Laatst legde ik mijn handen nog op de Menenpoort in Ieper, Belgie. Het bouwwerk, geinspireerd door de Romeinse triomfbogen, werd na de Eerste Wereldoorlog door de Engelsen opgetrokken. Dit als nagedachtenis van de vele Britse soldaten die sneuvelden in de streek. Krijgers waar ik mogelijk zelfs mijn bestaan aan te danken heb.

In de prachtige Menenpoort in Ieper (Keltisch voor 'offer') staan 55.000 namen van soldaten en officieren die vóór half augustus 1917 waren vermist gebeiteld. Op een monument op het bekend kerkhof, Tyne Cot Cemetery, staan de 34.927 namen van de vermisten na 15 augustus gegraveerd. Er zijn daar ook nog eens 11.908 graven te vinden...

Menenpoort in Ieper, waar men de Last Post houdt
Menenpoort in Ieper, waar men de Last Post houdt
( Menenpoort in Ieper, waar men de Last Post houdt )

Namen op de Menenpoort in Ieper
( Namen op de Menenpoort in Ieper )

In de streek van de Westhoek vindt men nog steeds resten van soldaten. Als men de krijger kan identificeren wordt zijn naam van de Menenpoort of het Tyne Cot-namenpark verwijderd. De Vlaamse volkszanger Willem Vermandere schonk ooit aandacht aan de duizenden overleden soldaten in een van zijn songs.

Tyne Cot Cemetery van boven gezien
( Tyne Cot Cemetery van boven gezien )

Tyne Cot Cemetery, van op de grond gezien
( Tyne Cot Cemetery, van op de grond gezien )

Iedere avond eren

Elke avond, om klokslag 20u, worden de overleden soldaten aan de Menenpoort herdacht. Waar vroeger de middeleeuwse stadspoort stond blazen klaroeners, leden van de Last Post Association, al meer dan 27.000 dagen de Last Post.

De Last Post is een trompetsignaal dat tijdens de oorlog gebruikt werd door het Engelse leger. Oorspronkelijk werd het gespeeld als afsluiting van de dag, tijdens de inspectie van de posten. U kunt de Last Post via deze link beluisteren.

In onderstaande video ziet u opnames van The Last Post van 11 november 2005. In Belgie wordt op 11 november de wapenstilstand herdacht dus op dat soort dagen is de Last Post drukker dan normaal. Op andere dagen is het eerder een serene sobere aangelegenheid.
U bent ooit in West-Vlaanderen? Vergeet dan zeker niet wat tijd te nemen om de rust van de Westhoek op te zoeken. Dat u met de neus op de zinloosheid van de oorlog wordt gedrukt is ook mooi meegenomen.
Wie nóg niet genoeg krijgt van het graven in het verleden kan terecht bij Bram Vermeulen die met zijn documentaire Duizend Bommen en Granaten een mooi beeld van het oorlogsverleden schetst. In een volgend blog hebben we het over Bram Vermeulen die kennis maakt met zijn vorig leven als Vlaams soldaat.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden