De natuur zit goed in elkaar: praktisch. stijlvol, grappig en soms mysterieus. Daarom onderzoeken wetenschappers wel vaker het gedrag van dieren. Zo kunnen ze kijken hoe het dierenlichaam bijvoorbeeld omgaat met energie en de rendabiliteit ervan.

Een pinguinMomenteel bestuderen mensen van de Universiteit van Houston het gedrag van pinguins. De beestjes waggelen tijdens het lopen, het lijken daarom soms wel op wandelende zebra-vissen. Ze bewegen zich zó gebrekkig (volgens menselijke begrippen) en toch praktisch voort (volgens de pinguin-anatomie) dat het interessant wordt.

Professor Max Kurtz vertelt dat dergelijke wandelgedrag bij mensen ervoor zou zorgen dat we omvallen. Wij zijn natuurlijk een stuk langer, maar toch. Daarom doen hij en zijn team onderzoek naar de beweging en de evenwichtsbeheersing van het dier.

Met de resultaten van het onderzoek kan men dan weer nieuwe technieken ontwikkelen, onder andere voor de architectuur. Voor oude mensen kan het ook handig zijn. Zij durven ook wel eens met stramme ledematen te waggelen. Met pinguin-technieken valt dat misschien op te lossen
Meer weten? Hier klikken. U haat pinguins? Hier klikken.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden