Zonnig weer, op een terrasje stak ik een sigaret op. Normaliter rook ik niet meer maar zonnige terrasjes zijn gevaarlijk voor diverse oude verslavingen. Algauw kwam het onderwerp op de inhoud van een sigaret. Op de vele ingredienten en vooral ingredient X dat de verslavende werking groter maakt...

Sigaretten, voor sommigen een harddrug, bevatten méér stofjes dan de ingredienten die op het pakje vermeld staan. Op het omhulsel valt doorgaans alleen Teer, Nicotine en Koolmonoxide te lezen...


Onvolledige verbranding

Sowieso is koolmonoxide geen ingrediënt, maar wel hetgeen ontstaat door de sigaret op te steken. De chemische reactie ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare stoffen die koolstofverbindingen bevatten. Deze onvolledige verbranding levert een kleur- en reukloos gif op dat rokers door de longen laten razen.

Ook teer is geen ingrediënt van een sigaret, zoals het pakje insinueert. Teer ontstaat bij de verhitting van een plantaardig product en is zowel giftig als kankerverwekkend.

Échte ingredienten?

Nu we weten dat er geen koolmonoxide noch teer in een sigaret zit blijft slechts er volgens het pakje slechts 1 ingredient over: nicotine. Het is deze stof die grotendeels verantwoordelijk is voor de verslavende werking, al is de nicotine in een sigaret wél opgepimpt vergeleken met de ongeschonden variant.

Dat er nicotine in tabak zit zal u niet vreemd in de oren klinken. De tabaksplant is lid van de nachtschadefamilie; net zoals aardappelen en tomaten, waar ook nicotine in terug te vinden is.

Leuker is om te kijken wat niet op het pakje staat, we sommen even op:

Sigarettenpapier: Cellulose, calciumcarbonaat, kaliumcitraat, guargom, carboxymethylcellulose, natriumzout.

Lijm om papier dicht te houden: Ethyleen-vinyl-acetaat co-polymeer, polyvinylacetaat, zetmeel, polyvinylalcohol, vinyl alcohol-vinyl-acetaat co-polymeer.

Inkt van merkopdruk: Alkydhars, rode en blauwe pigmenten, minerale en plantaardige olie, tartazine pigment, kiezelzuur, calciumcarbonaat.

Opdruk van de filter: Cellulose, calciumcarbonaat, kaolien, geel pigment, collodium, calciumsilicaat, zetmeel, talk, aluminiumhydroxide, dibutyl ftalaat, blauwe, rode en zwarte pigmenten, colofonium, aluminiumsulfaat, goud brons, epichloorhydrine hars, guargom, alkylketeen dimeer, natriumalginaat, styreen-acryl-polymeer, ethylcellulose, glyoxaal, triacetine, polyethyleenwas, acryl polymeer en carbo medicinalis vegetabilis.

Filterlijm: Ethyleen-vinyl-acetaat co-polymeer, polyvinylacetaat, koolwaterstofhars, paraffinewas, vinyl alcohol-vinyl-acetaat co-polymeer, triacetine, styreen-alfa-methyl-styreenhars, polyisobutyleen.

Filterpapier: Cellulose, viscose, polyvinylalcohol, zetmeel, carboxymethylcellulose, natriumzout, epichloorhydrine hars.

Filter: Cellulose acetaat, triacetine, titaniumdioxide en dekolie.

Tabak: cognac, azijnzuur, boterzuur, karwijolie, Sint-Jansbrood, selderiezaadolie, citroenzuur, cacao en cacaoproducten, koffie-extract, groenolie, koriander-en dille-olie, ethylacetaat, ethylhexanon, glycerine, hexaanzuur, isoamylisovaleraat, isovaleriaanzuur, citroenolie, dropextract, i-menthol, maggiplant extract, 3-methylbutyraldehyde, pepermuntolie, schorsmos, apoponax-en sinaasappelolie, vioolwortel extract, fenetylalcohol, kaliumsorbaat, rhodinol, rozenolie,rum, dsorbitol, groene munt olie, suiker, maïssiroop, sucrose, invertsuiker, mandarijnolie, vanille-extract en 2-methylboterzuur. (bron)

Inderdaad, u rookt dus onder andere cognac, chocolade, koffie, suiker, zuren en natuurlijk ook diverse gezonde te verbranden en in te ademen natuurproducten.

Product X?

Het is in de volksmond bekend dat de sigaretten van de grote fabrikanten behandeld worden met een product X. Dit mysterieus goedje zou ervoor zorgen dat de roker extra verslaafd raakt aan zijn sigaretje en sneller weer naar een nieuw sigaretje snakt. Hoogstvermoedelijk is dit onbekende product niets anders dan ammonium.

Deze stof kom van nature voor in de tabaksplant. Het is geweten dat het de afgifte van nicotine bevordert. In 1965 ontdekte British American Tobacco dat de behandeling van tabak met ammonium leidde tot een verhoging van 29 procent van de nicotineafgifte in een sigaret.

Zelf ingrediënten zoeken?

Natuurlijk plaatsen de sigarettenfabrikanten het zelf genuanceerder en veel milder. Inmiddels geven ze de ongezonde werking van hun product wel toe, maar enige wijzigingen zijn er niet. Gelukkig kunt u met internet tegenwoordig zelf opzoeken wat u mogelijk door de zwarter wordende teerlongen pompt.

Op de website van Philip Morris kunt u de ingredientenlijst vinden van al hun merken, van Marlboro tot Chesterfield. Natuurlijk geven ze niet alle geheimpjes zelf prijs. U treft er wel ammonium in aan, maar wat onder 'Natural and Artificial Flavors' verstaan kan worden is maar de vraag...

Om af te sluiten gooien we er nog een filmpje tegenaan. Onderstaande jongeman gebruikt zelfs The Law Of Attraction om rokers en beleidsmakers te sensibiliseren. Dit alles doet hij, natuurlijk, met een brandende sigaret tussen de lippen.
mystiscala: Het is interessant om dit te lezen om 22.57 uur en dat nog zelfs op oudejaarsavond.
Als dit mij niet zou moeten overhalen om te stoppen met roken begrijp ik mezelf niet , hier kan geen andere anti-rookcampagne tegenop althans niet dat het mij raakt .
Echter heeft het roken van een sigaret voor mij een nog sterker effect .
Als er zoiets als een ʺ ik geniet met mate rokerʺ bestond
dan was ik dit zeker door dit artikel geworden.

groetjes mystiscala
(bericht gewijzigd op 1-1-2008 16:54:08)
mystiscala
Op 31-12-2007 22:57:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik heb ooit een oude man gekent, hij was al 100 en rookte nog steeds.
Hij was door een val overleden
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 05-01-2008 22:23:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
gast:

Ik heb ooit eens een rapportage gezien van een 108 jarige man die nog parttime werkte bij een hotel (gasten de weg wijzen).

Zijn motto; dagelijks een of meerdere sigaren en elke ochtend een bord pap.

Bij gescheiden opgegroeide tweelingen, waarvan er 1 rookte en de andere niet, werd geen verschil in longinhoud en capaciteit geconstateerd.

Nu is het wel zo dat de tabak van vroeger minder chemische toevoegingen had, en dus "gezonder" was.

Roken schijnt zelfs goed te zijn; het reduceert de stress en doet een hormoon loskomen, zoiets als chocolade eten.
Niet iedereen die stopt met roken heeft er baat bij; sommigen hebben er dusdanig veel last van dat het "gezonder" voor hen is om zo nu en dan een sigaretje te roken

Maar dan inderdaad zonder de moderne smaakversterkers, brandvertragers, verslavingsversterkers, slijpsel van de messen die de tabak snijden, etc. etc. etc.
Fruit dan?
Op 25-08-2008 11:59:48 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hoff: sigaretten zijn inderdaad radioactief, iedereen die met radioactieven werkt weet dat de jaarlijkse maximale toelaatbare stralingsdosis verlaagd wordt als je rookt.

of veel vliegt.
Op 04-05-2009 20:33:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Goth666: Ik ben zelf best geschrokken van dit artikel. Ik weet dat het lekker is omdat ik zelf een aantal maanden gerookt heb. Ik vond het lekker, anderen keurden het af, en toch blijven doen. Maar door dit artikel kan ik er toch wel iets beter vanaf blijven (maar toch niet helemaal ben ik bang). Wel leerzaam om er toch achter te komen wat voor rotzooi er nou eigenlijk in zit.
Op 31-01-2010 20:48:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Een sinaasappel bevat:

Arginine
Amylalkohol
H20
Octylalkohol
2-hydroxypropaan-tricarbonzuur
Decylaldehyde
D-limoneen
Choline
Methanol
Oxaalzuur
Hesperidine
Asparagine
Tyramine
Synefrine
Fructose
Sucrose
Tangeretine
Formaldehyde
2-Keto-L-gulonolaceton
Polygalacturonzuur
Anthocyanine
Caroteen
Ascorbinezuur

En dat vermeldt de sinaasappelboom niet! Schande!
Op 31-01-2010 21:04:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Olav:

Een sinaasappel bevat:

Arginine
Amylalkohol
H20
Octylalkohol
2-hydroxypropaan-tricarbonzuur
Decylaldehyde
D-limoneen
Choline
Methanol
Oxaalzuur
Hesperidine
Asparagine
Tyramine
Synefrine
Fructose
Sucrose
Tangeretine
Formaldehyde
2-Keto-L-gulonolaceton
Polygalacturonzuur
Anthocyanine
Caroteen
Ascorbinezuur

En dat vermeldt de sinaasappelboom niet! Schande!

Vooraleer je van schande spreekt: wat is schadelijk bij zelfs kleine dosissen en - even in de context blijven - welk deel van de sinaasappel wordt verbrand via de longen opgenomen? En - eveneens om deze zever in context te plaatsen - aan welke plant of boom groeit de sigaret?
United as one. Divided by zero.
Op 31-01-2010 23:01:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harses: Jongens en meisjes.........Rook lekker door!opgeruimd staat netjes!!
(bericht gewijzigd op 1-2-2010 22:33:16)
Op 01-02-2010 15:58:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
harses:

Jongens en meisjes.........Rook lekker door!opgeruimd staat netjes!!

Wees maar niet bang!
En meeroken schijnt ook schadelijk te zijn.
Dus zou je even ergens anders willen gaan staan?
Anders heb ik naast zelfmoord ook nog moord op m'n geweten...
Cannot kill the Battery!!!
Op 02-02-2010 0:49:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harses: Gelukkig kom ik nooit in de buurt van mensen die smoken,in cafe''s ed kom ik nooit en in mijn huis word ook niet gerookt, dus meeroken??,no way!
Je moet toch wel verrekte ver gezakt zijn wil je een vermogen uitgeven om je gezondheid te ondermijnen en het risico wilt lopen om oa longkanker te krijgen.....maar ja,ieder het zijne zeg ik maar!

(bericht gewijzigd op 2-2-2010 23:41:42)
Op 02-02-2010 23:38:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden