Wie Derren Brown nog niet kent moet dat dringend gaan doen. Via YouTube komt u al een heel eind. We pikken een van zijn optredens eruit die wel heel erg leuk is: een demonstratie van kleurenblind worden via NLP-methodes.

De showman/mentalist/goochelaar/illusionist en psychologisch ervaringsexpert Derren Brown is in Las Vegas en kiest er een ontvankelijke vrouw uit. Met behulp van NLP-technieken zorgt hij er voor dat geel rood wordt. Uiteindelijk zal ze zelfs haar eigen auto in een geheel andere kleur zien.

Derren Brown
Derren Brown
( Derren Brown demonstreert zijn kunnen )

Ankeren/Anchoring

In de video zult u Derren Brown regelmatig links en rechts op de proefpersoon zien tikken. Hiermee slaat hij een anker, een soort hardere herinnering. Uitleg over de anchoring-techniek leest u hier en hier.

Of anchoring een volledig nieuw iets is laat ik verder in het midden, misschien heeft NLP leentjebuur gespeeld zoals bij andere methodes ook het geval is. Wie dat weet mag dat gerust in de reacties melden. Het volstaat momenteel om te weten dat Derren in de video zekerheid en twijfel ankerde. Daarna maakte hij er gebruik van. Tikken op de rechterschouder ankeren twijfel of roepen dit gevoel later weer op; op de linkerschouder de zekerheden.

Wat u hieronder ziet is natuurlijk meer dan enkele tikjes uitdelen. Derren Brown is een vakman, aanschouw:


Clark Kendt: GW is uw bijbel, mijn vriend: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=714

:S
Op 12-11-2007 22:19:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Ankeren is iets wat in NLP vaak wordt toegepast en het werkt! Zo heb ik eens een psycholoog aan het werk gezien die m.b.v. een aantal NLP technieken iemand binnen een paar minuten van haar angst voor spinnen af hielp.
Op 13-11-2007 8:08:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Britse illusionist voorspelt zes juiste lottocijfers

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="425" height="344"></embed></object>[/yt]

http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/991423/2009/09/10/Britse-illusionist-voorspelt-zes-juiste-lottocijfers.dhtml

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/6165024/Derren-Brown-correctly-predicts-National-Lottery-numbers.html
(bericht gewijzigd op 10-9-2009 18:55:08)
Op 10-09-2009 18:52:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
prachtmatisch: Echt geniaal die mr Derren Brown. Of ankeren een nieuwe techniek is weet ik niet. Waarschijnlijk niet, NLP is een verzameling van alles wat werkt en is letterlijk overal vandaan geplukt. Waarschijnlijk is het ergens in een verkapte vorm ontdekt en vervolgens door de grondleggers van NLP, Richard Bandler en John Grindler, uitgekleed tot de essentie.
Op 04-09-2011 20:50:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden