"Je kan geen grote ronde rijden zonder aan de doping te zitten," zo meent gewezen profrenner Dietrich Thurau. Hij heeft het over de Tour de France, waar zowat iedereen schijnt te gebruiken. De 52-jarige Duitse renner zegt dat het "geen vijf voor, maar vijf na twaalf is."

Niet alleen bij het wielrennen wordt geslikt, ook bij voetbal en atletiek. Zo zal niemand de sprinter Ben Johnson vergeten. In korte tijd ging hij van gewoon gespierd naar stevig gespierd, tot aan het schandaal op de Olympische spelen van 1988. Daar werd hij betrapt op doping en delfde daarmee finaal het onderspit tegen zijn toenmalige aartsrivaal Carl Lewis.

Ben John en Carl Lewis
Ben John en Carl Lewis
( Ben John en Carl Lewis in 1988, na de befaamde sprint )

In de bodybuilding-sector is het nemen van oppep- en oppompmiddelen ook geheel normaal. Niet iedereen doet het, maar de laagdrempelige aanschafmogelijkheden worden duidelijk door de veelvuldige op-straat-lopende-resultaten van diverse anabole steroiden of gelijkwaardige middelen.

Gregg Valentino, opblaasidool
( Gregg Valentino, opblaasidool )

Los van de enkelen die het gebruiken om hun freak-factor te exploiteren, is het gemakkelijk aan te nemen dat doping in vele takken van de sport gewoon zijn. Rommelen met de hormonen om tot betere resultaten te kopen moet volgens de gebruikers dus kunnen, anders zouden ze het niet doen.

Doping is ok, mits...?

Moet doping kunnen, of is dat de grens van waar sport gezond is?
Als het kan, hoe valt de scheiding tussen gebruikers en niet-gebruikers te trekken? Wat is de grens? Non-dopers krijgen door het toelaten van doping een achterstand. Moeten er aparte wedstrijden worden gemaakt; aparte toernooien voor wie besluit met doping te experimenteren?

Het toelaten van doping tijdens speciaal daartoe opgerichte wedstrijden of toernooien is op zich geen slecht idee. Als de sporters maar onder controle worden gehouden, zodat zichtbaar is wat de effecten op het lichaam zijn. Wie bewust koos om met diverse doping, the sky is the persoonlijke limit, te werken kan de wetenschappelijke wereld vast een stukje verder helpen daarmee. Wat denkt u?

Clark Kendt: Zou wel markt in zitten, in zo'n doping-wedstrijden waarop je ook kunt wedden of er eentje stijfdood van de epo achterover zal vallen.

:S
Op 05-06-2007 3:54:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF: maken we er de 100KM sprint van, wie het verst komt heeft gewonnen :$

maar als je kijk naar iets als een elfstedentocht (op de fiets) met ongeveer 230KM, wat gezien word als een uitzonderlijk zware lange tocht, en naar de tour de france, waar men 2 weken lang elke dag bijna zo'n afstand rijd, waar komt dan het idee weg dat zoiets zonder doping zou kunnen.

zonder speciale kleding, eigen terapeuten, speciaal dieet enz enz is het gewoon onmogelijk, of in elk geval niet natuurlijk.
(bericht gewijzigd op 5-6-2007 10:27:48)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 05-06-2007 10:27:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: Ik vindt dat een sportprestatie gebaseerd moet zijn op het werkelijke kunnen van die persoon, niet onder invloed van allerlei middelen, de eerste partijtjes voetbal werden ook zonder middelen getrapt, al hoe wel de adrenaline van het eventueel gedood worden bij verlies wel voor een flinke dosis endorfine gezorgd moet hebben.....
...
Op 05-06-2007 13:44:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Vroeger werden gelovigen gedoopt, nu wordt er in doping geloofd. Maakt het uit? mensen doen wel gekkere dingen....
Trouwens, zo'n figuur als die hele opgeblazen Gregg Vanlentino kan je ook ongeveer krijgen door veel bij McDonalds te eten......
'Don't forget rule number 6'
Op 07-06-2007 7:52:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: ja leuke woordspeling maar ik vindt dat het nogmaals zo moet zijn dat de sportprestatie moet aantonen hoe goed de betreffende persoon is in natuurlijke omstandigheden, nu heb je het probleem dat sommige wel en sommige niet gebruiken waardoor er een oneerlijk evenwicht ontstaan, en iedereen groen licht geven voor doping.. tja .. niet iedereen wil dat ook...

En wat betreft opgeblazen kikker greg ... pfff ... hoe groter de spieren hoe kleiner het zelfvertrouwen, en ik wens hem veel geluk in zijn wat latere jaartjes met zijn hart en dergelijke....
...
Op 07-06-2007 0:57:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik vind ook dat als het om prestaties gaat de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk moeten zijn. Dus iedereen doping of niemand. Doping lijkt me verder zeer ongezond, ik zou het zelf nooit willen gebruiken.
'Don't forget rule number 6'
Op 07-06-2007 18:37:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.W.:
Gerard:

Ik vind ook dat als het om prestaties gaat de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk moeten zijn. Dus iedereen doping of niemand. Doping lijkt me verder zeer ongezond, ik zou het zelf nooit willen gebruiken.


helemaal mee eens, sport is geen sport met doping, dan kan je net zo goed kijken wie de beste doping heeft zonder verdere wedstrijd
Op 11-06-2007 18:22:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden