Onderzoekers uit Engeland hebben een levende slijmzwam in een sensorchip gebouwd. Deze zwam kan daardoor via een USB-kabel communiceren met een computer. Dat elektronica zich richt in een organische richting is duidelijk, de biochip komt eraan...

De Physarum polycephalum, een slijmzwam, is een eencellig primitief organisme. De Plop-woonst heeft geen centraal zenuwstelsel maar reageert wel op externe prikkels. Hij wordt aangetrokken door vocht en andere eencelligen die hij als voedsel gebruikt. De slijmzwam wordt afgestoten door licht en toxische verbindingen.

Organische computerchip
Organische computerchip

De wetenschappers van de universiteit van Southampton plaatsen de zwam in een miniatuurreservoir dat op een computerchip werd gezet. Door middel van microkanalen kan de schimmel worden gevoed. Tot op heden kan men de Physarum polycephalum ongeveer een week in leven houden. Rond het reservoir waarin de slijmzwam zit bevinden zich elektrodes. "Meting van de elektrische geleidbaarheid geeft een beeld van de beweging van het protoplasma," alsdus de interessante website C2W.nl.

Physarum polycephalum
( Physarum polycephalum )

Momenteel is de organische zwammenchip een experiment en niet iets om te produceren. De vorsers achten het wel reeds mogelijk er een sensor van te maken. De heren-dames hebben gekeken wat er gebeurt als er via microkanaaltjes een organische stof naar binnen wordt gepompt. De zwam reageerde binnen een paar seconden.

De wetenschappers zeggen dat het gebruik van eencelligen in sensoren handig is omdat ze geheel op eigen kracht alle benodigde reacties en digitale processen verzorgen. Ze nemen van nature bepaalde processen over die anders met de ouderwetse elektronica in de computerchip zou moeten worden verwerkt. Ik geef het 5 jaar vooraleer de eerste werkende organische chip in de markt wordt gezet... U?

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden