"Ook al beweren ze iets waars, toch kunnen zij die de Waarheid liefhebben het niet met hen eens zijn. Want niet alle ware dingen zijn de Waarheid; evenmin zou die waarheid die naar menselijke opvatting waar lijkt, verkozen moeten worden boven de echte Waarheid dit in overeenstemming met het geloof". Bisschop Clemens van Alexandrië (ca.150-215) schreef deze fraaie volzin aan zijn collega Theodorus met als gevolg het censureren van de bijbel zoals wij die nu kennen.

Door de eeuwen heen zijn er altijd lieden geweest die het nodig vonden om kennis te onderdrukken. Tegenwoordig is het uitroeien van verspreiding van informatie iets lastiger dan boekverbrandingen of het weglaten/aanpassen van tekstpassages. Toch zijn er ook in onze verlichten tijden nog genoeg machthebbers die er alles voor over hebben om in hun ogen 'gevaarlijke' informatie uit te bannen.


Het Internet is natuurlijk de doorn in het oog van deze machthebbers. Tegenwoordig kan iedereen met een computer en toegang tot een datalijntje het WWW afsurfen om kennis te nemen van meningen, visies, wetenswaardigheden en god weet wat. Bepaalde landen in het Midden-Oosten, Azië of uit de voormalige Sovjet Republiek doen er alles aan om de 'import' van dergelijke 'staatsondermijnende of moraalvervuilende kennis' te.., euh 'reguleren'. In plaats van het verbranden of verbieden van boeken gebruikt men nu filters om 'ongewenste' websites te weren. Zo probeert men met wisselend succes het beschikbare gedeelte van het WWW voor het volk te vrijwaren van gezagsondermijnende en/of schadelijke informatie.

Hier op de, bij ons niet gefilterde website, OpenNet Initiative kunt u zelf controleren welke websites door welke landen geblocked worden. En hier kunt u in één klik zien welke landen wat en in welke mate uitfilteren. De makers achter OpenNet signaleren dat men in bepaalde landen met toenemender mate websites uitfiltert. Tijdens het onderzoek vonden de onderzoekers aanwijzingen dat er in 25 van de 41 onderzochte landen sprake was van het door de staat opgelegd filteren van content. Meer weten over censuur op het Internet lees dit artikel uit de Trouw.

In Nederland kennen we ook vormen van Internetcensuur. Denk bijvoorbeeld aan de strijd tegen kinderporno of haat-oproepen. Hoewel moreel begrijpelijk kan men zich afvragen of het hierbij blijft.

Het toepassen van censuur is eigenlijk een achterhaalde techniek om de verspreiding van kennis te beperken. Zelfs in de tweede wereldoorlog waren en altijd nog 'subversieve' lieden die illegale krantjes produceerden of radio-uitzendingen maakten. Een betere methode is om juist mee te werken aan het verspreien van informatie. Desinformatie wel te verstaan. 'Verdeel en Heers' is een strategie die heel succesvol is. Wie zegt u bijvoorbeeld dat grenswetenschap.nl niet een stiekem door de overheid opgericht communicatiekanaal is met als doel meningen en visies te verdelen?

Neem bijvoorbeeld de onvolprezen Michael Moore en de luis in de pels van de Amerikaanse politiek Alex Jones. Beiden hameren op de schimmige kanten van de Amerikaanse politiek. Maar Alex Jones ziet in Michael Moore een desinformatie-spreekbuis voor de regering die onder het mom van onafhankelijk documentairemaker niet de juiste vragen weet te stellen (zie hier).
Wie van de twee heeft er nou gelijk? Moore of Jones? Zijn het gewoon verschillende manieren van werken of zit er een desinformatie-plan achter?

Alex Jones en Michael Moore, wie zit er meer op of naast de 'waarheid'?We leven in een wereld waar zin en onzin nauw met elkaar verweven zijn. Zij die er belangen bij hebben zullen niet terugdeinzen om met wat voor middelen ook hun waarheden door te drukken. In die zin bent u als informatieconsument een speelbal in de handen van diegenen die informatie verspreiden. Het is bijna om gek van te worden en ik laat het aan uw paranoia en gezonde verstand om een juiste weg te vinden.

Hier op deze website kunt u wat leerzame filmpjes bekijken over 'andere waarheden'. En hier kunt u films van Moore bekijken. Onder dit blog vindt u ook de twee klassiekers 'Fahrenheid 9/11' en 'Bowling for Columbine'. Houdt tijdens het kijken en lezen in het achterhoofd dat de werkelijkheid vaak erger is dan de wildste fantasie.


( Fahrenheit 9/11 van Michael Moore )


( Bowling for Columbine van Michael Moore )
Lanoe: De praktijk:

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1163
Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 04-06-2007 10:59:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Lanoe:

De praktijk:

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1163
Carpe diem homo universalis


waarom link je nouw naar deselfde pagina?
(bericht gewijzigd op 4-6-2007 14:07:07)
Op 04-06-2007 14:07:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: das 'lanoe-humor' ... negeer het maar.
Op 04-06-2007 20:40:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Mhoehahahaha!!

Ik bedoelde deze:

http://johnito.blogspot.com/2007/06/g8-demo-2-juni-wat-er-wrkelijk-gebeurde.html

En nu, nu is het pas Lanoe humor

negeer het maar?

Ieder zn eigen humor, Gansveld en ik lach om alles en iedereen en vooral mezelf.
Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 5-6-2007 0:12:36)
Carpe diem homo universalis
Op 05-06-2007 0:08:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: ook mijn negeer het maar was een vorm van duistere Ganzfeld humor net zoals deze:

Hee lanoe we hebben wat gemeen we lachen allebij om je. 8-)

On topic:

je slaat met de link de spijker op z'n kop.
met gekromde tenen volg ik al dagen nu de G8 propaganda.
Op 05-06-2007 7:54:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Anatolij: Beste Medemens,
Censuurmens en/of Censuurorgaan? Niet conventionele Censuur, dat zijn toch andere censuur dan conventionele(zie art.10 EVRM)? Kijk meer informatie: G.A.I. Schuijt :Het censuurverbod in de Nederlandse grondwet en de rechtspraak : http://www.ivir.nl/publicaties/schuijt/censuurverbod.pdf
Kan de wetgever bepalen wat de censuur is? Kijk meer informatie: Netwerk :: Bekijk Forum - Ik wil geen chip in mijn arm Onderwerpen. Beste Medemens! [ Ga naar pagina: 1, 2 ] www.forums.ncrv.nl/netwerk/viewtopic.php?sid=&f=61&t=1675
Biohumanoids-CONTROLS-HELL ?:
Quote: " "Who controls the minds of people, controls the world."
by RSD Sunday, Oct. 10, 2004 at 5:50 PM ":
http://pittsburgh.indymedia.org/news/2004/10/15852.php
Hoogachtend.
Ubi ius, ibi actio.
Op 07-06-2007 11:54:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden