Zelfs tijdens het tandenpoetsen blijkt de natuur niet ver weg. Koen wees me op een mooie trilspin die rustig in een hoekje zat te wachten tot er iets lekkers voorbij zou komen. Met een mond vol tandpasta vroeg hij me of ik wel wist dat het een grote rover was. Ik keek naar het ielige spinnetje met zijn lange dunne poten en zei dat ik er mij niets bij kon voorstellen dus knikte ik van niet.

(Trilspin met een heleboel kleine trilspinnetjes )

Jawel hoor, zei Koen tussen het mond spoelen door, hij eet zelfs grote kelderspinnen. Kelderspinnen of huisspinnen die ken ik wel. Dat zijn van die voor Nederlandse begrippen grote zwarte en vooral enge spinnen. 'Echt waar?' Vroeg ik. Jazeker, beaamde hij, in het voorjaar is de trilspin nog de enige soort die in huis leeft. Alle andere soorten heeft hij dan al lang weggevangen.

Ik keek nog eens naar het onbeduidende dunne spinnetje. 'Raak zijn web eens aan' zei Koen. Ik tikte zachtjes tegen een draadje van zijn slordige web waarop de spin als een gek begon te trillen. Koen glunderde, 'dat is zijn verdediging om andere rovers af te schrikken'. Zijn ze ook voor de mens gevaarlijk? vroeg ik behoedzaam. Welnee, zei Koen, jij bent toch zeker niet bang voor zo'n klein spinnetje. Lachend rende hij de badkamer uit richting bed. Tja, dacht ik, hij heeft makkelijk praten, hij is voor geen enkele spin bang.Volgens de wijsheid van Koen zijn spinnen lang niet zo gevaarlijk als men denkt. Je kunt ze gerust over je heel laten lopen zolang je ze maar niet knel zet of insluit, want dan kunnen ze bijten. Op het filmpje hieronder bewijst Koen zijn theorie met een niet nader gedetermineerde tropische spin van het geslacht Nephila. Ikzelf houdt het wel bij trilspinnetjes.

naturelover: hallo, die kelderspinnetjes pesten mij, ze trillen inderdaad maar ook een kruisspin gaat trillen als je lichtjes op haar rug tikt
Wat een mùooie kever had je in je handen? zitten dan zoveel diersoorten bij jou? gr jose
Op 16-08-2009 21:45:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover:
naturelover:

hallo, die kelderspinnetjes pesten mij, ze trillen inderdaad maar ook een kruisspin gaat trillen als je lichtjes op haar rug tikt
Wat een mooie kever had je in je handen? zitten dan zoveel diersoorten bij jou? gr jose

Op 01-09-2009 10:04:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden