Met de komst van het zonnetje ontwaakt ook de natuur weer. Het grijs van de koude maanden wordt verdrongen door het groen en het is buiten weer een explosie van leven.

En als de beetjes weer tevoorschijn komen komt natuurlijk onze eigen Koen Insectenkampioen ook weer tot leven. Lego en playstation aan de kant het is weer tijd voor de microkosmos.

Koen en zijn insecten zijn terug!
Koen en zijn insecten zijn terug!
( Koen met Tuimelaar )

Eigenlijk zou dit blogje over lieveheersbeestjes gaan maar de zoektocht naar de gestippelde kevertjes liep op niets uit. Koen wilde graag wat bijzondere soorten laten zien maar de bijzondere soorten dachten er vandaag duidelijk anders over. 'Misschien zijn we wat te vroeg in het jaar' opperde ik vergoelijkend. Maar koen wist van geen wijken 'wie zijn ogen gebruikt kan altijd wel wat bijzonders vinden'. Ach, de zon scheen heerlijk en de redactiehond Billie vermaakte zich opperbest en dus struinde we verder.

'Daar, daar in het water... een tuimelaar',  Koen wees naar het water oppervlakte. Ik zag niets maar vertrouwde op zijn vakkundige blik. Voordat ik het wist waren de schoenen en sokken uit en stond onze insectenkampioen in de sloot. Langzaam en behoedzaam bewoog hij zich door het water. Een snelle greep in het water was voldoende om inderdaad een prachtige tuimelaar boven water te halen.

Samen met de geelgerande watertor behoort de tuimelaar tot de grootste waterroofkevers van Nederland. Ze kunnen tot wel 4 centimeter lang worden en de larven tot wel 7 centimeter. De tuimelaar is een snelle zwemmer die graag slakjes eet. Na de foto werd de tuimelaar weer vrij gelaten en ik wist het zeker. De zomer is begonnen en Koen is terug.

naturelover: de tuimelaar? ik ken die kever maar heb je gevraagd kan je mij de naam geven van één grote kever die ik maar één keer zag??
het zou kunnen dat je neit kan antwoorden awnt ik zie geen reacties meer?
Op 30-08-2009 21:58:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Welkom back, Koen.
Carpe diem homo universalis
Op 31-08-2009 11:16:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover:
naturelover:

de tuimelaar? ik ken die kever maar heb je gevraagd kan je mij de naam geven van één grote kever die ik maar één keer zag??Was geen spinnende!
Het zou kunnen dat je niet kan antwoorden want ik zie geen reacties meer? Ik zag vandaag dat er storingen zijn op GW?


Op 01-09-2009 9:57:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden