Onderzoekers van de universiteit van Jeruzalem hebben het graf van koning Herodes I de Grote gevonden. Het bevindt zich op een heuveltop, ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Jeruzalem.

De geschiedschrijver Flavius Josephus had in zijn verhalen het graf van Herodes en zijn begrafenisstoet beschreven. Zijn geschriften maken van de locatie geen gehele verrassing. Toch zochten de wetenschappers al decennialang in de omgeving van de heuvel Herodium. Nu pas slaagden ze erin om het graf bloot te leggen...

Herodium
Herodium
( De vindplaats Herodium vanuit de lucht gezien )

Men vond de sarcofaag van Herodus. Zijn lichaam trof men niet aan. Andere resten ook niet. "Vermoedelijk gestolen door plunderaars," aldus ontdekker Ehud Netzer.

Volgens het bijbelverhaal liet Herodes alle jongetjes onder de twee jaar in Bethlehem ombrengen nadat hij hoorde dat een X aantal wijzen uit het Oosten  reeds onderweg waren. Mattheus de evangelist noemt het aantal wijzen niet expliciet. Waarschijnlijk is uit het aantal geschenken de aanname gevormd dat er drie waren. 

De locatie van het graf van Herodes
( De locatie van het graf van Herodes )

Herodes deed zijn gruweldaad omdat hem was voorspeld dat de nieuwe koning zich onder hen zou bevinden; de tekenen waren aan de hemel, de ster die de wijzen volgden om tot de verwachtte messias te komen. Jozef de timmerman en Maria de maagd konden met de pasgeboren Jezus op tijd naar Egypte vluchten. Aldus de bijbel.

Graftombe koning Herodes
( De graftombe van koning Herodes I de Grote )

Herodes wordt beschouwd als de architect van het oude Jeruzalem. Onder meer de muur rond de oude stad die nu nog te zien is werd door zijn toedoen opgetrokken. Hij liet ook indrukwekkende bouwwerken in Caesaria, Jericho, Massada en op andere locaties construeren.

Herodium via Google Earth

We waren natuurlijk benieuwd of het Herodium waar Herodes rustte via persoonlijke satelliet Google Earth ook te zien is. Het volgende mooie plaatje vonden we er:

Herodium van Herodes via Google Earth
( Herodium van Herodes via Google Earth )

U kunt via Google Earth nog meer inzoomen, de kwaliteit is redelijk goed. De .kmz waarmee u snel naar het Herodium vliegt kunt u via deze link downloaden.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden