Dat we konden leven van de liefde was al langer bekend, maar de meeste verliefde zielen krijgen uiteindelijk toch weer honger.

Toch bestaat er de mogelijkheid om nooit meer te eten en toch gezond te leven.
Een minderheidsgroep leeft, volgens eigen zeggen, van prana en zijn autotroof en noemen zichzelf ook wel breatharians.


breatharians
breatharians
(Scene uit Lady en de Vagebond)

breathariansPrana is een begrip uit het hindoeïsme. Het woord is Sanskriet voor spirituele adem, subtiele energie. Het wordt gezien als de energie die ieder wezen naast lucht ook "moet ademen", en vormt de levenskracht die iedereen nodig heeft om op mentaal, emotioneel en fysiek niveau te kunnen functioneren. Deze niveau's staan met elkaar in contact d.m.v. de verschillende chakra's die de diverse soorten prana's (die de "subtiele stof" vormen van die niveau's) met elkaar verbinden. Men zou zich kunnen voorstellen, dat prana stroomt binnen een wezen, door een stelsel van nadi's, ongeveer zoals het bloed stroomt door het stelsel van bloedvaten. De stroming van prana gaat min of meer synchroon met de ademhaling, en door (bijvoorbeeld tijdens een meditatie) op de juiste manier te ademen, kan men zichzelf oefenen, de prana goed op te nemen en te laten doorstromen.


autotroof pranaDe bekendste hedendaagse is misschien wel de 70-jarige Indische yogi Pralad Djani. Deze bijzondere man heeft al 62 jaar lang niets gegeten of gedronken. Indische artsen hebben hem onderzocht en getest. Zij plaatsten de man in een speciale afgesloten ruimte. De ruimte werd met camera's uitgerust en men verzegelde de badkamer. En, in deze geconditioneerde ruimte, functioneerde het lichaam van Djani van Pralad absoluut normaal. Behalve dan misschien dat het lichaam wel een kleine hoeveelheid urine produceerde, dat gelijk weer door de urineblaas werd geabsorbeerd. De yogi zei dat hij zijn water van de lucht ontvangt. Hij zei verder dat er een uiterst klein gaatje in zijn gehemelte zit, waaruit "hemels water” in zijn mond druppelt.

autotroof pranaRusland’s beroemdste autotroof is de 67-jarige Zinaida Baranova uit
Krasnodar. Ook zij is zeer langzaam tot haar autotrofe status gekomen.
Aanvankelijk stopte ze eerst met het eten van vlees, vervolgens wees ze groenten af en uiteindelijk ook vocht. En tot nu toe leeft ze al 4,5 jaar zonder voedsel en vocht. De wetenschappers van het Instituut Bauman onderzochten haar en waren zeer verrast toen ze ontdekten dat de oude dame een gestel had van een 20-jarige.
Professor Spiridonov kwam tot de eindconclusie dat Zinaida een volkomen gezonde dame was; al haar systemen en organen, behalve de maag, functioneerden normaal. Ze is een zeer energieke en bruisende persoon. Toch was het voor Zinaida niet makkelijk toen ze aan haar voedselweigering begon. Zij leed aan krampen, uitputting, droge mond, enz. Er waren ogenblikken dat ze dacht dood te gaan. Maar uiteindelijk ging het beter en inmiddels voelt ze zich dus kiplekker.


Misvatting

De populaire misvatting, dat prana hetzelfde zou zijn als lucht, zou kunnen stammen van een oppervlakkig begrip van de energiebeheersingstechniek pranayama, die in veel scholen (aanvankelijk) wordt onderwezen als het onder controle brengen van de adem. Pranayamatechnieken worden in de Yoga gebruikt om controle te krijgen over de Levensenergie, en hebben naar verluidt het bijkomende effect, dat ze de vitaliteit van de beoefenaar vergroten. Het wordt doorgaans sterk benadrukt, dat deze technieken aangeleerd dienen te worden onder deskundige begeleiding, omdat anders een serieuze kans bestaat op het ontstaan van disbalans in de persoonlijkheid van de beoefenaar.


Dood

Dat er mensen aan overleden zijn, moet ook gezegd. Het is dus niet zonder gevaar. 'Op grond van de huidige wetenschappelijke theorieën omtrent de voeding, en op grond van het gezond verstand, moet worden benadrukt dat iemand die deze leefwijze volgt, op de duur zal sterven door ondervoeding of uitdroging.'
Breatharians, zoals de aanhangers zich noemen, onderwerpen zich zelden aan medisch onderzoek; er bestaat geen bewijs dat hun beweringen gegrond zijn', zegt de Amerikaan James Randi, die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om theorieën uit de pseudo-wetenschap te ontzenuwen, zegt over het breatharianisme:

'Er zijn beweringen die veel te onaannemelijk zijn om serieus te worden onderzocht, zoals de breathariaanse beweringen waarbij de kandidaat stelt dat hij zonder voedsel en water kan leven. De wetenschap reikt ons onomstotelijk alle gegevens aan die we voor zulke zaken nodig hebben; de James Randi Educational Foundation [de stichting van Randi] acht zich niet geroepen kandidaten aan zulke waanideeën bloot te stellen.'


Nederlandse breatharian aan het woord

‘Naar aanleiding van de persberichten dat er een vrouw in Schotland zou zijn overleden door het boek 'Lichtvoeding' van Jasmuheen, schrijf ik jullie mijn eigen ervaringen. Graag zou ik iedereen willen ondersteunen die op de een of andere manier met Lichtvoeding bezig is.
Een half jaar geleden heb ik mijn 21-dagen proces met succes voltooid.’
‘In feite heb je het gehele universum achter je en krijg je vandaar ook enorme goede begeleiding. Wij allen zijn spirituele en vrije wezens, die onze lessen van Onvoorwaardelijke Liefde op aarde hebben te leren. We zijn onbegrensd. De gehele maatschappij is gericht op het ego en op het presteren, niet op Onvoorwaardelijke Liefde. Onze maatschappij zit vol regels, geboden en verboden, meningen, oordelen en vooroordelen over mensen. Het is nauwelijks te doorbreken. We begrenzen onszelf enorm.’

Alles is energie, alles is trilling, alles is licht, alles is één. Alles hangt met elkaar samen. Ook al onze gedachten. Alles heeft effect op elkaar, alles werkt op elkaar in.
Lieve mensen, neem je eigen volledige verantwoordelijkheid voor jouw leven, prik door alles heen, door alle illusies, ook al je eigen illusies, stap uit alle drama's.
Heb een goed onderscheidingsvermogen en leef jouw eigen leven en waarheid in volledige vrijheid op je eigen Unieke, Vreugdevolle en Goddelijke manier. Volg je eigen hart, je eigen gevoel en je eigen intuïtie; doe alles zeer bewust, elke seconde van de dag en wees Meester over jezelf op alle gebied.’En nu?
PranaDat er mensen kiezen voor zo'n rigoureuze beslissing, moeten ze zelf weten. Ik zelf wacht er nog even mee. Geef mij voorlopig nog maar een lekkere Thaise maaltijd, een pizza of sushi.

Misschien is het wel een idee om een spirituele snackbar te openen waar je een broodje prana kunt bestellen?

Eet pranalijk/smakelijk!

By the way: Don't try this at home! Niet thuis proberen zonder professionele begeleiding. Grenswetenschap.nl wijst nadrukkelijk op de risicos van het stoppen met eten en drinken en ontdoet zich van iedere verantwoordelijkheid. Gevolgen, mager of vet, zijn geheel voor u.


Enkele bronnen:

Energeia.nl
http://www.solarhealing.com
http://www.sungazing.com

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden