In de top 10 van meest angstwekkende levensvormen maakt de zweepspin een goede kans op de eerste plaats. Maar de zweepspin is ook een fascinerend dier en in een optimistische bui besloot ik Koen te verrassen met enkele pracht exemplaren van het soort Damon variegatus.

Bij zweepspinnen zijn de pedipalpen (bij normale spinnen zijn dat de tastorganen) vergroeid tot twee lange ijzingwekkende klauwen. De beide voorpoten van de zweepspin zijn op hun beurt weer vergroeid tot lange 'antennes' waarmee ze hun omgeving aftasten of zo u wilt, zwepen. Ja, als je één beest niet in je bed wil vinden dan is dat de zweepspin wel.

(Damon variegatus, foto: Koen )

Koen was helemaal opgetogen met zijn aanwinsten en terwijl ik nog mijn boekenwijsheid over deze diertjes stond te spuien had hij het terrarium raampje al open en pakte een zweepspin. Koen wist al lang dat zweepspinnen niet giftig zijn. Ja, ze kunnen gemeen knijpen en slaan met hun klauwen maar eigenlijk heeft deze soort een redelijk vriendelijk karakter. Het diertje liet zich dus probleemloos door Koen bewonderen.

Het houden van zweepspinnen is niet zo heel moeilijk, een beetje terrarium met wat stenen, af en toe een beetje water sproeien en natuurlijk wat insecten als voer. Hoewel ze niet echt sociaal zijn doen ze het in Koen z'n bak prima, er is kennelijk ruimte genoeg. ‘s Avonds kruipen ze tevoorschijn en gaan ze op jacht. Oorspronkelijk komt deze soort uit Tanzania, Afrika waar ze behoorlijk talrijk zijn.

5 minutes of fame.

in 2005 kregen zweepspinnen ook hun internationale '5 minutes of fame' dankzij de destijds populaire serie 'Fear Factor'. Fear Factor is een programma waarbij goed te zien is hoe de hebzucht van de mens groter dan hun angst kan zijn. In de uitzending van 2005 moest een dame om een geldprijs te winnen een levende zweepspin opeten. (voor de geintresseerden hier het filmpje) Natuurlijk was de zweepspin, tot grote vreugde van het publiek, de klos. Hoewel ik niet kan aanraden om een zweepspin rauw te eten, hij bezit scherpe klauwen en kaken, is het verder geen probleem en vermoedelijk nog gezond ook. Het is meer een psychische overwinning. Als je bedenkt dat in een pakje diepvriesspinazie tientallen insecten meeverwerkt zijn valt één zweepspin nog wel mee.

Voor wie echt op academisch niveau geïnteresseerd is in deze bijzondere levensvormen kan ik u deze PDF aanbevelen. Wilt u gewoon lekker meegriezelen en verwonderen over de vreemde creaties waarmee we onze planeet delen, klik dan op play van het onderstaande filmpje.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden