Eilanden die in het niets verdwijnen, kan dat?

In deel 1 hadden we het in het kort over groeien en opschuiven van eilanden, en wat dat voor de mens kan betekenen. In deel 2 geven wij u een paar voorbeelden van verschijnende en verdwijnende eilanden.

Eerst nog even terug naar ons ideale vakantieparadijs in de Stille Oceaan. Als je enige betrouwbaarheid aan legendes wilt geven dan hoef je absoluut niet ver te zoeken naar verdwenen eilanden. Natuurlijk is er het legendarische Atlantis, maar er zijn ook minder bekende verhalen die het hebben over verdwijnende eilanden. Volgens H.P. Blavatsky is Paaseiland bijvoorbeeld een restant van een gezonken continent, en om te zeggen dat dit ver gezocht is valt nog best mee. Paaseiland is de top van 3 vulkanen en ligt op een plateau in de oceaan, dit plateau strekt zich 15 tot 30 kilometer rond het eiland uit. In dit gebied is de waterdiepte maximaal 60 meter. Dat zou kunnen betekenen dat deze gebieden ooit boven water lagen

Over de hele wereld zijn er minimaal 100 van dit soort plateau's die mogelijk ooit boven water lagen. Vooral in de periode rond 12.000 jaar geleden omdat het zeepeil toen ongeveer 150 meter lager was. Aan het begin van de 20ste eeuw verklaarde de geoloog J.W. Gregory dat grote splinters van de aardkorst door de geschiedenis heen stegen en ook weer daalden. Deze splinters stegen of daalden letterlijk kilometers en konden het formaat van een klein continent hebben.


Eiland of boot? Of allebei?

En daar houd het nog lang niet op. In de tradities van Hawaii word gesproken over een verzonken land dat zich uitstrekte van Hawaii tot Nieuw Zeeland, waar alleen de bergtoppen van overgebleven zijn. In 1722 ontdekte de Nederlandse kapitein Roggeveen wat wij nu Paaseiland noemen, maar eigenlijk was hij op zoek naar Davis Eiland, wat hij nooit gevonden heeft. Ook is er indirect bewijs voor gezonken eilanden of continenten, en dan vooral door het gebrek aan mensen. Op de eilanden Pohnpei en Kosrae zijn ruïnes te vinden. Deze ruïnes zijn zo groot dat het onmogelijk lijkt dat een eiland met een paar duizend inwoners dit ooit heeft kunnen bouwen.

Nog een paar? Oké vooruit dan. In 1897 ontdekt een Italiaan het Podesta Island, een eilandje van een kilometer omtrek. Het eiland is sindsdien niet weer gezien en pas in 1935 van land en zeekaarten verwijderd. In 1912 werd er bij Paaseiland een klein eiland ontdekt, om vervolgens nooit meer teruggevonden te worden. Sarah Ann Island noordwest van Paaseiland werd in 1932 van kaarten verwijderd omdat niemand het terug kon vinden. Natuurlijk zijn er ook andere verklaringen mogelijk, want in 1928 “verdween” Paaseiland voor een paar dagen, totdat de Chileense marine het eiland “terugvond”. Het cruiseschip wat de verdwijning gemeld had zat er letterlijk naast, het eiland was nooit weggeweest.


Nu een rots, maar ooit een riviereiland in China.

In 1955 werd er 615 kilometer van Honolulu (Hawaii) een eilandje ontdekt door een vliegtuigpiloot, een paar weken later was het alweer verdwenen. Engelse schepen in Japanse wateren ontdekten in 1946 de geboorte van 2 vulkanen, een paar maanden later had zich een eiland van meerdere kilometers groot gevormd. Fonuafo’ou bij de Tonga Eilanden werd geboren in 1885, verdween rond 1898 en werd herboren rond 1927. In dezelfde omgeving lag ook ooit Metis Island, verscheen in 1875 en verdween weer in 1899. Ook was er ooit Hunter Island, ontdekt rond 1823 en nooit weer teruggezien inclusief een paar duizend inwoners. De drie Tuanaki Islands verdwenen in de 19de eeuw met al hun inwoners, in 1844 probeerde een missionarisschip zonder resultaat het eiland terug te vinden.

Maar één van de meest mysterieuze verdwenen eilanden is waarschijnlijk toch Seepin eiland, een eiland dat ooit in de buurt van Yap moet hebben gelegen. In de tijd dat Spaanse schepen elke koloniseerbaar eiland zochten kregen de tovenaars van Yap, Seepin en nog 3 andere eilanden in die omgeving een visioen over “witte geesten” die in grote schepen de eilanden zouden bezoeken. Vier van de 5 eilanden waren bereid de gok te nemen en de gevreesde bezoekers als gasten te ontvangen. De raad van Seepin was hier echter ten zeerste tegen, en verzocht de andere eilanden hun magie aan te wenden en de eilanden te laten verdwijnen. De discussie duurde maanden en liep uiteindelijk vast op besluiteloosheid. Toen de eerste masten in de verte verschenen nam de raad van Seepin afscheid, gingen terug naar hun eiland en zijn tot op heden niet weer terug gezien. De verhalen van Seepin zijn echter nog steeds een onderdeel van de tradities van Yap.

Mocht u ooit een luxe vakantiewoning op een eilandje in de Stille Oceaan aangeboden krijgen, weet dan waar u aan begint en lees de kleine lettertjes goed door, want het kan van de één op de andere dag ineens op de zeebodem liggen.

Bronnen:
(originele artikel over Ranongga)

(Paaseiland en verdwenen eilanden)

(Yap en Seepin)

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden