Geloven in kracht biedt kracht. Liefhebbers van zelfrealisatietheorieen, zoals the Law of Attraction of de spaghettiforce, zullen het graag horen. Wat blijkt tegenwoordig: geloven is goed voor het immuunsysteem omdat vrijkomende endorfine in de hersenen zorgt voor een gelukzalig effect.

Mooi, die religie. Weten we tenminste waarom we moeten zoeken naar verbinding, oftewel religare. Het gaat zelfs zó ver dat evolutiebioloog Robin Dunbar beweert dat godsdienst evolutionair gezien heilzaam is voor de mens. Eigenlijk doet religie dus precies wat het beweert: zin geven in en aan het leven.

Een hele tijd geleden bracht de RVU het programma God bestaat niet. Alle afleveringen daarvan vallen hier terug te kijken. De uitzending met hersenonderzoeker Dick Swaab (realplayer nodig) vind je in dit referentiekader misschien interessant.

Terzijde: er is nog geen onderzoek gedaan om te weten hoe het komt dat enforfine zorgt dat mensen elkaar gaan uitmoorden of zich de lange tenen laten afsnijden door een cartoon.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden