Afgelopen week in het nieuws: “Aardbeving tilt eiland 3 meter uit het water”. Een aardbeving bij de Solomon Eilanden in de Stille Oceaan heeft het eiland Ranongga uit het water getild. Koraalriffen rondom het eiland steken 3 meter boven de waterlijn uit, en zullen deze blootstelling ook niet overleven.

Op het eiland zelf valt de schade mee, terwijl het waarschijnlijk wel de zwaarste aardbeving sinds 100 jaar was. Wat opvalt zijn barsten die over het eilandje heenlopen, waarvan enkelen tot een halve meter breed zijn.
Volgens nieuwsberichten was de aardbeving zelfs zó krachtig dat het eiland bijna in tweeën brak, en een duiker beweerde parallel aan de kust een breuklijn van minstens 500 meter lang gezien te hebben...


Ranongga, met rondom het blootgestelde koraal

Waddeneilanden verkruipen ook

Het eiland uit het persbericht van NGC kwam in één keer 3 meter omhoog door een aardbeving, maar helemaal uniek is dat niet. Er zijn veel verhalen over eilanden die spontaan groter worden, of eilanden die elk jaar een eindje opschuiven. Het omgekeerde gebeurt ook wel eens. Complete eilanden die ineens verdwijnen, uit het niets opduiken of van de ene op de andere dag ergens anders liggen. Onze eigen Waddeneilanden zijn ook geen vreemden op dit gebied, alhoewel ze niet uit het niets opduiken schuiven ze wel elk jaar een eindje op richting Duitsland.

Water, overal water...

Dat een eiland 3 meter ophoog komt is ook met de verwachte waterstijging door opwarming van de aarde misschien ook nog wel handig, een verdwijnend eiland is natuurlijk minder prettig. Een paar maanden geleden was er nog een milieurapport wat waarschuwde voor de gevaren van zeespiegelstijging. Minimaal 634 miljoen mensen die op eilanden en aan de kust wonen zouden uiteindelijk het slachtoffer kunnen worden van deze stijgingen.

3 kleine eilandjes; het was ooit 1 groot eiland.

In deel 2 meer over eilanden in de Stille Oceaan, en hun opvallende verhalen...
Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden