Een studie toont dat honden aan de adem van een persoon kunnen ruiken of deze kanker heeft. Het gaat om gewone honden die slechts een paar weekjes puppy-training hebben gevolgd.

"Onze studie toont overtuigend bewijs dat kankers die verborgen zijn onder de huid op eenvoudige manier door een hond kunnen worden ontdekt via iemands adem," aldus onderzoeksleider Michael McCulloch. Door vroeg de ziekte te ontdekken is de kans op herstel groter.

Honden ruiken kanker
Honden ruiken kanker

Het onderzoek is een jaar geleden verschenen in het Integrative Cancer Therapies-magazine, en werd uitgevoerd door de Pine Street Foundation uit San Anselmo, California. 

Biochemische sporen

Honden kunnen chemische sporen veel beter onderscheiden dan mensen. De onderzoekers hopen dat prostaatkanker ook nog vroeger kan worden ontdekt door de honden te laten snuffelen aan urine van de patient. 

"Honden die kanker detecteren was iets dat al tientallen jaren nu en dan bediscussieerd werd. We vonden dat het tijd was om hier een volledige studie aan te wijden zodat we de effectiviteit konden bepalen," licht Pine Street Foundation-directeur Nicholas Broffman toe.

Van long- en borstkanker is geweten dat ze sporen achterlaten in de adem van het slachtoffer. Kanker laat andere restproducten achter dan gezonde cellen. De verschillen zijn zo groot dat een getrainde hond deze kan oppikken, zelfs in een vroeg stadia van de ziekte.

Hoe onderzocht? 

De onderzoekers gebruikten 5 honden voor hun studie. Op basis van het klassieke belonen-met-voedsel-systeem (zo leert de gemiddelde mens zijn hond ook pootjes geven) verkreeg men de resultaten. Afhankelijk van of het dier ging zitten of liggen vertelde de hond of er kanker aanwezig was of niet.

Alleen op basis van de ademgeur detecteren ze 55 gevallen van longkanker en 31 gevallen van borstkanker. 83 Gezonde mensen werden ook als dusdanig geclassificeerd. De dieren waren correct in 88 tot 97% van de gevallen; een hoog slaagpercentage. "Het lijkt niet uit te maken welke hond we gebruikten, noch in welke fase de kanker was ontwikkeld," zegt Broffman daarover.

Op basis van dit onderzoek denkt men nu aan een elektronische neus die net zoals bij honden tot 100.000 keer beter werkt dan de menselijke variant.

paps: Klinkt haast als een verlate 1 april grap.....

Hoe ruikt kanker dan? Naar rotte vis? Eieren?

Bijzonder....
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 07-05-2008 8:29:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cybert: Beste,
Het klinkt misschien bizar, maar onze Berner Sennen was de laatste dagen enorm anders bij mijn vrouw. Telkens aan haar borst aan het snuffelen.
Wat blijkt een week later, ze heeft aan die borst borstkanker.
Op 10-09-2013 18:16:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
seekerofwisdom: En ze kunnen niet alleen kanker ruiken, maar voelen bv ook wanneer hun baasje een epileptische aanval gaat krijgenOf als suiker gehalte bij diabetici gevaarlijk laag worden


Dogs Sniff Out Human Medical Conditions
Be yourself......everyone else is already taken
Op 10-09-2013 19:20:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden