Pak uw agenda er maar even bij want u gaat met het hele gezin op safari. Op zondag 3 juni a.s. kunt u terecht in Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor een prachtige wandeling langs zeven verschillende posten waar deskundigen u van alles kunnen vertellen over de natuur.

Koen Insectenkampioen
Koen Insectenkampioen
( De paden op de lanen in, deskundigen zoals Koen wijzen u de weg )

In één klap krijgt u dan met heel veel verschillende planten en dieren te maken. En dat is ook de bedoeling: we weten vaak niet waar we allemaal langs en overheen lopen met onze blik op oneindig of in drukke gesprek verwikkeld. Ook prettig, maar ná 3 juni heb je de keuze of je de natuur wat actiever wilt gaan beleven of niet. Buiten de flora en fauna maakt u ook kans om onze eigen Koen Insectenkampioen te spotten. En dat voor maar een luttele 3 euro per gezin.

Bij aankomst in duincentrum 'De Zandwaaier' krijgt een een plattegrond en begint de tocht langs zeven verschillende posten door het duingebied. Wat staat er op het programma:

Post 1

Insecten inspecteren op en rond boom (met wit laken/parapluie & zoekkaarten), eventueel met voelopdracht bast olv. IVN-gids Margo Slot en natuurlijk maakt u kans om hier Koen te ontmoeten.

Post 2

Waterdiertjes speuren, langs de Zanderijvlakte olv onder anderen Dik Vonk (KNNV), Frank Jansen (IVN).
Bij slecht weer: naar bodemdiertjes zoeken in bakken in de Zandwaaier (strooisel van onder bomen)

Post 3

Planten aan de kanten, langs de Zanderijvlakte op een uitgerasterd stuk tellen hoeveel verschillende plantjes er staan, hoeveel van één soort, waarom groeien deze er, naam herleiden en b.v. een andere (fantasie)naam bedenken, hoe determineer je een plant (eenvoudig), voelen en ruiken, bedreiging/ gevaar, dagelijks gebruik vroeger en/of nu olv Michiel Meyer, Caroline Kruseman (NPZK-gids) en (vanaf 13.00 uur) Marijke Zoetelief


( Leeuwen zullen er, voor wie goed zoekt ook te zien zijn, zoals deze mierenleeuw. foto: Koen)

Post 4

Libellen/vlinders in de duinen olv KNNV in hetkader van het Libellenjaar 2007: Frans en Marja Koning, Lideke van Citters en John de Jong geven antwoorden op de prangende vraag: "welke libellen en vlinders fladderen langs de Zanderijvlakte"? Natuurlijk besteden ze ook aandacht aan de publieksactie van 2007 “Libellen gezocht” (gratis zoekkaart).
Lokatie: bank vóór 2e brug. Als de weergoden niet meewerken is er 2 x een lezing in de filmzaal.

Post 5

Wisenten: op het wisenten uitkijkpunt geven PWN-boswachter Coen van Oosterom en Leo Linnartz (Stichting Ark) uitleg over deze nieuwe grazers (telescoop en verrekijkers aanwezig); ook over de andere grazers en wildbewoners van het NPZK of wat ter sprake komt. Ook hier liggen folders en kleurplaat klaar.

Post 6

Vogels van verre: op het wisenten uitkijkpunt turen naar vogels.
Han Buckx en consorten van de Vogelwerkgroep begeleiden het vogels spotten (met verrekijkers) en verzorgen ook informatie stand in Zandwaaier.

Post 7

Braakballen pluizen: in Duinkijker olv NPZK-gidsen René Kriek, Eveline Zeilstra en Hanna Nathan. 4 vaste startmomenten (12.15/ 13.15/ 14.15 en 15.15 uur). Duur: 40 minuten. Ouders hoeven niet mee. Kinder krijgen de unieke kans om braakballen van uilen uit te pluizen om er zo achter te komen wat ze eten en waarom ze de ballen eigenlijk uitbraken.

1001 soortendag, op safari.

De 1001 soortendag op zondag 3 juni is voor iedereen die op een laagdrempelige manier kennis wil maken met de natuur. Kinderen vanaf 6 jaar zijn van harte welkom.
De dag duurt van 12.00 tot 16.00 uur en start in duincentrum 'De Zandwaaier'. Na afloop krijgt u nog een leuke aandenken mee en kunt u vol trots aan iedereen vertellen dat u op safari bent geweest.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden