ander. Ongeveer 17 jaar later blijken de meeste vermeende indigo kinderen van toen de gewone puistenkoppen van nu te zijn. De rest verschoof van 'indigo' naar autistisch.

Nieuwetijdskinderen vormen de probleemjeugd?

Het grote aantal 'hooggevoelige' kinderen zou volgens theoretici te maken hebben met allerlei invloeden van deze tijd, zoals stralingen van computers, GSM's, TV's, TL-buizen, de stressmaatschappij, de eetgewoontes die we hebben, alle toevoegingen in ons voedsel waar deze kinderen overgevoelig voor zouden zijn en daar een allergie of intolerantie voor ontwikkelen. Verondersteld wordt dat veel gevoelige mensen (ook kinderen) last van suikerintolerantie hebben. Hier zouden klachten uit voortkomen zoals stemmingswisselingen.

En nu is de bal weer rond. Van stemmingswisseling naar gedragsgestoord is nog maar een kleine stap. Tel daar continue blootstelling aan MTV, TMF en het speelstation Gamecube bij op, trek daar ouderwets gezag en hechte sociale verbanden van af en vermenigvuldig dit met onwerkbare opleidingsinstituten zoals VMBO en ROC en hup; De Nieuwetijdsprobleemjongeren zijn een feit.

Moeten we ons zorgen maken?

In de afgelopen tweeduizend jaar hebben we bijna alle denkbare vormen van opvoeden toegepast op onze kinderen. Geen van deze vormen bleek het pedagogische Walhalla te zijn. Er zijn 4.000 jaar oude kleitabletten gevonden waarop te lezen is hoe een wanhopige vader beschrijft dat zijn zoon niet wil deugen en niet wil luisteren. In feite is het de eerste beschrijving van wat we nu de hangjongere noemen. De Soemerische vader vraagt zich dan ook vertwijfeld af of het nog wel goed komt met zijn zoon.

Er is niets nieuws onder de zon. Bekende probleemjongeren uit het verleden waren Pietje Bel en Ciske de Rat. Het enige verschil zijn de vormen van het kattenkwaad. Het is allemaal harder geworden en het neigt meer naar zware criminaliteit.

Heropvoeding
is ook niet nieuw. Aan het begin van de vorige eeuw werden complete families uit de benauwde krotten in de Amsterdamse Jordaan gedeporteerd naar de overkant van het IJ, naar het a-socialen dorp. Daar werd onder streng toezicht van staat en kerk normen en waarden ingeprent. Heeft het gewerkt? Kennelijk niet, gezien de staat van onze huidige samenleving.


( Vroeger waren het knokploegen of F side, nu kloontjes van Amerikaanse staatbendes, zie uitzending hier of wat dacht u van de schatjes uit de probleemwijk Overvecht? )

Het niet willen deugen van de jeugd is een verschijnsel van alle tijden. Een paar honderd jaar geleden schopte een vader zijn opstandige zoon gewoon naar de grote vaart of fabriek en vaak kwam het dan wel weer goed. Tegenwoordig mogen beide niet meer. Maar geen nood. Sommige kinderen kiezen nu eenmaal het moeilijke pad, maar uiteindelijk komt het met de meeste wel goed.

Niet alleen wijsheid komt met de jaren maar ook een dalende testosteronspiegel. Daarom willen de meeste mensen (uitschot inclusief) uiteindelijk ook  gewoon rustig en veilig leven met diegene die ze lief hebben.

Het is wel opvallend dat bij gebrek aan de langverwachte terroristen nu opeens de probleemjongeren in het spotlicht staan. Misschien ligt daar de kern van het probleem.

Lanoe: Zijn de kinderen wel het probleem?

http://www.johntaylorgatto.com/underground/index.htm

Eindelijk een leraar die wakker is geworden!!!!!
Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 19-06-2007 11:07:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Niet alleen de ouders.

http://www.nu.nl/news/1138305/91/Opgroeien_in_eigen_probleemgezin_beter_voor_kind.html

"Mishandelde of verwaarloosde kinderen die niet in een pleeggezin worden geplaatst, blijken later in hun leven ?SUCCESVOLLER? te zijn dan kinderen die wel in een pleeggezin opgroeien."

Of ze ook gelukkig zijn, dat is dan weer wat anders

En waar kun je als ouder nu nog vanuit gaan als er steeds zulke zgn onderzoekers zijn waarbij ik me afvraag of ze zelf wel kinderen hebben en zo, ja, dan heb ik bij deze medelijden met die kinderen.

Ik ga dan ook maar uit van mezelf
Carpe diem homo universalis

(bericht gewijzigd op 3-7-2007 14:47:53)
Carpe diem homo universalis
Op 03-07-2007 14:44:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: "Het schijnt dan erg moeilijk om me te beschouwen als een volwassene."

Moet je ook niet doen, die zijn nml niet goed wijs.
Kijk wat voor wereld ze maken.

Mijn hoop ligt dan ook bij de nieuwe generatie's.
Kinderen zien dat er iets niet klopt en dat "volwassenen" het een zeggen en het andere doen.

Ze voelen dat er iets niet klopt op deze wereld en ze worden met elke generatie slimmer (wat een kind van 15 nu weet wist een volwassene in 1500 nog niet als ie dood ging) en het internet geeft hen een middel om zich te organiseren en te uitten en de gevestigde orde was daar te laat achter en loopt nu achter de feiten aan, al doen ze erg hun best het internet ook te corruperen met hun propaganda.

"Volwassenen" zijn wordt gezien als je conformeren naar deze realiteit, want al te kritische zienswijzes zijn niet welkom, want dat leid tot verandering en dat wil men niet, men wil het bij het oude houden, zodat de gevestigde orde zijn macht behoud en daar heeft de nieuwe generatie nu geen bericht meer aan en ze hebben nu ook de middelen en steum aan de enkele volwassene die dit ook inziet.

Het zal straks buigen of barsten worden.
Mijn zegen en hulp hebben ze
Ben trots op jezelf en het kind in je, Elle

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 31-08-2007 17:05:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
dodeca:

Geweldig die jeugd van tegenwoordig ik mag ze wel want elke dag houden ze een betty stove memorial.

gaat zo door jongelui en leert eindelijk eens jongleren met een bierfles opener!

Betty Stove???

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Betty+Stove's+blurt

(bericht gewijzigd op 31-8-2007 23:53:30)
Op 31-08-2007 23:53:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: Die jonge heeft te veel naar 2pac geluisterd Dit is allemaal bluf. No worry Over 3 jaar zit die met ze staart tussen ze benen.
Op 01-09-2007 21:55:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden