In een recent bericht werd melding gemaakt van een Chinese kat met vleugels. Dit beestje had volgens de oude eigenares flappertjes ontwikkeld omdat krolse katers haar sexueel stalkten. Wetenschappers hielden het bij genmutatie.

Echte vleugels, er zaten botjes in. Het is zeldzaam, een dergelijke mutatie, maar niet uniek. Er zijn ongeveer 140 gevallen bekend. Ook dubieuze. Leest u maar even mee...

Kat met vleugels
Kat met vleugels
( De recent bekend geworden Chinese gevleugelde kat )

In de lijst van de om en nabij 140 gevallen zullen vast enkele nepperds zitten; katten die van hun baasje of bazinnetje een stel elfenvleugels aangelijmd kregen. Een opgezet exemplaar uit de negentiende eeuw bleek bijvoorbeeld vals te zijn. Toch zijn er maar liefst 28 gedocumenteerde gevallen waarbij een volledig onderzoek voor fysiek bewijs zorgde; Katten met vleugels zijn een feit.

Natuurlijk zijn er ook vage gevallen. In 1892 verscheen in een Engelse krant een foto van een kat met eend-achtige vleugels. De kat was één jaar oud; Mr David Badcock, de eigenaar, ontdekte de uitstulpsels pas nadat hij de poes ruw behandelde. Hij besloot geld te vragen aan iedereen die het natuurwondertje wou zien.
Menigeen was sceptisch, vooral toen de kat gestolen werd. Het beestje werd tot in Liverpool getraceerd; het had de vleugels afgeworpen. Men vermoedt daardoor een hoax, maar wegens het ontbreken van deftig onderzoek kan niets uitgesloten worden. De vleugels werden niet gevonden.

Gevleugelde kat
( Gevleugelde kat van Somerset - 1899 )

Het poezebeest dat u hierboven ziet flappert met zijn vleugels tijdens het wandelen. Getuigen vergeleken de vleugelmanieren met die van een kip. Enkele weken na zijn geboorte in Somerset, Engeland, werden de extra features van het dier zichtbaar. Een dierenbeul sneed later de vleugels af, waarna de poes overleed.

Rond 1934 vond een dame uit Oxford een andere gevleugelde kat. Het dier had zwarte vleugels van 15 centimeter lang op de rug. De vrouw belde de curator van de plaatselijke zoo waardoor de echtheid bevestigd werd. Later werd het nog een tijd tentoon gesteld in de Oxford Zoo. Hieronder ziet u deze gevleugelde met een riempje aan:

Gevleugelde kat uit Oxfort
( Gevleugelde kat uit Oxfort - 1934 )

Zoals we net schreven wierp een van de katten de vleugels af en werden die nooit teruggevonden. Ondanks dit gebrek aan bewijs kunt u al snel vermoeden dat het om een neppe vleugelkat zou gaan. Zeker als u ook het volgende verhaal in aandacht houdt...

Zo is er de perzische kat Thomas die in 1959 door een tiener werd ontdekt. Eenmaal het beestje op de nationale Amerikaanse televisie was geweest claimde een dame uit de buurt de echte eigenaar te zijn. Er vond een rechtzaak plaats, maar in de rechtzaal aangekomen bleek de kat de vleugels te hebben afgeworpen. Het bleken klitten te zijn die op vleugels leken. Eenmaal dat bekend werd beweerde de vrouw dat het niet haar kat betrof.

Hoe de klitten-kat Thomas er precies uit heeft gezien weten we niet, foto's konden we niet vinden. Maar, er is een ander geval dat mogelijk een indruk geeft. De grijze gevleugelde angora-kat Angolina die van 1950 tot 1959 het nieuws haalde heeft ook wollige vleugels die meer dan alleen meer klitten zijn:

Kat met vleugels
( Angolina, de angora met vleugels - 1959 )

In Manchester werd in de jaren zestig van de vorige eeuw nog een kat met vleugels gevonden. Het betrof een poes met botten in de vleugels. Iedere flapper was 29 centimeter lang. Ooggetuigen meenden samentrekkingen te zien die ook spieren en huid insinueren. U ziet deze poes met vleugels hieronder:

Kat met vleugels
( Manchester kat met lange vleugels - 1960's )

Zijn ze echt, zijn ze niet echt? U mag het zelf bepalen. Voor meer informatie over echte en onechte katten met vleugels verwijzen we u graag door naar deze engelstalige webpagina.
Clark Kendt: Niels, I've got a pussy with wings for you.

See you on my website: http://www.cicciolinaonline.com
Mail me.
(bericht gewijzigd op 26-9-2007 23:27:07)
Op 26-09-2007 23:27:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: pffff

:S
Op 26-09-2007 23:48:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
AND:

leuk dat ze vleugels hebben maar kunnen ze ook vliegen, dat zou pas vet zijn. En als katen vleugels kunnen krijgen waarom mensen niet? Hoeveel kerosine zou het wel niet schelen als de mens zelf kon vliegen zonder grote vliegtuigen

Als je me ziet vliegen...
"We're all mad here."
Op 27-05-2008 1:02:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden