'Zeg papa UFO's kunnen toch heel snel vliegen?'
'Jazeker jongen'.
'En ze kunnen toch plotseling stil hangen om daarna met een rotgang weg te schieten?'
'Ja jongen, ze zeggen dat ze dat kunnen'.
'En ze kunnen toch alle kanten op vliegen naar voren, naar achteren en zelfs heel scherpe bochten nemen?'
'Ja jongen, UFO's tarten alle natuurwetten'.
'Nou, zo bijzonder is dat niet hoor ik ken een beest dat dat ook allemaal kan, kom maar mee dan laat ik je het zien'.

Even later volgde ik, gewapend met mijn camera, Koen naar de waterkant. Ik was nu heel nieuwsgierig geworden naar deze 'UFO' onder de insecten.

Libelle
Libelle

'Kijk daar gaat er een', riep Koen en ik volgde zijn groezelige vingertje om een prachtige libelle in het vizier te krijgen. Schijnbaar zonder enige moeite scheerde het beest over het wateroppervlakte om opeens te bevriezen in de lucht. En inderdaad, na een kort moment doodstil in het luchtledige te hebben gehangen, schoot het dier in een onwaarschijnlijke bocht met een noodvaart over het riet weg. 'Wauw' zei ik.

Koen legde me uit dat libellen probleemloos zowel voor- als achteruit kunnen vliegen en dat sommige exemplaren snelheden kunnen behalen van wel 50 kilometer per uur. Met hun prachtige grote ogen zoeken ze hun territorium af naar hun prooi. Libellen zijn jagers en jagen op andere insecten. Ondertussen probeer ik op mijn knieën een libelle, die op een halm zat, op de foto te krijgen. 'Wat doe jij nou?', vroeg Koen. 'Nou, ik probeer een libelle op de kiek te zetten', zei ik. Koen keek me misprijzend aan; 'dat is geen libel' sprak hij op een toon alsof ik een koe voor mijn lens had.

Ik keek nog eens naar mijn 'libel': lange dunne doorzichtige vleugels, lang heel dun achterlijf en een grote kop met forse ogen, 'dat is toch een libel? vroeg ik onnozel. 'Neehee, dat is een juffer. Libellen kunnen de vleugels niet samenvouwen op hun rug en deze staan dus altijd wijd. Waterjuffers kunnen wel hun vleugels inklappen'. Na deze verklaring zag ik inderdaad dat mijn 'libel' de vleugels keurig had ingeklapt, 'Jij bent een dus juffer', zei ik tegen het beest.

Na een half uur als een soort malle Eppie vruchteloos met mijn camera achter libelles aangejaagd te hebben gaf ik het op. Als het al haast ondoenlijk is om een echte UFO scherp op de foto te krijgen hoe kan je dan een knappe foto van de UFO onder de insecten maken? Koen wist uitkomst. 'Ik vang er wel ééntje voor je' en weg was íe.Even later presenteerde hij me een prachtige 'glazenmaker'. Klik. Die stond erop. 'Ben je niet bang dat hij je steekt' vroeg ik. 'Libellen kunnen niet steken!', was het antwoord maar hij voegde er sardonisch grijnzend aan toe; 'wel bijten'. Ondertussen was onze libelle zijn of haar rol als model zat en schoot in één keer rechtstandig omhoog, beschreef een kleine cirkel in de lucht en nam een duikvlucht richting sloot.Libellen beginnen, net als bijvoorbeeld muggen en juffers hun leven als larve in een sloot of ander water. De larve van de libelle is een geducht rover die zelfs kikkervisjes en stekelbaarsjes te lijf gaat. De larven van de libelle heeft een soort schietmasker, een uitklapbare kaak, waarmee het dier razendsnel kan toeslaan. het is geen wonder dat deze  'alien' later als 'ufo' de waterkant onveilig maakt. 

( Foto's Koen )

Nederlandse vereniging voor libellenstudie:
Soorten in Nederland

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden