Stel u iemand voor die een hartaanval kreeg. Zijn organen zijn intact, hij verloor geen bloed. Het enige dat er gebeurde was dat zijn hart ermee ophield en zijn hersenen zijn gestopt -de definitie van een klinische dood.

Hart- en hersenweefsel zou door het gebrek aan zuurstof voor stervende cellen zorgen, zo dacht men lang. Wetenschappers hebben lichaamscellen die waren gestorven aan zuurstoftekort onderzocht maar vonden echter geen bewijs voor deze celdood. Onlangs kwam men echter wel een vreemde kronkel in de dood van een cel tegen. De verklaring voor sterven schuilt in het leven...

Lichaamcellen
Lichaamcellen
( Lichaamcellen in beeld )

In 1993, toen Dr. Sherwin Nuland de bestseller "How We Die," schreef was het conventionele antwoord dat het de cellen waren die stierven. De patient kon niet opnieuw tot leven gebracht worden omdat het weefsel van brein en hart onherstelbare schade hadden opgelopen vanwege het gebrek aan zuurstof. Men dacht toen dat dit proces zo´n 4 á 5 minuten na de dood optrad. Als de patient in die tijd geen reanimatie krijgt en hij hart niet herstart is de kans klein dat hij overleeft.

Dat dogma werd niet in twijfel getrokken totdat onderzoekers daadwerkelijk met een microscoop keken naar hartcellen die aan zuurstofgebrek waren gestorven. Wat ze aantroffen deed hem versteld staan, volgens Dr. Lance Becker, een authoriteit van de universiteit van Pennsylvania. "Na één uur," zegt hij, "konden we geen enkel bewijs zien dat de cellen waren gestorven. We dachten eerst dat we iets verkeerd hadden gedaan". Cellen die van hun bloed- en zuurstoftoevoer werden afgesneden stierven pas uren laten.

Als de cellen urenlang levend blijven, waarom kan de medische wereld dan niet iemand na enkele uren nog steeds reanimeren? Omdat, zo luidt het bizarre antwoord, de cellen sterven wanneer ze eenmaal ongeveer 5 minuten zonder zuurstof hebben gezeten en daarna opnieuw zuurstof krijgen toegediend. Biologen zoeken nog naar de implicaties van deze opmerkelijke vondst.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden