Hoe lang batterijen, of elektriciteit, al door de mens wordt gebruikt is een vaag gebied; op GW hebben we er in het verleden nog een onbegrensd artikel aan gewijd. In 1938 werden de twee jaar eerder nabij Bagdad gevonden kruiken mondiaal bekend toen de Duitse directeur van het Nationaal Irakees Museum, Wilhelm König, een opzienbarend artikel schreef. Hij opperde de mogelijkheid dat het batterijen waren. Uit één pot, zo’n 2 kilo aan gewicht, kon men een halve volt halen.

Batterijen worden steeds kleiner

Tegenwoordig hebben we met alle elektronica (en bijbehorende elektromagnetische golven) aan twee volt niet meer genoeg en moeten de batterijen effectiever zijn dan ooit. Powerrrrr! Japanse onderzoekers zijn er tijdens die zoektocht in geslaagd nanokristallijn (LiCoO2) te maken, een effectieve kathode voor oplaadbare lithium-batterijen.

Het team heeft kristallen van 6 tot 30 nanometer gemaakt. Doordat de oppervlakte relatief groter wordt, ontstaat een batterij die sneller oplaadbaar is en efficiënter functioneert. Ze gebruikten zogenaamde ‘natte chemie’ voor het maken van de kristallen. Voor de geinteresseerden: dat betekent dat zij een CoOOH suspensie toevoegden aan een waterige LiOH-oplossing. De colloïdale suspensie werd in een hete autoclaaf gezet, waardoor het nanokristallijn LiCoO2 ontstond.

Batterijen van citroen In het verleden zijn al veel methodes geprobeerd om LiCoO2-kristallen te maken, allen zonder succes. Met de huidige ontdekking wordt het maken van biosensoren overigens ook weer een stukje makkelijker; de Universiteit van Hasselt is er druk mee bezig. De huis-wetenschappers onder u kunnen met een citroen of aardappel zelf een batterij maken. Vanuit uw schooltijd kent misschien het proefje met een appel, waar 2 elektroden een klein AM-ontvangertje deden werken, uren en uren achter elkaar door.
Waar u een hele schuur knollen en fruit voor nodig heeft, verkleint de nieuwe vinding tot een nanofractie daarvan. Batterijen toen en nu... Om nostalgisch van te worden...
cootje: Nou we het toch over energie hebben, ik vindt die dansvloeren in discotheken die de beweging omzetten in energie en zo bijvoorbeeld de geluidsinstallatie van stroom voorzien wel erg COOL
...
Op 06-06-2007 13:41:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Carpe diem homo universalis
Op 08-06-2007 11:10:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden