Volgens Al Gore hebben we de klimaatverandering geheel aan onszelf te danken. Uw vieze auto, uw stankverdrijvende deodorant of ander noodzakelijk spuitspul zijn de decadente oorzaken van de langer wordende zomers en uitpuilende terrasjes...

Naast het gelukkig feit dat er tegenwicht aan deze nogal mensverheerlijkende opinie wordt gegeven, zien we links en rechts op andere planeten ook al sporen van klimaatveranderingen. Wij vragen ons af: wie is de snoodaard die met zijn hummer andere planeten begon te vervuilen?


Mars smelt niet in de hand

Op de bijzonder interessante website Loraco.nl lezen we het volgende:

Volgens Jonathan Leake is Mars ook het slachtoffer geworden van klimaatsverandering. De Rode planeet warmt hierbij zo snel op dat het zijn zuidelijke ijskappen zou kunnen verliezen.

Wetenschappers van NASA hebben ontdekt dat Mars sinds de jaren zeventig ongeveer een halve graad Celsius warmer is geworden. Dit komt overeen met het opwarmen van de Aarde tijdens dezelfde periode. Aangezien men verondersteld dat er geen leven op Mars is, lijkt het erop dat dit een natuurlijk fenomeen is.

Warmer wordt het zeker, maar waarom is niet geheel duidelijk. Mars bezoeken is geen optie en voor een mening is men dus afhankelijk van soms dubieuze meetresultaten of simpelweg andere meningen. Op RealClimate.org weerlegt men bijvoorbeeld vreemde activiteit op Mars en noemt men het business as usual. Weet u het nog zeker en wiens kamp kiest u?

Andere planeten hebben verkoeling nodig?

De berichtgeving op de Belgische website Het Laatste Nieuws meldt terloops dat ook onze grootste buur Jupiter last heeft van de warmte. Een tijd geleden merkte men op de planeet een merkwaardige rode vlek op. Eerder was al een gelijkaardige rode vlek op Jupiter bekend, maar er leek zich in snel tempo een nieuwe te vormen. Wetenschappers geloven dat dit een gevolg is van een drastische klimaatsverandering op de gasreus. Het verschil is er inmiddels rond de 10 graden Celsius opgelopen.

Neptunus' maan Triton is volgens berichtgeving ook opgewarmd en Pluto is de laatste jaren met 2 graden warmer geworden. Wie weet waar dit door ontstaat, of meer bronnen over andere planeten in ons zonnestelsel heeft, kan dat in de reacties kwijt...

Democracy Now: De zon is de afgelopen 60 jaar ongewoon actief geweest, vooral gedurende de pieken in de elf-jarige zonnevlekkencyclus.
Misschien kunt U zich het Skylab ruimtestation nog herinneren dat vroeger dan verwacht terugviel naar de aarde. Dat kwam omdat de zon dat jaar zo ongewoon actief was, dat de dampkring ervan uitdijde waardoor Skylab afgeremd werd, en dus uit z'n baan kukelde.
Steeds meer wetenschappers komen tot de conclusie dat de gemiddelde temperatuur op aarde direct gelinkt is aan zonne-activiteit. Zie http://www.sciencedaily.com/releases/2002/06/020607073439.htm
CO2 lijkt er niks mee te maken hebben; het blijkt zelfs dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer NAIJLT op de temperatuur op aarde inplaats dat het aan temperatuurstijging vooraf gaat.
U heeft vast wel gehoord van de "kleine ijstijd" in de 17-e eeuw,een tijd waarin Nederlandse kunstschilders winterse taferelen aan hun canvas toevertrouwden met veel schaatsende mensen op de Hollandse wateren. Gelukkig hebben vroege wetenschappers destijds al de zonneactiviteit vastgelegd door het aantal zonnevlekken dagelijks te tellen, al wisten ze toen nog niet waar dat goed voor zou kunnen zijn.
Dankzij hen weten we nu dat er tijdens de "kleine ijstijd" vrijwel geen zonnevlekken te zien waren in de 11-jarige cyclus. Men noemt dit dan ook het "Maunder minimum", naar ik aanneem genoemd naar de persoon die dit verband heeft vastgesteld.
Ik vertelde U eerder dat de zon de laatste 60 jaar ongewoon aktief is geweest; met een zekere vertraging heeft het aardse klimaat hierop gereageerd door zo rond de 70-er jaren van de vorige eeuw op te gaan warmen, met smeltende gletsjers als resultaat.
Hoe zit het met de huidige zonnecyclus? Anders dan U misschien zou verwachten. De cyclus is 3 jaar geleden door het minimum gegaan en zou nu sterk stijgend moeten zijn. Echter, de zon is al 2 jaar "te laat" op schema, met weken van ZERO zonnevlekkenactiviteit. Over 30 jaar lachen de mensen zich rot om Al Gore's fantasiefilm....
Op 10-08-2009 0:35:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden